Ο δάσκαλος που νίκησε τον σεισμό

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 13 Μαρτίου 2021 16:11 Ο δάσκαλος που νίκησε τον σεισμό

Γρηγόρης Λέτσιος: Ο διευθυντής που με τη βοήθεια των συναδέλφων του έσωσε τους 63 μαθητές του Δημοτικού σχολείου Δαμασίου την ώρα του καταστροφικού σεισμού.

Του Μενέλαου Κατσαμπέλα

Κάθε φυσική καταστροφή, δεν αφήνει πίσω της μόνο κατεστραμμένα κτήρια, ρημαγμένες περιουσίες, τραυματίες ή νεκρούς. Γράφει και κάποιες μικρές ιστορίες, δυστυχίας, κακοτυχίας ή ηρωισμού που μεταδίδονται από στόμα σε στόμα.

Μια τέτοια ιστορία, γράφτηκε το μεσημέρι της Τετάρτης 3 Μαρτίου 2021, την ώρα του μεγάλου σεισμού των 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε το Δαμάσι Τυρνάβου.

Ενώ το κτήριο του Δημοτικού Σχολείου του χωριού κατέρρεε, στους τοίχους άνοιγαν τρύπες λες και βομβαρδίστηκαν, στέγη και ψευδοροφές έπεφταν νικημένες από τη δύναμη του Εγκέλαδου, οι δάσκαλοι κατάφεραν να βγάλουν σώα και αρτιμελή και τα 63 παιδιά που φοιτούν στη σχολική μονάδα. Ο διευθυντής του σχολείου μάλιστα, όταν μετά την πρώτη καταμέτρηση διαπιστώθηκε ότι έλειπε ένα κοριτσάκι, μπήκε ξανά στο κτήριο και μέσα στα χαλάσματα και τη σκόνη βρήκε τη μικρή και την έβγαλε κι αυτή έξω. Σημαντικό ρόλο έπαιξε το γεγονός ότι, δάσκαλοι και μαθητές, αντέδρασαν ψύχραιμα, όπως επιτάσσουν τα εγχειρίδια για την αντιμετώπιση των σεισμών και μπήκαν αμέσως κάτω από τα θρανία.

Ο διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Δαμασίου Γρ. Λέτσιος με τους υπόλοιπους δασκάλους της σχολικής μονάδας, αισιόδοξοι για την επόμενη μέρα

Ο Γρηγόρης Λέτσιος τράβηξε εκ των πραγμάτων πάνω του τα βλέμματα κι όλες αυτές τις μέρες δεν σταμάτησε να εξιστορεί τα γεγονότα και τις δύσκολες συνθήκες εκείνων των στιγμών. Μίλησε μέσω βιντεοκλήσης με τον πρωθυπουργό, τα είπε δια ζώσης με τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, όλα τα ΜΜΕ ζητούν ακόμα και σήμερα δηλώσεις του.

Φράσεις όπως «δεν θυμάμαι πως βρέθηκα από το γραφείο μου στο ισόγειο, στις αίθουσες του πάνω ορόφου, όταν όλα γύρω μου κατάρρεαν», ή «προσευχόμουν να μείνει όρθιο το κτήριο έστω για λίγα δευτερόλεπτα ακόμα, για να προλάβουμε να σώσουμε όλα τα παιδιά», δείχνουν τη δραματικότητα της κατάστασης. Κι εκείνη η καταμέτρηση των παιδιών, ένα προς ένα, αμέσως μετά, με τη γη να τρέμει ακόμα κάτω από τα πόδια τους, αλλά και την ανακούφιση ότι κανείς μαθητής δε λείπει, ούτε καν τραυματίας δεν υπάρχει, είναι στιγμές και καταστάσεις που ποτέ δεν θα ξεχάσει.


Θα χτιστεί νέο σχολείο

Η ζωή συνεχίζεται, όμως και το Δημοτικό Σχολείο Δαμασίου, το κτήριο του οποίου κρίθηκε κατεδαφιστέο, έχει μέλλον και  θα συνεχίσει να διδάσκει Δαμασιώτες, όπως κάνει εδώ και πολλές δεκαετίες.

Οι αρχικές ανάγκες μαθητών και εκπαιδευτικών θα καλυφθούν στο κτηριακό συγκρότημα στο στρατόπεδο «Σχοινά» στον Τύρναβο, το οποίο μέχρι πρότινος λειτουργούσε σαν σχολείο για τα παιδιά των αξιωματικών της διοίκησης της Πολυεθνικής Ταξιαρχίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEEBRIG), η οποία τον Αύγουστο του 2020 μεταστάθμευσε στο Κουμάνοβο της Βόρειας Μακεδονίας. Παράλληλα, την κατασκευή νέου σχολείου ανέλαβε η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η οποία κατασκευάζει τον Ε65, ως πράξη κοινωνικής εταιρικής ευθύνης, μετά από σχετική πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στην πραγματικότητα, η λειτουργία του σχολείου δεν σταμάτησε ποτέ. Σε πλήρη λειτουργία είναι η σελίδα του Δημοτικού Σχολείου Δαμασίου στο facebook, μια σελίδα που δημιουργήθηκε στις αρχές του 2014 και σήμερα αναρτά εικόνες από την καθημερινότητα των μαθητών στις σκηνές, τα συγχαρητήρια και την αλληλεγγύη που καταφθάνουν από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την προσφορά βιβλίων για την ενίσχυση της βιβλιοθήκης, την αισιοδοξία και τη βούληση όλων των δασκάλων του εξαθέσιου δημοτικού ότι θα συνεχίσουν να εργάζονται στο σχολείο.

Πηγή: ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

Προσαρμοσμένη αναζήτηση