Συνάντηση με ΥΠΑΑΤ για το θέμα της ελιάς «Καλαμών»

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 30 Ιουνίου 2022 13:30 Συνάντηση με ΥΠΑΑΤ για το θέμα της ελιάς «Καλαμών»

Παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας και εκπρόσωποι των Ενώσεων της Φθιώτιδας που πλήττονται από την απόφαση του ΣτΕ…

Σε συνάντηση φορέων με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γεώργιο Γεωργαντά στην Αθήνα, για την ανεύρεση λύσης στο θέμα της εξαγωγής της ελιάς ποικιλίας καλαμών, συμμετείχε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας Θανάσης Κυρίτσης.

Η έκδοση της υπ΄ αριθμ. Α 1149/2022 Απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για την ακύρωση για τυπικούς λόγους της υπ΄αριθμ.331/20735/7.2.2018 Υπουργικής Απόφασης (Αποστόλου) για την προσθήκη του συνωνύμου “ΚΑΛΑΜΑΤΑ/KALAMATA” -μεταξύ και άλλων συνωνύμων- στα ονόματα της ποικιλίας “Καλαμών” και επέτρεπε την εξαγωγή της ελιάς καλαμών με την ονομασία “Kalamataolives”, επέφερε μεγάλες ζημιές για τους Έλληνες ελαιοπαραγωγούς, μεταποιητές, τυποποιητές και εξαγωγείς της ποικιλίας και τελικά για την ίδια την χώρα.

Το σοβαρότερο πλήγμα εντοπίζεται σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, κυρίως στη Φθιώτιδα, Αιτωλοακαρνανία και Λακωνία που παράγουν τη μεγαλύτερη ποσότητα της ελιάς ποικιλίας καλαμών.

Η συνάντηση με τον Υπουργό πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια των ενεργειών για την ανεύρεση λύσης στο θέμα της ελιάς ποικιλίας καλαμών και σύμφωνα με αποφάσεις που πάρθηκαν στις τηλεδιασκέψεις που είχαν οργανώσει τα Επιμελητήρια με επιχειρήσεις και φορείς απ’ όλη τη χώρα για το θέμα. Στη σύσκεψη τέθηκαν τα προβλήματα που δημιουργούνται στην εξαγωγή του προϊόντος και συζητήθηκε σε πολύ καλό κλίμα η ανεύρεση άμεσης αλλά και μόνιμης λύσης στο πρόβλημα για το εθνικό συμφέρον.

Στη συνάντηση με τον Υπουργό συμμετείχαν επίσης, ο Περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Δυτ. Ελλάδας Θεόδωρος Βασιλόπουλος, διαδικτυακά ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας & Αλιευτικής Πολιτικής Στ. Ελλάδας Κων/νος Αποστολόπουλος, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λακωνίας Ιωάννης Παναρίτης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας Παναγιώτης Τσιχριτζής ο οποίος εκπροσώπησε και τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Ηλείας Κων/νο Νικολούτσο και ο Δήμαρχος Μεσολογγίου Κωνσταντίνος Λύρος,

Επίσης συμμετείχαν, το Δ.Σ. της ΔΟΕΠΕΛ και τις ΠΕΜΕΤΕ (Μεταποιητικές-Τυποποιητικές-Εξαγωγικές Επιχειρήσεις), εκπρόσωποι των συν/σμών ΑΣ Γερακίου Λακωνίας, ΑΕΣ Αγ. Κωνσταντίνου Λοκρίδας, ΑΣ Αγρινίου «Ένωση Αγρινίου», ΑΣ «Αρχαία Ωλένεια» Αιτωλοακαρνανίας, ΑΕΣ Λιβανάτων Φθιώτιδας, ΑΣ Μεσολογγίου-Ν/τιας «Η Ένωση», μαζί με τη νομική ομάδα όλων των φορέων για το θέμα.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση