Χρήστος Γεωργίου: Κανένα περιθώριο εφησυχασμού και χαλάρωσης για τον κορωνοϊό

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 19 Αυγούστου 2020 10:00 Χρήστος Γεωργίου: Κανένα περιθώριο εφησυχασμού και χαλάρωσης για τον κορωνοϊό

Έκκληση από τον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Φθιώτιδας για σχολαστική τήρηση των μέτρων αποφυγής της διασποράς και πρόταση για ένα ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο…

Ο κορωνοϊός είναι εδώ και απειλεί. Τα συνεχώς αυξανόμενα κρούσματα έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για ένα δεύτερο κύμα πολύ πιο δύσκολο.

Πως μπορούμε να αποφύγουμε κάτι τέτοιο; Και το κρισιμότερο ερώτημα. Είμαστε έτοιμοι ως χώρα και ως σύστημα υγείας να το αντιμετωπίσουμε. Τι πρέπει να κάνουμε ως πολίτες;

Αυτά κι άλλα σοβαρά ερωτήματα, απευθύναμε στον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Φθιώτιδας Χρήστο Γεωργίου, ο οποίος ως Νοσοκομειακός Γιατρός έχει ένα λόγο παραπάνω για τα όσα πρέπει να γίνουν άμεσα προς αποφυγήν δυσάρεστων εξελίξεων.

Όπως θα διαβάσετε ο κ. Γεωργίου παραμένει αισιόδοξος ότι κι αυτή τη φορά θα τα καταφέρουμε…

Προβληματισμός και ανησυχία…

«Ως πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου του Νομού μας, αλλά και ως νοσοκομειακός ιατρός που υπηρετεί τη δημόσια Υγεία τα τελευταία δώδεκα χρόνια στο νοσοκομείο της πόλης μας, αισθάνομαι την ανάγκη να εκφράσω την ανησυχία και τον προβληματισμό μου για τον ενδεχόμενο κίνδυνο μιας σοβαρής διασποράς του covid -19 στην τοπική μας κοινωνία. Προφανώς σκοπός μου δεν είναι να δημιουργηθεί πανικός, αλλά να ευαισθητοποιηθεί το σύνολο του πληθυσμού της Φθιώτιδας πάνω στη σοβαρότητα της κατάστασης. Οι αριθμοί των κρουσμάτων που όλοι μας διαβάζουμε καθημερινά νομίζω πως δεν αφήνουν πλέον περιθώρια εφησυχασμού και χαλάρωσης.

»Θυμίζω ακόμη ότι την άνοιξη του 2020 μικρότερος αριθμός κρουσμάτων οδήγησε τη χώρα σε ολικό lockdown και την οικονομία μας σε σοβαρή κρίση. Κάτι ανάλογο θα ήταν καταστροφικό να ξανασυμβεί και οφείλουμε όλοι μας να το αποτρέψουμε», σημειώνει ο κ. Γεωργίου που απαντά σχετικά με την αποτελεσματικότητα των τελευταίων μέτρων: «Τα μέτρα τα οποία έλαβε ήδη και σωστά η πολιτεία φαίνεται πως σταθεροποίησαν τον αριθμό των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες, γεγονός θετικό και αισιόδοξο. Όμως ο αριθμός παραμένει υψηλός, άρα κανείς μας δεν μπορεί να μιλήσει για ύφεση του φαινομένου.

»Επιπροσθέτως, μην ξεχνάμε πως ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η μετακίνηση και η επιστροφή των εκδρομέων στις έδρες τους, καθώς και η τουριστική περίοδος, που αναλόγως των καιρικών συνθηκών μπορεί να συνεχισθεί έως και τον Σεπτέμβρη. Δεδομένου πως πολλά κρούσματα διαγιγνώσκονται μετά το πέρας των διακοπών, είτε σε τυχαίο έλεγχο (ασυμπτωματικοί), είτε με την εμφάνιση κάποιων συμπτωμάτων (πυρετός, βήχας) αντιλαμβανόμαστε ότι οι επόμενες εβδομάδες θα είναι ιδιαίτερα σημαντικές και κρίσιμες.»

Οι βασικοί άξονες

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Φθιώτιδας, οι βασικοί άξονες στους οποίους θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα τόσο από την πολιτεία και τις υγειονομικές αρχές, όσο και από όλους τους πολίτες, είναι δύο:

  • Η πρόληψη και η πιστή εφαρμογή όλων των μέτρων που ανακοινώνει η επίσημη πολιτεία, προς περιορισμό και αποφυγή μιας ενδεχόμενης διασποράς.
  • Η επιχειρησιακή ετοιμότητα όλων των υγειονομικών δομών του δημοσίου αλλά και του ιδιωτικού τομέα, προκειμένου αν τελικώς παρατηρηθεί σημαντική διασπορά στην κοινότητα, (γεγονός που όλοι ευχόμαστε να μην συμβεί), να καταστεί δυνατή η σωστή, αποτελεσματική και έγκαιρη διαχείριση του προβλήματος.

«Ξεκινώντας από το δεύτερο», συνεχίζει ο κ. Γεωργίου, «θεωρώ πως η ύπαρξη ενός ολοκληρωμένου επιχειρησιακού σχεδίου, το οποίο θα πρέπει να γνωρίζουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, (Περιφέρεια, Δήμοι, Νοσοκομείο, Κέντρα Υγείας, Σύλλογοι, Επιμελητήρια, Εκπαίδευση, Αστυνομία, Εκκλησία), ώστε να επιτυγχάνεται η μέγιστη δυνατή συνεργασία μεταξύ τους την κρίσιμη στιγμή, αποτελεί πρωταρχική και βασική προϋπόθεση για την επιτυχή έκβαση μιας υγειονομικής κρίσης. Εξίσου σημαντικό όμως είναι, και εδώ οφείλουμε να βοηθήσουμε όλοι μας, το νοσοκομείο μας να είναι άριστα στελεχωμένο και εξοπλισμένο, προκειμένου να ανταπεξέλθει με επιτυχία στην περίπτωση που κληθεί να καλύψει αυξημένες υπηρεσίες υγείας. Στα ανωτέρω ο Ιατρικός Σύλλογος Φθιώτιδας δεσμεύεται να αναλάβει όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες που δύναται και μπορεί, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του, για να βοηθήσει όπου και όπως κριθεί αναγκαίο».

Η πρόληψη

Ιδιαίτερα σημαντικός άξονας όμως για τον Πρόεδρο του ΙΣΦ, είναι και το κομμάτι της πρόληψης και της αποτροπής της διασποράς σημειώνοντας τα εξής: «Πιστεύω πως κανείς από μόνος του δεν μπορεί να πετύχει σημαντικά αποτελέσματα, αν δεν συνεργασθεί και δεν συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση με αίσθημα κοινωνικής ευθύνης το σύνολο των πολιτών. Καμία επιβολή ποινών ή πρόστιμο δεν είναι αρκετό. Απαιτείται όλοι μας να αντιληφθούμε την αναγκαιότητα των μέτρων που λαμβάνονται και με σεβασμό προς τους συνανθρώπους μας να τα ακολουθήσουμε σχολαστικά.

»Καταστάσεις και εικόνες χαλάρωσης δεν πρέπει να υπάρξουν αν θέλουμε να συνεχίσουμε να έχουμε μία ομαλή καθημερινότητα. Προσαρμοσμένη ίσως στα δεδομένα μιας νέας εποχής, αυτής του covid, αλλά και πάλι χωρίς lockdown και κυρίως χωρίς άδικους θανάτους συμπολιτών μας», υπογραμμίζει ο κ. Γεωργίου ο οποίος σε καμία περίπτωση δε ρίχνει τις ευθύνες στους νέους.

«Δεν θεωρώ ότι οι νεότερες γενιές είναι λιγότερο ευαισθητοποιημένες. Πιο ενθουσιώδεις και λιγότερο φοβισμένοι ίσως. Νομίζω όμως ότι σταδιακά αντιλαμβάνονται το πρόβλημα και θα βοηθήσουν στην αποτροπή μιας επιδημίας, προστατεύοντας τους εαυτούς τους και τις οικογένειες τους».

Έκκληση προς όσους γυρίζουν από τις διακοπές

Αναγνωρίζοντας τη δυσκολία της εποχής, ο κ. Γεωργίου κάνει έκκληση προς όσους γυρίζουν από τις διακοπές και συμβουλεύει: «Γυρνώντας από τη χαλάρωση των διακοπών ας μην χαλαρώσουμε στα μέτρα προστασίας. Εφαρμόζουμε την προστατευτική μάσκα προσώπου, φροντίζουμε σχολαστικά την ατομική μας υγιεινή, αποφεύγουμε τις κοινωνικές επαφές για λίγες ημέρες, προσέχουμε για την εμφάνιση συμπτωμάτων όπως πυρετός, βήχας, δύσπνοια, καταβολή δυνάμεων, μυϊκοί ή οστικοί πόνοι, επικοινωνούμε με τον γιατρό μας επί εμφάνισης αυτών και λαμβάνουμε οδηγίες χωρίς να λειτουργούμε με πανικό αυτοβούλως και επιστρέφουμε στις κοινωνικές και επαγγελματικές μας υποχρεώσεις με ασφάλεια τόσο για εμάς όσο και για τους συναδέλφους μας. Οι ασυμπτωματικοί φορείς οφείλω για μία ακόμη φορά να το τονίσω είναι ίσως ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την διασπορά του covid -19.».

Τελευταία ερώτηση για τον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Φθιώτιδας, κατά πόσο είναι αισιόδοξος για την εξέλιξη της επιδημίας:

«Είμαι και θέλω να παραμείνω αισιόδοξος πως θα τα καταφέρουμε και αυτή τη φορά. Αρκεί να συμπορευθούμε σε μία κοινή προσπάθεια για την αντιμετώπιση του υγειονομικού προβλήματος που μας απειλεί. Ελπίζω ότι σύντομα θα έχουμε ένα αποτελεσματικό εμβόλιο στα χέρια μας. Μέχρι τότε όμως πρέπει να σταθούμε όρθιοι στηριζόμενοι στις δικές μας δυνάμεις και σε αυτά που γνωρίζουμε. Ας εφαρμόσουμε λοιπόν με προσοχή τις οδηγίες της πολιτείας και των ειδικών και ας παραμείνουμε ασφαλείς και υγιείς…»

Προσαρμοσμένη αναζήτηση