Όλυμπος: Το χρονικό της μοιραίας… χιονοστιβάδας (ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ)

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 30 Ιανουαρίου 2021 13:32 Όλυμπος: Το χρονικό της μοιραίας… χιονοστιβάδας (ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ)

Είναι ίσως από τα πιο συνταρακτικά συμβάντα για την Λάρισα και την ιατρική της κοινότητα.

Ο άδικος χαμός δύο σπουδαίων γιατρών εν μέσω πανδημίας και με τραγικό τρόπο θα είναι ένα γεγονός που θα μείνει για πολλά χρόνια χαραγμένο στη μνήμη των πολιτών. Η Larissanet.gr προσπαθεί να δει τις τελευταίες αυτές στιγμές μέσα από τις πληροφορίες που έχουν γίνει γνωστές…

Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2021

Ο Θεόδωρος Χατζόπουλος και ο Τηλέμαχος Ζαφειρίδης έχουν ήδη αλλάξει τις υπηρεσίες τους. Επιλέγουν τον Όλυμπο για να ξεφύγουν λίγο από τη συνεχόμενη πάλη με την πανδημία στο ΓΝΛ. Και οι δύο είναι λάτρεις των σπορ και της χειμερινής δράσης.

Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2021

Από το πρωί ξεκινούν για τον Όλυμπο. Τρεις ορειβάτες, ο Θεόδωρος Χατζόπουλος, ο Τηλέμαχος Ζαφειρίδης και ο φίλος τους επίσης γιατρός, στρατιωτικός διαλέγουν την

ριψοκίνδυνη περιοχή Ξερολάκι σε υψόμετρο περίπου 1.400 μέτρων.

…Οι τρεις ορειβάτες ανεβαίνουν την πλαγιά για να κάνουν σκι. Οι δύο γιατροί προχώρησαν πιο ψηλά με τον τρίτο να παραμένει πίσω.

… Λίγο πριν τις 3 το μεσημέρι η μεγάλη χιονοστιβάδα που ξεκίνησε από υψόμετρο 2.000 μέτρων σαρώνει τα πάντα στο πέρασμα της. Οι δύο ορειβάτες είναι έρμαια απέναντι στη δύναμη της φύσης.

… Στις 3.15 ο φίλος τους στρατιωτικός γιατρός, αφού ξέφυγε από την χιονοστιβάδα προσπαθεί να εντοπίσει τους δύο. Δεν τα καταφέρνει. Σκέφτεται αστραπιαία να επικοινωνήσει για βοήθεια. Η μπαταρία του κινητού τον προδίδει. Επιλέγει τον ασύρματο και βρίσκει την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης.

… Οι διασώστες επικοινωνούν με την Πυροσβεστική.

… Άμεσα, με εντολή του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος κινητοποιήθηκαν οι ορειβατικές ομάδες των πλησιέστερων Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, Ελασσόνας και Κατερίνης με επτά πυροσβέστες και τρία οχήματα, η Ορειβατική Ομάδα Έρευνας και Διάσωσης (Ο.Ο.Ε.Δ.) της 8ης ΕΜΑΚ με 11 πυροσβέστες, δύο οχήματα και ένα ειδικό ερπυστριοφόρο όχημα, η Ορειβατική Ομάδα Έρευνας και Διάσωσης (Ο.Ο.Ε.Δ.) της 2ης ΕΜΑΚ με 8 πυροσβέστες και ένα όχημα και Ε/Π Super Puma του Πυροσβεστικού Σώματος με τέσσερις εναέριους διασώστες, οι οποίοι και εντόπισαν τα δύο άτομα.

… Μετά τις 17.00 καταφέρνουν να ανασύρουν τα σώματα των γιατρών.

… Ένα ερπυστριοφόρο της 8ης ΕΜΑΚ μεταφέρει τα άψυχα σώματά του, στον Κοκκινοπηλό.

… Στις 21.15 ασθενοφόρο τους μεταφέρει στο Κέντρο Υγείας Ελασσόνας.

… Περίπου τα μεσάνυχτα οι σοροί των δυο άτυχων γιατρών, έφτασαν στο ΓΝΛ για την νεκροτομή, στο πλαίσιο της ιατροδικαστικής εξέτασης για τη διερεύνηση των αιτιών θανάτου.

Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2021

… Η Λάρισα ξυπνάει μουδιασμένη.

Κανείς σε όλη την πόλη δεν μπορεί να πιστέψει αυτό που συνέβη. Το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας φαίνεται άδειο. Κενό.

Η ιατρική κοινότητα «πονάει». Τίποτα δεν είναι το ίδιο με τις άλλες μέρες.

… Στις 3.00 μ.μ., κηδεύεται στη Λάρισα ο παθολόγος – εντατικολόγος Τηλέμαχος Ζαφειρίδης. Η νεκρώσιμη ακολουθία  έγινε στον Ιερό Ναό Αναστάσεως του Λαζάρου, στο Νέο Κοιμητήριο.

Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2021

Σήμερα, Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2021 και ώρα 12.00 μ. στην Αγιά – τόπο της καταγωγής τους – θα κηδευτεί ο αναισθησιολόγος Θεόδωρος Χατζόπουλος. Θα είναι η τελευταία πράξη του δράματος.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση