Εμβόλιο Novavax: Έρχεται το Μάρτιο στο Νοσοκομείο Λαμίας

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 20 Φεβρουαρίου 2022 08:55 Εμβόλιο Novavax: Έρχεται το Μάρτιο στο Νοσοκομείο Λαμίας

Ακόμη δεν είναι γνωστή η ακριβής ημερομηνία που θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί καθώς δεν έχουν παραληφθεί από τη χώρα μας τα πρώτα σκευάσματα…

Το εμβόλιο πρωτεϊνικών υπομονάδων, που θέτει τέλος σε σενάρια που τρομοκράτησαν ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού και μπορεί να προκαλέσει ανοσία στην covid-19 σε ποσοστό ακόμη και 90% (οι μελέτες βέβαια διίστανται ανάλογα τη μετάλλαξη, σημειώνοντας για τη Β μόλις 50%) και αποφυγή της μέτριας έως βαριάς νόσησης ακόμη και 100%, έρχεται στην Ελλάδα τέλος Φεβρουαρίου και από το Μάρτιο θα χορηγείται κανονικά στα περισσότερα Νοσοκομεία της χώρας μας.

Όπως έχει γίνει γνωστό το εμβόλιο της Novavax αναμένεται να φθάσει την ερχόμενη εβδομάδα στην Ελλάδα, έχοντας πάρει πλήρη έγκριση από τους Οργανισμούς Φαρμάκων.

Αρχικά θα έρθουν οι πρώτες 168.000 δόσεις, ενώ για το μήνα Μάρτιο η εταιρία θα έχει παραδώσει συνολικά 474.000 δόσεις. Σύμφωνα με το Γ.Γ. του υπουργείου Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους, η πλατφόρμα για να κλείσει κανείς ραντεβού θα ανοίξει στις αρχές Μαρτίου.

Το Νοσοκομείο Λαμίας

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του LamiaReport, το Νοσοκομείο Λαμίας θα είναι ένα από τα πρώτα Νοσοκομεία της 5ης ΥΠΕ στα οποία θα δοθούν οι πολυπόθητες δόσεις και θα ξεκινήσει εμβολιασμούς εντός Μαρτίου.

Συγκεκριμένα το εμβόλιο της Novavax θα χορηγείται σε μία εμβολιαστική γραμμή κάθε Τετάρτη από τις 8 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ.

Ο συνολικός σχεδιασμός θα εξαρτηθεί και από την ανταπόκριση των πολιτών στο συγκεκριμένο σκεύασμα, το οποίο δεν μπορεί να δοθεί ως ενισχυτική δόση, άρα ουσιαστικά απευθύνεται σε ενήλικους συμπολίτες μας (άνω των 18 ετών) που δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη.

Λόγω του τρόπου παρασκευής του, το Novavax είναι φθηνότερο, συντηρείται πανεύκολα αφού δε χρειάζεται πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και μπορεί να αποθηκευτεί σε θερμοκρασία ψυγείου (2ο έως 8ο), ενώ αναμένεται να εξυπηρετήσει πολλές χώρες όπου οικονομικοί λόγοι δεν επέτρεψαν μεγάλη διάδοση του εμβολιασμού.

Αναμένεται όμως να κάμψει και τις αμφιβολίες πολλών αρνητών των λοιπών εμβολίων, καθώς βασίζεται στην πολυδοκιμασμένη τεχνολογία των πρωτεινικών εμβολίων. Η ίδια «συνταγή» χρησιμοποιείται χρόνια κατά της γρίπης, του τετάνου, του κοκκύτη, ακόμη και του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), της ελονοσίας, καθώς και στο εμβόλιο της ηπατίτιδας Β.

Η τεχνολογία του  Novavax

Όπως σημειώσαμε το νέο αυτό εμβόλιο χρησιμοποιεί την τεχνολογία πρωτεϊνικών υπομονάδων. Οι πρωτεΐνες του καλλιεργούνται σε κύτταρα της γνωστής μας νυχτοπεταλούδας!

Ακολούθως οι πρωτεΐνες απομονώνονται από τα κύτταρα αυτά και προστίθεται σε αυτές μία ουσία, η Matrix-M της Novavax, με βάση τη σαπωνίνη, που ενισχύει την ανοσιακή απόκριση. Για τους πιο καχύποπτους, διαβάζουμε στη wikipedia ότι το κύριο συστατικό προέρχεται από ένα δέντρο στη Χιλή το Quillaja Saponaria.

Κατά συνέπεια δεν έχει καμία σχέση με τα εμβόλια αδενοϊών-φορέων της AstraZeneca και της Johnson & Johnson, ούτε με τα εμβόλια εξασθενημένων ιών της Sinovac και της Sinopharm. Ακόμη περισσότερο διαφέρει από τα mRNA εμβόλια των Pfizer και Moderna.

Κοινό χαρακτηριστικό ότι θα πρέπει κι αυτό να δοθεί σε δύο δόσεις με διαφορά τριών εβδομάδων (21 ημέρες) και προσφέρει την προστασία του μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες. Πολύ σημαντική παρατήρηση από τις συνεχιζόμενες δοκιμές μέχρι να δοθούν οι άδειες από τους Οργανισμούς Υγείας, έδειξαν ότι η ενισχυτική δόση του Novavax (3η δόση μετά από έξι μήνες της 2ης), ανεβάζει τα επίπεδα προστασίας έξι φορές, που το καθιστά σημαντικό όπλο έναντι και των καινούριων παραλλαγών.

Παρενέργειες

Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όλα τα εμβόλια, όπως και τα φάρμακα έχουν παρενέργειες. Για το Novavax δεν έχει παρατηρηθεί ακόμα κάποια σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια και γενικά είναι λιγότερες σε σχέση με τα προηγούμενα 4 εμβόλια που εγκρίθηκαν στην ΕΕ.

Ορισμένες ήπιες ανεπιθύμητες ενέργειες που βρήκαμε στο διαδίκτυο είναι: Άλγος στο σημείο της έγχυσης που υποχωρεί σε 3 ημέρες ή λιγότερο, κεφαλαλγία ή μυαλγίες που υποχώρησαν σε λιγότερο από 2 ημέρες και σε ακόμη λιγότερες περιπτώσεις, αίσθημα κόπωσης.

Σημειώνουμε τέλος ότι με την ίδια φιλοσοφία εμβόλιο θα έχει στη διάθεσή της η χώρα μας τέλη Μαρτίου από τον βρετανογαλλικό φαρμακευτικό κολοσσό «Sanofi-GlaxoSmithKline», ενώ παρόμοια εμβόλια έχουν ετοιμάσει, η κινεζική «Clover Biopharmaceuticals», η ινδική «Biological E», η καναδική εταιρεία «Medicago» και η νοτιοκορεατική φαρμακευτική εταιρεία «sk bioscience».

Προσαρμοσμένη αναζήτηση