Νέα δείγματα με τη βρετανική μετάλλαξη σε Φθιώτιδα και Στερεά

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 01 Απριλίου 2021 18:34 Νέα δείγματα με τη βρετανική μετάλλαξη σε Φθιώτιδα και Στερεά

Άνω του 78% των δειγμάτων που εξετάστηκαν βρέθηκαν θετικά για την παρουσία μετάλλαξης Β.1.1.7/UK lineage…

Επιβεβαιώνονται καθημερινά οι φόβοι για επικράτηση στη χώρα μας της βρετανικής μετάλλαξης του κορωνοϊού, σύμφωνα και με τα τελευταία αποτελέσματα του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2.

Στα τελευταία 606 επιλεγμένα νέα δείγματα που αφορούν στην περίοδο 09 Ιανουαρίου έως 23 Μαρτίου 2021, βρέθηκαν 478 δείγματα με στελέχη μεταλλάξεων ειδικού ενδιαφέροντος, εκ των οποίων τα 475 βρέθηκαν με τη μετάλλαξη Β.1.1.7/UK lineage (ποσοστό άνω του 78%) και τρία (3) δείγματα με τη μετάλλαξη Lineage B.1.351/South Africa (Variant 501.V2).

Τα δείγματα προέρχονται από τις Περιφέρειες Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας, Πελοποννήσου, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας, Κρήτης και Αττικής και τις Περιφερειακές Ενότητες Κέρκυρας και Λέσβου.

Κατά την προσφιλή τους συνήθεια, δεν αποκαλύπτουν τον αριθμό των δειγμάτων ανά περιοχή, κρίνοντας όμως από τον αριθμό των Περιφερειακών Ενοτήτων, αναλογικά για το κομμάτι της Στερεάς πρέπει να αντιστοιχεί μονοψήφιο νούμερο (ανά νομό).

Έτσι, τα τρία (3) νέα δείγματα με τη βρετανική μετάλλαξη που αποκαλύφθηκαν στη Φθιώτιδα, δείχνει ότι ο συγκεκριμένος τύπος βρίσκεται έντονα και πιθανότατα έχει επικρατήσει στην περιοχή κατά το 3ο κυρίως κύμα, καθώς ήδη μετράμε συνολικά 14. Οι επισημάνσεις του Δικτύου είναι βέβαια ότι τα δείγματα έχουν επιλεγεί με συγκεκριμένα εργαστηριακά κριτήρια για γονιδιωματική ανάλυση και δεν προσφέρονται στην παρούσα φάση για εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με τη διασπορά των στελεχών στον πληθυσμό.

Να αναφέρουμε επίσης ότι δύο (2) εντοπίστηκαν στη Βοιωτία ανεβάζοντας τον αριθμό στα 7 και άλλο ένα (1) στην Εύβοια που μετρούσε μέχρι σήμερα 15 και πλέον ανεβαίνει στα 16.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση