Ποια είναι τα δικαιώματα των επιβατών τραίνων σε περίπτωση καθυστερήσεων

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 01 Αυγούστου 2022 13:15 Ποια είναι τα δικαιώματα των επιβατών τραίνων σε περίπτωση καθυστερήσεων

Σε ποιες περιπτώσεις δικαιούστε αποζημίωση. Αυτεπάγγελτη έρευνα της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων…

Στην επικαιρότητα έρχεται πάλι η πρόσφατη ανακοίνωση της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων, σχετικά με την ταλαιπωρία επιβατών εξαιτίας της ακινητοποίησης αμαξοστοιχιών της Hellenic Τrain A.E.

Το τελευταίο επεισόδιο με την περιπέτεια των επιβατών της 1521 και του νέου προβλήματος που προέκυψε στο σταθμό της Οινόης, θα πρέπει να γίνουν αντικείμενα της έρευνας που ξεκίνησε με αφορμή τα περιστατικά της περασμένης Πέμπτης.

(Θυμηθείτε ΕΔΩ και την καταγγελία των επιβατών της αμαξοστοιχίας intercity 58 που ταξίδευαν την Κυριακή 31/8).

Σε κάθε περίπτωση σύμφωνα με τη ΡΑΣ ο επιβάτης που ταλαιπωρείται έχει δικαιώματα καθώς οι Σιδηροδρομικές επιχειρήσεις οφείλουν να εφαρμόζουν τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 1371/07 που προβλέπει τα παρακάτω:

Άρθρο 8 Ταξιδιωτικές πληροφορίες: Η εταιρεία οφείλει να παράσχει έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση πριν αλλά και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, για οποιαδήποτε δραστηριότητα ή έκτακτο συμβάν το οποίο είναι δυνατόν να διακόψει ή να καθυστερήσει την υπηρεσία μεταφοράς στην οποία είναι υπόχρεη έναντι του εκάστοτε επιβάτη.

Άρθρο 16 Επιστροφή χρημάτων και επαναδρομολόγηση: Εφόσον η καθυστέρηση άφιξης στον τελικό προορισμό υπερβεί τα 60 λεπτά, οι επιβάτες έχουν δικαίωμα :

*Επιστροφής του κομίστρου στο ακέραιο για το μέρος ή τα μέρη του ταξιδιού που δεν πραγματοποιήθηκαν.

*Συνέχισης του ταξιδιού ή επαναδρομολόγησης, υπό συγκρίσιμες συνθήκες μεταφοράς, προς τον τελικό προορισμό και με την πρώτη ευκαιρία ή σε ύστερη ημερομηνία κατά την προαίρεση του επιβάτη,

Άρθρο 17 Αποζημίωση κομίστρου: ο επιβάτης μπορεί να αιτηθεί αποζημίωσης για καθυστερήσεις .

Ειδικότερα:

25 % του κομίστρου για καθυστέρηση 60 έως 119 λεπτών∙

50 % του κομίστρου για καθυστέρηση 120 λεπτών και άνω.

Άρθρο 18 Συνδρομή: Σε περίπτωση καθυστέρησης στην άφιξη ή στην αναχώρηση, οι επιβάτες πρέπει να είναι ενήμεροι σχετικά με την κατάσταση, όπως επίσης να γνωστοποιείται από τη Σιδηροδρομική επιχείρηση, τόσο η εκτιμώμενη ώρα αναχώρησης όσο και η εκτιμώμενη ώρα άφιξης.

Επίσης, στην περίπτωση καθυστέρησης που υπερβαίνει τα 60 λεπτά, η εκάστοτε Εταιρεία οφείλει να προσφέρει δωρεάν:

*Γεύματα και αναψυκτικά ανάλογα με το χρόνο αναμονής

*Ξενοδοχείο ή άλλο κατάλυμα και μεταφορά μεταξύ του σιδηροδρομικού σταθμού και του τόπου καταλύματος

*Εφόσον η αμαξοστοιχία είναι ακινητοποιημένη εκτός σταθμού, η σιδηροδρομική επιχείρηση, φροντίζει για την

*έγκαιρη και ασφαλή μεταφορά των επιβατών από την αμαξοστοιχία στο σιδηροδρομικό σταθμό

*Οφείλει να λάβει μέριμνα και να αντιμετωπίσει τις ανάγκες των ατόμων με αναπηρία και των ατόμων με μειωμένη κινητικότητα όπως και τα πρόσωπα που τους συνοδεύουν.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση