Στην πυρόπληκτη Δωρίδα η συνεδρίαση της ΠΕΔ

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου 2021 18:46 Στην πυρόπληκτη Δωρίδα η συνεδρίαση της ΠΕΔ

Με τη συμμετοχή του ΓΓ Εσωτερικών και Οργάνωσης Μιχάλη Σταυριανουδάκη…

Στα Τριζόνια Φωκίδαςπραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2021, η 10η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας, με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα Εσωτερικών και Οργάνωσης, Μιχάλη Σταυριανουδάκη.

Ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας και Δήμαρχος Καρπενησίου, Νίκος Σουλιώτης και το Διοικητικό Συμβούλιο έθεσαν υπόψη του Γενικού Γραμματέα ζητήματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης για να μπορέσουν οι Δήμοι να γίνουν πιο σύγχρονοι και αποδοτικοί.

«Θα πρέπει επιτέλους οι αρμοδιότητες Κράτους, Περιφερειών και Δήμων να καταστούν ξεκάθαρες. Πρέπει επίσης όταν μας αποδίδεται μια αρμοδιότητα να συνοδεύεται από πόρους, δηλαδή κονδύλια και προσωπικό. Επίσης πρέπει να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία πρόσληψης νέου προσωπικού στους Δήμους. Το δυναμικό μας είναι πλέον εκτός από αποψιλωμένο και γερασμένο. Με την κινητικότητα ειδικά οι περιφερειακοί δήμοι έχουν υποστεί τεράστιο πλήγμα. Οι υπηρεσίες μας υπολειτουργούν και δυστυχώς αν δεν προβλεφθεί απαραίτητη σύμφωνη γνώμη του φορέα προέλευσης η κατάσταση θα χειροτερέψει. Σχετικά με τη χρηματοδότηση προς τους Δήμους, πρέπει να ξαναδούμε την κατανομή των ΚΑΠ. Δεν μπορεί το βασικό κριτήριο να είναι μόνο το πληθυσμιακό. Οι περιφερειακοί Δήμοι όντας “απλωμένοι” και αραιοκατοικημένοι έχουν πολύ περισσότερες ανάγκες και πολύ λιγότερα έσοδααπό τους αμιγώς αστικούς Δήμους. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα η χρηματοδότηση των ΚΑΠ δεν επαρκεί ούτε για να καλύψουμε τη μισθοδοσία των υπαλλήλων μας. Σε σχέση με τις προτάσεις που έχουμε υποβάλλει στο Πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης, κρίνεται απαραίτητο η ΕΥΔΕ ΥΠΕΣ να ανεβάσει ταχύτητα και να έχουμε άμεσα εντάξεις για όλους τους Δήμους. Επιπλέον, οφείλουμε να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι και να δούμε πως θα βελτιώσουμε την καταστατική θέση των αιρετών δημάρχων, αντιδημάρχων και δημοτικών συμβούλων. Επίσης, στα πλαίσια της κοινωνικής σας πολιτικής πρέπει να ληφθεί μέριμνα για την αύξηση των θέσεων στα ΚΔΑΠ για να συμμετέχουν όλα τα παιδιά για τα οποία κατατέθηκε αίτηση», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος, κ. Σουλιώτης.

Ο Γενικός Γραμματέας, κ. Σταυριανουδάκης, γνωρίζοντας καλά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το Υπουργείο για την αύξηση της κυβερνησιμότητας των Δήμων και τη βελτίωση του επιτελικού τους χαρακτήρα. Αναγνωρίζοντας το πρόβλημα της υποστελέχωσης των Δήμων ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει παράταση των συμβάσεων των εργαζομένων που προσλήφθηκαν για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών που επέφερε η πανδημία, τουλάχιστον έως τον Δεκέμβριο του 2021. Επίσης, αναφέρθηκε στην προετοιμασία προκήρυξης για την πρόσληψη νέου προσωπικού –προγραμματισμός έτους 2021 και 2022 – βάσει της οποίας θα προβλέπεται κάθε Δήμος να προσλάβει τουλάχιστον 5 μόνιμους υπαλλήλους. Τέλος, ο κ. Σταυριανουδάκης ενημέρωσε το Σώμα ότι μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους θα καταβληθεί πρόσθετη χρηματοδότηση στους Δήμους, ως αντιστάθμισμα της απώλειας εσόδων αλλά και τη χρηματοδότηση των πρόσθετων αναγκών λόγω  COVID19, περίπου ίση με 2 δόσεις ΚΑΠ.

Σε σχέση την ενίσχυση του Δήμου Δωρίδας, λόγω των καταστροφών από την πυρκαγιά του περασμένου Αυγούστου, ο Δήμαρχος, κ. Καπεντζώνης ενημέρωσε αναλυτικά το Σώμα για την έκταση των ζημιών και παράλληλα υπέβαλε τις προτάσεις του για αποκατάσταση υποδομών και την -κατά το δυνατόν- πρόληψη νέων καταστροφών. Το Σώμα αποφάσισε ομόφωνα τη χρηματοδότηση του Δήμου Δωρίδας με το ποσό των 15.000 € για την κατασκευή μικρών τεχνικών έργων, την υποβολή αιτήματος και τη διεκδίκηση εγκατάστασης πυροσβεστικού κλιμακίου στην Ερατεινή, η οποία χωροταξικά διαθέτει καίρια θέση για την έγκαιρη κατάσβεση πυρκαγιών και την προστασία των γύρω οικισμών και τέλος τη διεκδίκηση εγκατάστασης Διοικήσεων Πυροσβεστικών Υπηρεσιών σε κάθε Δήμο, προκειμένου να υπάρχει καλύτερος συντονισμός και μικρότερος χρόνος απόκρισης.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση
Διαβάστε ακόμα
X

Developed in conjunction with Ext-Joom.com