Γ. Σαρακιώτης: «Το προσεχές διάστημα η μάχη θα δοθεί στην κοινότητα»

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 12 Ιουνίου 2020 19:17 Γ. Σαρακιώτης: «Το προσεχές διάστημα η μάχη θα δοθεί στην κοινότητα»

Τι είπε στην Επιτροπή Έρευνας & Τεχνολογίας για την επόμενη ημέρα της πανδημίας…

Στη συνεδρίαση, της 11ης Ιουνίου, της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας και στην εξειδικευμένη συζήτηση για τα Επιδημιολογικά χαρακτηριστικά της επιδημίας της COVID-19 και την απόκριση της Ελληνικής ερευνητικής κοινότητας, παρενέβη ως Εκπρόσωπος του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ο Βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία Φθιώτιδας, Γιάννης Σαρακιώτης.

Αναφερόμενος στην αντίδραση της χώρας εν όψει και του νέου σταδίου διαχείρισης της πανδημίας, μετά και την άρση των “lockdowns”, ο Βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία Φθιώτιδας ανέφερε ό,τι:

«Το δευτεροβάθμιο σύστημα κατά τη γνώμη μου, πρέπει να είναι ικανό να συνεχίζει την day to day λειτουργία του αναπτύσσοντας ταυτόχρονα την πλήρη δυναμικότητα των κρεβατιών ΜΕΘ και να την αυξήσει. Από την άλλη η προσπάθεια ανάπτυξης των δομών Πρωτοβάθμιας Υγείας έχει ανακοπεί και βασιζόμαστε έτσι στη συμμόρφωση των πολιτών, όπως κάναμε και το προηγούμενο διάστημα».

Ο κ. Σαρακιώτης, αναπτύσσοντας την άποψη του για τον τρόπο αντίδρασης της χώρας απέναντι στην πανδημία, υπερθεμάτισε στην ανάγκη δράσης προς την κοινότητα, την επένδυση σε μια σειρά εξειδικευμένων ειδικοτήτων που θα διασφαλίζουν την ποιότητα των δεδομένων, την ενδελεχή εξέταση των ειδικών συμπεριφοριστικών χαρακτηριστικών της (behavioral insights) και την επίμονη εφαρμογή πολιτικών πρόληψης. Συγκεκριμένα, δήλωσε:

«Το προσεχές διάστημα, η μάχη θα δοθεί στην κοινότητα, καθώς ένα ενδεχόμενο δεύτερο lockdown δεν είναι κάτι που ενδείκνυται για την ήδη καθημαγμένη οικονομία […] Μία διαφορετική στρατηγική διαχείρισης της πανδημίας και ενδεχόμενη μάχη στην κοινότητα πρέπει να στηριχθεί και σε συγκεκριμένους άξονες και ανθρώπινα εργαλεία τα οποία θα διασφαλίσουν τη συνέχιση της καλής επίδοσης»

Μάλιστα, επικαλούμενος στατιστικά στοιχεία αναφορικά με τη δυνατότητα της Ελλάδας ως προς τη διενέργεια των test και επισημαίνοντας την πιθανότητα σφάλματος σε αυτά, συμπλήρωσε:

«Στοιχεία από το “World In Data”, το οποίο επισκέφθηκα στις 9/6 δείχνουν ότι η χώρα διενεργεί 18,61 tests ανά 1000 κατοίκους εν αντιθέσει με άλλες χώρες όπως η Σερβία, η οποία διενεργεί 39,56 tests ανά 1000 κατοίκους, ή το Ισραήλ με 65,3 ανά 1000 κατοίκους, καταδεικνύουν πως η όποια μελλοντική στρατηγική θα πρέπει να στηριχθεί εκ νέου στα συμπεριφοριστικά χαρακτηριστικά της κοινωνίας, στην εμβάθυνση της σχέσης με τη χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών και στην υιοθέτηση των οδηγιών που υπαγορεύουν οι γενικές πολιτικές πρόληψης».

Τέλος, ο κ. Σαρακιώτης, αναφερόμενος στην επόμενη ημέρα λειτουργίας του οικοσυστήματος της δημόσιας υγείας, αλλά και στο είδος των εργαλείων που πρέπει να αξιοποιηθούν, έκανε λόγο σε αυτό που επισημαίνει η επιστημονική κοινότητα, δηλ. την ανάγκη για: «απαγκίστρωση από την νοσοκομειο-κεντρική θεώρηση» ενώ συνέχισε ό,τι πέρα από τους υφιστάμενους ανθρώπινους πόρους, που χρειάζονται ενίσχυση (π.χ. νοσηλευτικό προσωπικό) και τη βιωματική εμπειρία που διαθέτουν πλέον, η Πολιτεία οφείλει να δώσει έμφαση και σε επιμέρους πεδία που θα καταστήσουν αποτελεσματική την αποκωδικοποίηση σειράς δεδομένων και θα βοηθήσουν στην οικοδόμηση ενός σωστού περιβάλλοντος δημόσιας υγείας.

Ειδικότερα, ο Βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία Φθιώτιδας, τόνισε: «Υπάρχει ανάγκη για επένδυση σε μια σειρά εξειδικευμένων ειδικοτήτων που θα διασφαλίζουν την ποιότητα των δεδομένων, π.χ. data analysts, την επένδυση επαγγελματιών ανθρωποκεντρικής προέλευσης (π.χ. κοινωνικών λειτουργών, φροντιστών, επισκεπτών υγείας, κ.α.) που πέραν από το ότι θα είναι ικανοί να φθάσουν ακόμη και σε δυσπρόσιτες περιοχές για την κάλυψη των αναγκαίων προς ομάδες υψηλού κινδύνου, κάτι που μας αφορά εμάς στην Περιφέρεια, θα καθιστούν με τη δράση τους εφικτή την προληπτική αξιοποίηση των εξαγόμενων δεδομένων. Τέλος, η έμφαση σε ειδικότητες της ιατρικής στις οποίες έως σήμερα δε δόθηκε ιδιαίτερη, όπως π.χ. η κοινωνική προληπτική ιατρική σίγουρα είναι κάτι που στο πλαίσιο μίας εθνικής πολιτικής το πολιτικό σύστημα οφείλει να συνεξετάσει».

Δείτε τη σχετική παρέμβαση του βουλευτή Φθιώτιδας:

Προσαρμοσμένη αναζήτηση