Ο καύσωνας θα έχει μεγάλη διάρκεια - Πότε ξεκινούν τα 43άρια και που - Χάρτες με τις θερμοκρασίες

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 22 Ιουνίου 2021 11:00 Ο καύσωνας θα έχει μεγάλη διάρκεια - Πότε ξεκινούν τα 43άρια και που - Χάρτες με τις θερμοκρασίες
Οι περιοχές που επηρεάζονται είναι ο Θεσσαλικός κάμπος, οι πεδιάδες της Λαμίας, της Κωπαΐδας, του Αγρινίου, της Ηλείας, Μεσσηνίας, Λακωνίας, όπως και τα δυτικά προάστια της Αττικής.
 
Καλλιάνος: «Έρχεται ισχυρός καύσωνας έξι ημερών!» - Το  «κύμα» ζέστης θα κορυφωθεί το τριήμερο Πέμπτης - Σαββάτου, όπου θα δούμε θερμοκρασίες πάνω από 40 βαθμούς Κελσίου στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας.

Αντιμέτωπη με τον πρώτο καύσωνα του φετινού καλοκαιριού θα βρεθεί η χώρα τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των μετεωρολόγων του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Ο καύσωνας θα έχει τρία κύρια χαρακτηριστικά: Μεγάλη διάρκεια, μέγιστες θερμοκρασίες που θα ξεπεράσουν τους 42 βαθμούς, και κατά διαστήματα θα υπάρχει σκόνη από την Αφρική σε αρκετά υψηλές συγκεντρώσεις.

Όπως εξηγεί στο protothema ο  Κώστας Λαγουβάρδος, διευθυντής ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr, από την Τρίτη αναμένεται  «σημαντική άνοδος της θερμοκρασίας, η οποία θα διατηρηθεί μέχρι και την ερχόμενη Δευτέρα», με το «κύμα» ζέστης να κορυφώνεται το τριήμερο Πέμπτης - Σαββάτου, όπου θα δούμε θερμοκρασίες πάνω από 40 βαθμούς Κελσίου στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας. 

Ο Κώστας Λαγουβάρδος διευκρίνισε ότι σε  περιοχές όπως τα εσωτερικά τμήματα της Θεσσαλίας και της Πελοποννήσου και της νότιας Κρήτης  είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο υδράργυρος θα ξεπεράσει τους 40 βαθμούς Κελσίου.

«Έχουμε το πρώτο μεγάλο κύμα καύσωνα του φετινού καλοκαιριού», σπεύδει να αναφέρει, σημειώνοντας ότι τα χαρακτηριστικά του καιρού είναι συμβατά με την εποχή και το μήνα Ιούνιο.

Ωστόσο και σήμερα, ανήμερα του Αγίου Πνεύματος και την Τρίτη, πρέπει να επισημανθεί, ότι παραμένει η αστάθεια σε αρκετές περιοχές,όπου θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες, ενώ σε ορισμένες περιοχές  αναμένονται και  χαλαζοπτώσεις.

Ο καύσωνας διαρκείας ξεκινά λοιπόν, από την Τρίτη 22 Ιουνίου,  με το πρώτο έντονο «κύμα» ζέστης του φετινού καλοκαιριού να αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον για έξι ημέρες και με τη θερμοκρασία να σημειώνει προοδευτική σημαντική άνοδο και να ξεπερνά τους 40 βαθμούς Κελσίου σε αρκετές περιοχές.

Οι περιοχές που επηρεάζονται είναι ο Θεσσαλικός κάμπος, οι πεδιάδες της Λαμίας, της Κωπαΐδας, του Αγρινίου, της Ηλείας, Μεσσηνίας, Λακωνίας, όπως και τα δυτικά προάστια της Αττικής. 

Τι πρέπει να ξέρεις για τον καιρό

-Η αστάθεια μέχρι τη Δευτέρα θα διατηρηθεί στα ηπειρωτικά, αλλά θα είναι περιορισμένη

-Η θερμοκρασία θα ανέβει αισθητά από την Τρίτη και μετά, φτάνοντας την ερχόμενη Πέμπτη και τους 38 με 41 βαθμούς στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας 

-Οι άνεμοι δεν θα ξεπερνούν τα 4 με 5 μποφόρ στα πελάγη

Στην Αθήνα προβλέπονται τοπικές νεφώσεις με πιθανή αστάθεια στα βόρεια του νομού την Τρίτη. Η θερμοκρασία θα έχει μέγιστες τιμές περί τους 31 με 37 βαθμούς Κελσίου.

Γιάννης Καλλιάνος: Έρχεται ισχυρός καύσωνας έξι-επτά ημερών!

Για ισχυρό καύσωνα από την Τρίτη, προειδοποίησε και ο μετεωρολόγος του MEGA, Γιάννης Καλλιάνος.

Σε ανάρτησή του στο facebook, επισημαίνει ότι: «από την ερχόμενη Τρίτη 22/6 και έπειτα και για διάρκεια μέχρι τουλάχιστον και το επόμενο Σαββατοκύριακο 26-27/6, θα επισκεφτούν τη χώρα μας πάρα πολύ θερμές αέριες μάζες προερχόμενες από τις βόρειες και βορειοδυτικές περιοχές της Αφρικής. Καθώς θα καλύψουν μεγάλο μέρος της Μεσογείου, θα φτάσουν γρήγορα και στην Ελλάδα».

Αυτός ο καύσωνας, που ενδέχεται να μας ταλαιπωρήσει αρκετά, θα συνοδεύεται από τρία σημαντικά χαρακτηριστικά:

- Θα έχει μεγάλη διάρκεια. Τουλάχιστον έξι με επτά ημέρες και με τάση να κρατήσει και και ακόμη παραπάνω. Δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει αυτό το σενάριο. Θα ξεκινήσει από την Τρίτη με λίγο πιο ήπιες θερμοκρασίες (37-38°C και τοπικά και λίγο παραπάνω) αλλά από την Τετάρτη και έπειτα η θερμοκρασία θα ανέβει πολύ παραπάνω.

- Οι μέγιστες θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια του καύσωνα, στις ευπαθείς στη ζέστη περιοχές, θα αγγίξουν τους 41-42 βαθμούς Κελσίου και σε ορισμένες περιοχές και παραπάνω. Υπάρχει δηλαδή η πιθανότητα προς τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας να σημειωθούν και θερμοκρασίες της τάξεως των 43-44 βαθμών σε περιοχές που θα είναι ευνοϊκός ο άνεμος.

- Θα υπάρχει κατά διαστήματα και σκόνη από την Αφρική σε αρκετά υψηλές συγκεντρώσεις.

Τέσσερις ημέρες τουλάχιστον σε συνθήκες καύσωνα: Δείτε βίντεο πρόγνωσης, ποιες ημέρες είναι οι πιο «επικίνδυνες» - Πού επιμένει η κακοκαιρία σήμερα, ανήμερα του Αγίου Πνεύματος

 

 

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr παρακολουθεί την εξέλιξη της θερμοκρασίας μέσα από το «πυκνό»  δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών, ενώ θα υπάρχει συχνή ενημέρωση σχετικά με την εξέλιξη του θερμού κύματος.

Ιδιαίτερα θερμές αέριες μάζες αναμένεται να επηρεάσουν τον καιρό της χώρας μας, αρχής γενομένης από την Τρίτη 22/06 - Δείτε αναλυτικούς χάρτες μέρα-μέρα

kausonas-kairos-meteo

Δείτε χάρτη: Στους 40 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία την Τετάρτη στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας

kairos-kausonas-thermokrasies-wxcharts

«Επιμένει» ο καύσωνας και την Πέμπτη - Ξεπερνά ο υδράργυρος τους 40 βαθμούς στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας

kausonai-kairos-40aria

Σε υψηλά επίπεδα η θερμοκρασία και την Παρασκευή

kairos-kausonas-40aria-kausonasparaskeui

Σε συνθήκες καύσωνα και το Σάββατο

kairos-kausonas-savvato-kausonassavvato40aria

Στον προγνωστικό χάρτη που ακολουθεί αποτυπώνονται οι περιοχές όπου θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες της Δευτέρας 21/06, ενώ με σύμβολα επισημαίνονται οι περιοχές όπου αναμένονται χαλαζοπτώσεις. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στις περιοχές με τα κόκκινα τρίγωνα όπου το χαλάζι ενδέχεται να έχει μέγεθος μεγαλύτερο των 2 εκατοστών.

kairos-kakokairiaprintonkausona

Χάρτες με τις θερμοκρασίες την Τρίτη

Γενικά αίθριος καιρός. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά και θα εκδηλωθούν μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα βόρεια ορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά και τα νότια δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ και στην υπόλοιπη χώρα θα είναι μεταβλητοί ασθενείς.

Η θερμοκρασία θα φτάσει στα νησιά του Ιονίου τους 34 με 35, στα ηπειρωτικά τους 36 με 37 και στα υπόλοιπα νησιά και τα παραθαλάσσια 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

kairos-triti-kausonas

Τετάρτη και Πέμπτη οι πιο «δύσκολες» ημέρες

Γενικά αίθριος καιρός. Πρόσκαιρες νεφώσεις θα αναπτυχθούν στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τις απογευματινές ώρες, οπότε είναι πιθανό την Τετάρτη να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί ασθενείς, στα πελάγη βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και στα νοτιοανατολικά από το απόγευμα της
Τετάρτης, τοπικά 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο σε όλη τη χώρα και θα κυμανθεί σε υψηλά επίπεδα.

Στα ηπειρωτικά προβλέπεται να φτάσει κατά τόπους την Πέμπτη τους 38 με 41 βαθμούς Κελσίου, όμως στα νησιά και σε παραθαλάσσιες περιοχές θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

kairos-kausonas

 

kairos-pempti-kausonas

Διατηρείται το κύμα καύσωνα και την Παρασκευή

Γενικά αίθριος καιρός, με πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά 3 με 5 και στα ανατολικά 4 με 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα.

kairos-kaysonas-paraskeyuu

ΣΑΒΒΑΤΟ 26-06-2021
Γενικά αίθριος καιρός, με πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά βορειοδυτικοί 3 με 4 και στα ανατολικά βόρειοι 4 με 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα.

kairos-kausonas-savvato

πηγή: protothema.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση