Άσκηση για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων του λιμανιού Στυλίδας

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 27 Νοεμβρίου 2021 10:28 Άσκηση για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων του λιμανιού Στυλίδας

Μπλούνας: «Επικαιροποιούμε συνεχώς την ασφάλεια όλων των αξιόπιστων λιμανιών μας…»

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε Άσκηση Ασφαλείας «Επί Χάρτου» στο λιμάνι της Στυλίδας από το Λιμενικό Ταμείο Φθιώτιδας, σε συνεργασία με εξειδικευμένη εταιρεία συμβούλων, την Πέμπτη 25-11-2021.

Στην άσκηση, συμμετείχε το Λιμενικό Σώμα, η Αστυνομία και η Πυροσβεστική.

Μεταξύ άλλων, η άσκηση περιλάμβανε:

• Ανάληψη της ευθύνης αντιμετώπισης του συμβάντος ασφαλείας.

• Ομάδα έρευνας και εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών.

• Διενέργεια περιπολίας στη θαλάσσια περιοχή της Λιμενικής Εγκατάστασης.

• Ομάδα καταστολής και επιβολής της τάξης.

• Διενέργεια έρευνας υφάλων πλοίων.

• Μέτρα τάξης και διευκόλυνση της κυκλοφορίας.

• Επέμβαση με τα εκάστοτε διαθέσιμα μέσα για κατάσβεση εκδηλωθείσας πυρκαγιάς τόσο σε χώρους της Λιμενικής Εγκατάστασης όσο και σε ελλιμενιζόμενα πλοία.

• Απεγκλωβισμό θυμάτων.

«Το Λιμενικό Ταμείο φροντίζει να λαμβάνονται όλα τα μέτρα ώστε εντός του Λιμένα Στυλίδας το επίπεδο ασφάλειας να βρίσκεται στο μέγιστο δυνατό, επικαιροποιώντας διαρκώς το Σχέδιο Ασφαλείας Λιμενικής Εγκατάστασης Στυλίδας όπως σε όλους τους αξιόπιστους Λιμένες», μας λέει ο Πρόεδρος του Ταμείου Ευάγγελος Μπλούνας, που περιγράφει και το σκοπό της άσκησης, που ήταν η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, η αξιολόγηση του βαθμού ετοιμότητας του εμπλεκόμενου προσωπικού, καθώς και η καταγραφή τυχόν αδυναμιών και λήψη κατάλληλων μέτρων προς αντιμετώπιση αυτών.

Η άσκηση, όπως σημειώσαμε, ολοκληρώθηκε με επιτυχία και σχεδιάστηκαν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες που θα χρειαστούν σε περίπτωση συμβάντος ασφαλείας.

Με την ευκαιρία της άσκησης, το Λιμενικό Ταμείο Φθιώτιδας, ως ο αρμόδιος Φορέας, ανακοίνωσε και την έγκριση περιβαλλοντικών όρων από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για το έργο «ΕΚΒΑΘΥΝΣΗ ΔΙΑΥΛΟΥ ΚΑΙ ΛΙΜΕΝΟΛΕΚΑΝΗΣ ΛΙΜΕΝΑ ΣΤΥΛΙΔΑΣ - ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΠΡΟΒΛΗΤΑΣ ΚΑΙ ΚΡΗΠΙΔΩΜΑΤΩΝ ΛΙΜΕΝΑ ΣΤΥΛΙΔΑΣ».

Σύμφωνα με τον κ. Μπλούνα, το Νοέμβριο του 2005, το Λιμενικό Ταμείο αποφάσισε την εκτέλεση διαγωνισμού για ανάθεση των μελετών για τους κύριους λιμένες αρμοδιότητάς του.

Έκτοτε, σχεδιάστηκαν, ανατέθηκαν και ολοκληρώθηκαν Master Plan, Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και Πρόσθετες Μελέτες, μέσω προγραμματικών συμβάσεων μεταξύ Λιμενικού Ταμείου Φθιώτιδας και των Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας. Με στοχοπροσήλωση στην ανάπτυξη αυτού του ιδιαίτερα σημαντικού Λιμένα αρμοδιότητάς μας, εργαστήκαμε και εργαζόμαστε, προκειμένου ο Λιμένας Στυλίδας να αναδειχθεί σε σύγχρονο εμπορικό λιμένα και να προσελκύσει περισσότερους χρήστες, αφού μετά την ολοκλήρωση του έργου, αναμένεται να διπλασιαστούν οι σημερινοί χερσαίοι και αποθηκευτικοί χώροι για τα φορτία, και να εγκατασταθούν σύγχρονα μέσα προκειμένου να γίνονται οι φορτοεκφορτώσεις ταχύτερα και με μεγαλύτερη ασφάλεια. Επίσης εκβαθύνεται η λίμενολεκάνη και ο δίαυλος του Λιμένα με αποτέλεσμα να μπορούν να προσεγγίζουν μεγαλύτερα πλοία.

«Την τελευταία διετία, δόθηκε βαρύτητα στο να ξεπεραστούν γραφειοκρατικές διαδικασίες, κινητοποιώντας τις αρμόδιες υπηρεσίες, καταθέτοντας επιχειρήματα, εργαζόμενοι σε πνεύμα συνεργασίας με τις αρμόδιες αρχές, χωρίς αποκλεισμούς», υπογραμμίζει ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου και καταλήγει:

«Τελικά ο σκοπός επετεύχθη, σε συνεργασία με την ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και του Υπουργείου Οικονομικών, ως συναρμόδια Υπουργεία, να εξασφαλιστεί η τελική έγκριση προκειμένου αυτό το μείζονος σημασία έργο να μπορεί να πάρει τον δρόμο προς υλοποίηση.

Το Λιμενικό Ταμείο Φθιώτιδας ήδη εργάζεται για το επόμενο και πιο κρίσιμο βήμα, που είναι η εξασφάλιση χρηματοδότησης του εμβληματικού αυτού έργου…»

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση