Η «Παρέμβαση Πολιτών για τη Λαμία» για την απόφαση του ΣτΕ και το νόμο Θεοδωρικάκου

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου 2022 09:32 Η «Παρέμβαση Πολιτών για τη Λαμία» για την απόφαση του ΣτΕ και το νόμο Θεοδωρικάκου

«Ράπισμα» χαρακτηρίζει η δημοτική παράταξη «Παρέμβαση Πολιτών για τη Λαμία», την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με τη αντισυνταγματικότητα του νόμου Θεοδωρικάκου.

Διαβάστε την ανακοίνωση:

«Με την αριθ2377/2022 απόφαση της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ),οι νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης κρίθηκαν παράνομες και αντισυνταγματικές. Η απόφαση αφορά εκείνες τις διατάξεις που μεταβάλλουν τη συγκρότηση της οικονομικής επιτροπής ,της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής και άλλων αποφασιστικών επιτροπών, προκειμένου στα όργανα αυτά να υπάρχει πλειοψηφία των διοικουσών παρατάξεων και να μεταφερθούν αποφασιστικές αρμοδιότητες, σημαντικού οικονομικού αντικειμένου, από τα Δημοτικά Συμβούλια προς τις οικονομικές και άλλες επιτροπές.

  Η απόφαση αυτή αποκαθιστά εν μέρει έστω και με πολύ μεγάλη καθυστέρηση, την αντιδημοκρατική εκτροπή που έχει επιβληθεί.

  Από την πρώτη στιγμή, την 1-9-2019,στην ειδική συνεδρίαση του ΔΣ, καταγγείλαμε και συνεχίσαμε να καταγγέλλουμε μέχρι τώρα ,τις νομοθετικές παρεμβάσεις της ΝΔ με τις οποίες η κυβέρνηση με πραξικοπηματικό τρόπο ακύρωσε τη λαϊκή βούληση στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019,απαξιώνοντας τα ΔΣ , ενισχύοντας το δημαρχοκεντρικό μοντέλο διοίκησης και μεταφέροντας αποφασιστικές αρμοδιότητες στην Οικονομική Επιτροπή και Επιτροπή Ποιότητας Ζωής.

Με τη δημοσίευση της απόφασης του ΣτΕ ζητάμε:

1.Να γίνει άμεσα έκτακτο ΔΣ. για την απόφαση του ΣτΕ που έκρινε παράνομες και αντισυνταγματικές τις νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης.

2. Να αναβληθούν οι συνεδριάσεις των επιτροπών για σοβαρά ζητήματα μέχρι να γίνει το ΔΣ.

3.Η συζήτηση των θεμάτων που η αρμοδιότητά τους μεταφέρθηκε στις επιτροπές και η λήψη των σχετικών αποφάσεων να γίνεται στο ΔΣ.

4. Να γίνει εξ αρχής συγκρότηση των επιτροπών του Δήμου, σύμφωνα με το νόμο με τον οποίο εκλέχτηκε το ΔΣ το 2019.

  Μέχρι τη συζήτηση στο ΔΣ και την εκ νέου συγκρότηση των επιτροπών του Δήμου, τα μέλη της παράταξης μας, Αντωνίου Μαρία, μέλος της Οικονομικής Επιτροπής και Μιλτιάδης Τσιρώνης, μέλος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, θα απέχουν από τις συνεδριάσεις των αντίστοιχων επιτροπών.

Απαιτούμε την άμεση συμμόρφωση του Δήμου με την αρθμ.2377/2022 απόφαση της ολομέλειας του ΣτΕ.

Η θέση μας αυτή είναι καθαρά πολιτική ,δεν έχει στόχο την προσπάθεια παρακώλυσης της λειτουργίας του Δήμου. Αποτελεί συνεπή στάση και συνέχεια της εκφρασμένης θέσης της παράταξης μας την οποία έχουμε άπειρες φορές έκφραση δημόσια και αιτιολογήσει.

 Η διαφωνία μας είναι δεδομένη με τη λειτουργία των επιτροπών αλλά και με το θεσμικό πλαίσιο της αυτοδιοίκησης. Μια αυτοδιοίκηση που έχει καταργηθεί στην πράξη, αποτελεί υποτομέα των κυβερνήσεων που υλοποιεί τις νεοφιλελεύθερες αντιλαϊκές πολιτικές και οι δημοτικές αρχές σε ρόλο διεκπεραίωση μετατρέπουν τους δήμους σε επιχειρήσεις και τους δημότες σε πελάτες, ακυρώνουν το δημόσιο κοινωνικό ρόλο τους, εκχωρώντας τις λειτουργίες τους σε επιχειρηματίες.

Αγωνιζόμαστε για να ανατρέψουμε συνολικά το αντιλαϊκό νεοφιλελεύθερο πλαίσιο στους δήμους για να μπορέσει η αυτοδιοίκηση να σταθεί στις ανάγκες των πολιτών και της πόλης.

  Για μια ζωή που μας αξίζει σε μια πόλη που μας ανήκει

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση