Έκτακτο δελτίο: Τα νέα δεδομένα για το «διπλό» χιονιά που έρχεται

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 21 Ιανουαρίου 2022 08:27 Έκτακτο δελτίο: Τα νέα δεδομένα για το «διπλό» χιονιά που έρχεται

Χιόνια ακόμη και στα πεδινά, πολικές θερμοκρασίες και απρόβλεπτα φαινόμενα φέρνει η νέα κακοκαιρία που ονομάστηκε "Ελπίς" και θα “χτυπήσει” διαδοχικά τη χώρα.

Η ψυχρή εισβολή θα ξεκινήσει από το Σάββατο. Το δεύτερο κύμα της κακοκαιρίας, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ, θα έρθει από Δευτέρα και θα είναι πιο ισχυρό από το πρώτο.

Τα κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας "Ελπίς" θα είναι οι πυκνές χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές περιοχές, καθώς και στα νησιά του Αιγαίου. Θυελλώδεις άνεμοι έως 9 μποφόρ θα σαρώσουν το Αιγαίο. 

Χαρακτηριστικό της ψυχρής εισβολής που έρχεται τις επόμενες μέρες είναι πως από τη Δευτέρα έως την Τετάρτη οι θερμοκρασίες θα είναι πολύ χαμηλές και οι μέγιστες τιμές δε θα ξεπεράσουν τους 2 με 3 βαθμούς Κελσίου. Σε πολλές περιοχές, επίσης, ο παγετός θα είναι ολικός!

Η επέλαση του χιονιά θα ξεκινήσει από Μακεδονία και Θράκη, όπου θα χιονίσει ακόμη και σε πεδινές περιοχές και βαθμιαία θα επεκταθεί σε Θεσσαλία, ανατολική Στερεά και Εύβοια. Από το βράδυ του Σαββάτου θα αρχίσει να χιονίζει σε όλο το Αιγαίο.

Τη Δευτέρα, οι χιονοπτώσεις θα ενταθούν και θα είναι τοπικά πυκνές στο κεντρικό και το βόρειο Αιγαίο, την Εύβοια, την ανατολική Θεσσαλία και την ανατολική Στερεά και βαθμιαία στην ανατολική Πελοπόννησο και σε όλο το νότιο Αιγαίο μέχρι την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Αναλυτικά το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ

Διαδοχικά καιρικά συστήματα προβλέπεται να προκαλέσουν κακοκαιρία με το όνομα “ΕΛΠΙΣ” (“ELPIS”) στη χώρα μας τις επόμενες ημέρες. Το πρώτο καιρικό σύστημα θα μας επηρεάσει από το Σάββατο (22/1/2022) και το δεύτερο, που θα είναι πιο ισχυρό, από τη Δευτέρα (24/1/2022).

Τα κύρια χαρακτηριστικά θα είναι οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, οι πυκνές χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές περιοχές της βόρειας και της ανατολικής Ελλάδας καθώς και στα νησιά του Αιγαίου και οι βόρειοι άνεμοι εντάσεως 8 με 9 μποφόρ στα ανατολικά.

Πιο αναλυτικά:

1) Χαμηλές θερμοκρασίες:

Από το Σάββατο αναμένεται βαθμιαία πτώση της θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα. Επισημαίνεται ότι από τη Δευτέρα έως την Τετάρτη οι θερμοκρασίες θα είναι πολύ χαμηλές και οι μέγιστες τιμές τους δε θα ξεπεράσουν τους 2 με 3 βαθμούς Κελσίου. Παράλληλα ο παγετός θα είναι ισχυρός και ειδικά στην κεντρική και τη βόρεια χώρα τοπικά ολικός.

2) Χιονοπτώσεις:

Α) το Σάββατο 22/1/2022 θα επηρεαστούν με χιονοπτώσεις ακόμα και πεδινές περιοχές αρχικά της Μακεδονίας και της Θράκης και βαθμιαία της Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας. Προς το βράδυ χιονοπτώσεις θα ξεκινήσουν σε όλο το Αιγαίο και κατά τόπους στο κεντρικό και το βόρειο τμήμα του θα είναι πυκνές.

Β) την Κυριακή 23/1/2022 αναμένεται ύφεση των φαινομένων στα ηπειρωτικά, ενώ στην Εύβοια και σε όλο το Αιγαίο θα συνεχιστούν κατά διαστήματα οι πυκνές χιονοπτώσεις.

Γ) τη Δευτέρα 24/1/2022 οι χιονοπτώσεις θα ενταθούν και θα είναι τοπικά πυκνές αρχικά στο κεντρικό και το βόρειο Αιγαίο, την Εύβοια, την ανατολική Θεσσαλία και την ανατολική Στερεά και βαθμιαία στην ανατολική Πελοπόννησο και σε όλο το νότιο Αιγαίο μέχρι την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Κατά διαστήματα χιονοπτώσεις θα σημειώνονται στη Μακεδονία και τη Θράκη.

Δ) την Τρίτη 25/1/2022 τα φαινόμενα θα παρουσιάσουν ύφεση στη βόρεια χώρα, αλλά στις υπόλοιπες περιοχές θα συνεχιστούν οι πυκνές χιονοπτώσεις.

3) Θυελλώδεις Άνεμοι:

Τη Δευτέρα και την Τρίτη θα επικρατούν στην ανατολική Ελλάδα και κυρίως στην περιοχή του Αιγαίου θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι (8 με 9 μποφόρ).

Έρχεται χιονιάς σε δύο φάσεις με απρόβλεπτα φαινόμενα λέει ο Γιάννης Καλλιάνος στο protothema:

Ο μετεωρολόγος και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Καλλιάνος, μιλώντας σήμερα στο protothema, αναλύει τα προγνωστικά μοντέλα των επόμενων ημερών.

Από αργά το βράδυ της Παρασκευής θα αρχίσουν  να εισέρχονται πολύ ψυχρές αέριες μάζες από τις βαλκανικές περιοχές προς τη χώρα μας, οι οποίες θα διαπεράσουν τα βόρεια σύνορά μας και θα εισχωρήσουν στη  Μακεδονία και τη Θράκη.

Χιόνια θα δούμε από αργά το βράδυ της Παρασκευής σε αυτές τις περιοχές και σε μεγάλες πόλεις της δυτικής Μακεδονίας (στη κεντρική Μακεδονία δεν φαίνεται να προκαλούνται ιδιαίτερα έντονα φαινόμενα πέρα από κάποιες χιονοπτώσεις στα κεντρονότια της Χαλκιδικής), ενώ με τα τελευταία προγνωστικά δεν προβλέπονται χιονοπτώσεις στη Θεσσαλονίκη. Χιόνια θα πέσουν δε και στις πεδινές περιοχές της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, όπως βέβαια και σε τμήματα της Θεσσαλίας, αργά το βράδυ της Παρασκευής με χαμηλό υψόμετρο.

Ξημερώνοντας Σάββατο σε αυτές τις περιοχές της βόρειας Ελλάδας θα βελτιώνονται σταδιακά οι καιρικές συνθήκες και θα σταματήσει να χιονίζει, με την κακοκαιρία να μετατοπίζεται από το ύψος περίπου της Θεσσαλίας και νοτιότερα στα ηπειρωτικά τμήματα,  δηλαδή τη Θεσσαλία, τη κεντροανατολική Στερεά, την Εύβοια και σε περιοχές της ανατολικής Πελοποννήσου και στις Σποράδες, στα ορεινά και ημιορεινά αρχικά και αργότερα προς το απόγευμα και σε πεδινές περιοχές στις προαναφερθείσες περιοχές.

Ο καιρός στην Αθήνα 

Άστατος θα είναι ο καιρός το Σάββατο στην Αττική. Χιόνια στην Αθήνα προβλέπει ο Γιάννης Καλλιάνος, μιλώντας για μια πρόσκαιρη χιονόπτωση στα βόρεια τμήματα και σε χαμηλά υψόμετρα, καθώς την Κυριακή ο καιρός θα παρουσιάσει βελτίωση που δεν θα διατηρηθεί. 

Αιγαιοπελαγίτικος χιονιάς θα επηρεάσει την Κυριακή τις εξής περιοχές: Εύβοια ( με χιονοπτώσεις ακόμα και σε μηδενικά υψόμετρα), Σποράδες, Κυκλάδες και Κρήτη. Κατά τη διάρκεια της  ίδιας ημέρας, δεν φαίνεται σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία να υπάρχουν έντονα φαινόμενα με χιονοπτώσεις στα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα, συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής.

Κάπως έτσι, επηρεάζει τη χώρα, σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, το πρώτο «κύμα» κακοκαιρίας.

Δεύτερο ψυχρό «κύμα» κακοκαιρίας από τη Δευτέρα

Ο καιρός από την ερχόμενη εβδομάδα θα παρουσιάσει υποτροπή, όπως σημειώνει ο μετεωρολόγος και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, με αρκετές ηπειρωτικές περιοχές να θέτουν σοβαρή υποψηφιότητα για ισχυρά καιρικά φαινόμενα, με χιονοπτώσεις ακόμα και σε περιοχές με πολύ χαμηλά υψόμετρα, συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής. 

Βέβαια, είναι ακόμα νωρίς για να επιβεβαιωθεί η συγκεκριμένη πρόγνωση - εκτίμηση, καθώς όλα εξαρτώνται από την κίνηση του χαμηλού και άλλες παραμέτρους για το τι τελικά θα ισχύσει. 

Το έντονο κρύο θα διατηρηθεί μέχρι και την Τετάρτη και την Πέμπτη με πτώση της θερμοκρασίας κατά δέκα με έντεκα βαθμούς Κελσίου για τις περισσότερες περιοχές της χώρας, με ισχυρό παγετό στα κεντροβόρεια και ειδικά στα βόρεια ορεινά τμήματα όπου εκεί θα δούμε θερμοκρασίες έως και μείον 18 βαθμούς Κελσίου!

Προσαρμοσμένη αναζήτηση