Ξεκίνησαν οι εκπτώσεις στα μαγαζιά της Λαμίας

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 14 Ιανουαρίου 2020 08:00 Ξεκίνησαν οι εκπτώσεις στα μαγαζιά της Λαμίας

Σε ρηχά νερά η κίνηση των γιορτών στην Κεντρική Ελλάδα σύμφωνα με την έρευνα της ΕΣΕΕ…

Ευκαιρίες για φθηνές αγορές προσφέρουν αναμφισβήτητα οι τακτικές χειμερινές εκπτώσεις, οι οποίες ξεκίνησαν σήμερα Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2020 και θα διαρκέσουν έως το Σάββατο 29 Φεβρουαρίου 2020.

Είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία για τους εμπόρους να ισορροπήσουν τη σεζόν, καθώς οι δείκτες της μεγάλης έρευνας που πραγματοποίησε το ΙΝ.ΕΜ.Υ της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας έδειξε ανησυχητική πτώση του τζίρου των μικρών κυρίως επιχειρήσεων, ειδικά για την Κεντρική Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα στατιστικά μόλις το 5,2% των επιχειρήσεων στην Κεντρική Ελλάδα πήγε καλύτερα από τζίρο την περίοδο των γιορτών, ενώ το 32,8% ήταν στα ίδια και το 62% χειρότερα από πέρυσι! Πρόκειται για το χειρότερο ποσοστό σε όλη την επικράτεια, με πρώτο «θύμα» τον πολυπληθή και παραδοσιακό κλάδο της ένδυσης/υπόδησης, ο οποίος καταγράφει ιδιαίτερα αρνητικές επιδόσεις σε σύγκριση με άλλους κλάδους.

Οι εκπτώσεις λοιπόν προσφέρονται από τη μία για τους εμπόρους στην αναπλήρωση του χαμένου τζίρου των γιορτών και από την άλλη για την κάλυψη σε είδη για τις χειμερινές ανάγκες των καταναλωτών, αν σκεφθεί κανείς ότι ο χειμώνας είναι ακόμη πίσω.

Τα παραπάνω επιβεβαιώνει και ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λαμίας, Γιάννης Βλαχογιάννης, καθώς σύμφωνα με τους συναδέλφους του οι γιορτές δεν πήγαν όπως τις περίμεναν.  «Δεν εκπληρώθηκαν οι προσδοκίες μας και οι ελπίδες μας στρέφονται προς τις εκπτώσεις. Θα ήθελα να πω στο καταναλωτικό κοινό να εμπιστευθεί τους επαγγελματίες που γνωρίζει και να κάνει τα ψώνια του στην πόλη του. Υπάρχουν μικρά μαγαζιά που παλεύουν για να μείνουν ανοιχτά. Είναι όφελος η λειτουργία τέτοιων επιχειρήσεων γιατί προσφέρουν εργασία και σε άλλες οικογένειες», τονίζει ο κ. Βλαχογιάννης.

Τι πρέπει να γνωρίζουμε:

Σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο της παρ. 1 άρθρου 3 της Υπουργικής Απόφασης 56885/10-11-2014 «κατά τη διενέργεια εκπτώσεων, εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης».  Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι η αναγραφή παλιάς και νέας τιμής είναι επιβεβλημένες, ενώ συμπληρωματικά δίνεται η δυνατότητα αναγραφής ποσοστού έκπτωσης.

Εφόσον παρέχεται μειωμένη τιμή σε περισσότερα από το 60% του συνόλου των πωλούμενων ειδών, θα πρέπει να αναγράφεται στην προθήκη του καταστήματος και σε οποιαδήποτε άλλη εμπορική επικοινωνία το παρεχόμενο ποσοστό έκπτωσης και στην περίπτωση που υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά έκπτωσης ανά κατηγορίες προϊόντων, θα πρέπει να αναγράφεται το εύρος του παρεχόμενου ποσοστού («από …. % έως …. %»). Σε κάθε άλλη περίπτωση θα αναγράφεται ότι οι εκπτώσεις αφορούν επιλεγμένα είδη με αναφορά στο αντίστοιχο ποσοστό.

Ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζεται και προβάλλεται η μειωμένη τιμή, πρέπει να ανταποκρίνεται στην αλήθεια και να μην είναι ανακριβής. Οι καταστηματάρχες θα πρέπει, σε περίπτωση ελέγχου, να είναι σε θέση να αποδείξουν, ότι η παλαιά τιμή πώλησης που αναγράφεται στην πινακίδα, ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την παρ. 1 άρθρου 16 ν. 4177/2013, τα καταστήματα μπορούν να ανοίξουν προαιρετικά την πρώτη Κυριακή κατά την έναρξη της χρονικής περιόδου των εκπτώσεων, ήτοι την Κυριακή, 19 Ιανουαρίου 2020.  Υπενθυμίζεται ότι το πλαίσιο ωραρίου για την ανωτέρω Κυριακή καθορίζεται από ώρα 11:00 έως ώρα 20:00.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση
Διαβάστε ακόμα
X

Developed in conjunction with Ext-Joom.com