Δήμος Λαμιέων: Η αλήθεια για το Δημοτικό Σχολείο Κομποτάδων

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 03 Οκτωβρίου 2018 21:08 Δήμος Λαμιέων: Η αλήθεια για το Δημοτικό Σχολείο Κομποτάδων

Ανακοίνωση σχετικά με το τι ακριβώς συνέβη στο Δημοτικό Σχολείο Κομποτάδων και όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, εξέδωσε ο Δήμος Λαμιέων.

Στην ανακοίνωσή του αναφέρει τα εξής:

«Ο Δήμος Λαμιέων, σχετικά με ανακοίνωση που αφορούσε το Δημοτικό Σχολείο Κομποτάδων, ενημερώνει ότι:

Στο Δημοτικό Σχολείο Κομποτάδων, και σε μεγάλο αριθμό σχολείων του Δήμου, εντοπίσαμε προβλήματα με τη στεγανοποίηση τους, προβλήματα γνωστά που, όμως, παρέμεναν άλυτα εδώ και δεκαετίες.

Προκειμένου να επιλυθεί το χρόνιο αυτό πρόβλημα, οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου μας συνέταξαν την μελέτη αποκατάστασης των φθορών και ο ανάδοχος που προέκυψε από τον ανοικτό διαγωνισμό έχει ήδη ξεκινήσει τις εργασίες από τις αρχές του καλοκαιριού.

Με δεδομένο τον μεγάλο όγκο των εργασιών, που έπρεπε να ολοκληρωθούν στο μικρό χρονικό διάστημα των καλοκαιρινών μηνών και εξαιτίας των έντονων και μεγάλης διάρκειας βροχοπτώσεων που μεσολάβησαν και διέκοπταν τις εργασίες, δόθηκε παράταση για την ολοκλήρωσή τους.

Η παράταση αυτή, κρίθηκε απαραίτητη ώστε να αποκατασταθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το άλυτο αυτό πρόβλημα της στεγανοποίησης.

Οι αρμόδιοι Αντιδήμαρχοι και οι Υπηρεσίες βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στο Δημοτικό Σχολείο των Κομποτάδων για να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες και να επαναλειτουργήσει άμεσα το σχολείο αλλά και να επιλυθεί στη συνέχεια οριστικά το ζήτημα αυτό.

Η Δημοτική Αρχή δεν επιδεικνύει ανοχή σε κανέναν εργολάβο αλλά και σε κανέναν κακοπροαίρετο που χρησιμοποιεί το ευαίσθητο θέμα των υποδομών της εκπαίδευσης για μικροπολιτική αντιπαράθεση».

Την Τρίτη η δημοτική παράταξη Παρέμβαση Πολιτών για τη Λαμία είχε καταγγείλει τα εξής:

«Αναστάτωση επικρατεί ανάμεσα σε γονείς, μαθητές και διδάσκοντες του Δημοτικού σχολείου Κομποτάδων.                Χθες, Δευτέρα 1/10/2018 το σχολείο δε λειτούργησε, ενώ σήμερα γονείς και μαθητές έχουν συγκεντρωθεί έξω από το σχολείο, απέχοντας από τα μαθήματα και αναμένοντας του τεχνικούς του Δήμου και την αρμόδια Αντιδήμαρχο, προκειμένου να αποφανθούν για την καταλληλότητα των αιθουσών και για το αν μπορούν μαθητές και διδάσκοντες να εισέλθουν  στο σχολείο, καθώς οι ήδη υπάρχουσες ρωγμές έχουν ανοίξει από την υγρασία και αποκολλώνται σοβάδες.

Το έργο της στεγανοποίησης της οροφής και της εν γένει στήριξης και συντήρησης μερών του σχολείου χρονίζει εδώ και μια εικοσαετία, χωρίς να ληφθεί καμία μέριμνα. Τελικά το έργο ανατέθηκε σε εργολάβο που σύμφωνα με τη σύμβαση έπρεπε να εκτελεσθεί τους μήνες Μάιο έως τα τέλη Ιουλίου του 2018. Εντούτοις ο εργολάβος παρουσιάστηκε στα τέλη του Αυγούστου και, αφού αφαιρέθηκαν τα παλιά υλικά της στέγης, οι εργασίες διεκόπησαν για άγνωστο λόγο και παρά τις συνεχείς οχλήσεις του Διευθυντή του σχολείου προς πάσα κατεύθυνση.

Η ανοχή και η έλλειψη ενδιαφέροντος των υπευθύνων των αρμοδίων Υπηρεσιών του Δήμου, η έλλειψη ελέγχου και παρακολούθησης του έργου, είχαν ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσει το  σχολείο, να καταστραφούν βιβλιοθήκες, αρχεία, εργασίες των μαθητών και γενικότερα υλικά που χρησιμοποιεί το σχολείο.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο εργολάβος εμφανίστηκε την παραμονή της επερχόμενης κακοκαιρίας,  ξεφορτώνοντας  κάποια υλικά, χωρίς, εκ των πραγμάτων,  να συνεχιστεί καμιά περαιτέρω εργασία. Τα ερώτηματα που εύλογα προκύπτουν είναι  : Δεν ελέγχεται αρμοδίως η αφερεγγυότητα και εν τέλει η παραβίαση της σύμβασης από τον υπεύθυνο εργολάβο ;  Και τελικά ποιος θα αναλάβει το κόστος των φθορών των υλικών του σχολείου ;  Ο Δήμος ή ο εργολάβος;».

Θυμηθείτε επίσης ΕΔΩ την καταγγελία και τις φωτογραφίες που είχαν στείλει από την Επιτροπή Γονέων Μαθητών Κομποτάδων - Μεξιατών

Προσαρμοσμένη αναζήτηση