Λαμία: Οι απατεώνες επέστρεψαν με τις… «επιστροφές»!

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 07 Μαρτίου 2023 12:17 Λαμία: Οι απατεώνες επέστρεψαν με τις… «επιστροφές»!

Πολλά τα σενάρια και απαιτείται προσοχή…

Τα διάφορα είδη «pass» μαζί με τις «επιστροφές» σε διάφορα αγαθά, όπως το ρεύμα, αλλά και οι φόροι, δίνουν τροφή σε επιτήδειους που σκαρφίζονται πολλά σενάρια ώστε να σας ξεγελάσουν και να σας αποσπάσουν τους κωδικούς των τραπεζικών σας λογαριασμών.

Το ανησυχητικό είναι ότι σε περιπτώσεις που μας έχουν καταγγελθεί, οι απατεώνες γνώριζαν πολλά στοιχεία, κάτι που μαρτυρά ότι πριν το τηλεφώνημα έχει προηγηθεί «διάβασμα» των προσωπικών μας δεδομένων τα οποία δυστυχώς από διάφορες εφαρμογές έχουν αρχίσει και κυκλοφορούν ευρέως στο διαδίκτυο.

«Έχετε επιστροφή…»

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η καταγγελία Λαμιώτισσας που δέχτηκε τηλεφώνημα για επιστροφή ποσού από τη ΔΕΗ. Ο απατεώνας ισχυρίστηκε ότι τηλεφωνεί από το γραφείο του λογιστή της και μάλιστα υποδυόταν το βοηθό του λογιστή καταθέτοντας το ονοματεπώνυμο του συγκεκριμένου επαγγελματία.

Υποψιασμένη η γυναίκα, ζήτησε να μιλήσει απευθείας με το λογιστή της και ο απατεώνας ψύχραιμα της απάντησε ότι δυστυχώς απουσιάζει. Εκείνη όμως επέμεινε και είπε ότι δεν πειράζει και θα τον καλέσει η ίδια, με τον απατεώνα να της κλείνει αμέσως το τηλέφωνο.

Όπως επισήμανε η καταγγέλλουσα το παράξενο δεν είναι ότι ο απατεώνας γνώριζε όνομα τόσο του υποψήφιου θύματος όσο και του λογιστή, αλλά ανέφερε διεύθυνσή της σε άλλο νομό, που σημαίνει ότι είχε τα προσωπικά της δεδομένα.

Δυστυχώς η απάτη έχει προχωρήσει σε άλλα επίπεδα με τους δράστες να μεταχειρίζονται την τεχνολογία για να βρεθούν ένα βήμα πιο μπροστά από τα υποψήφια θύματά τους, αλλά και από τις δικλείδες ασφαλείας που υπάρχουν στις διαδικτυακές συναλλαγές.

Νόμος απαράβατος πάντως είναι ότι δε δίνουμε ΠΟΤΕ username και password από λογαριασμούς μας, όπως πολύ περισσότερο τους προσωρινούς κωδικούς που έρχονται στις συσκευές μας και επιβεβαιώνουν είσοδο χρήστη σε κάποια εφαρμογή - λογαριασμό.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση