Ξεκίνησαν τα 37αρια στη Φθιώτιδα - Πότε θα φτάσει τους 42 βαθμούς

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 12 Ιουλίου 2023 08:25 Ξεκίνησαν τα 37αρια στη Φθιώτιδα - Πότε θα φτάσει τους 42 βαθμούς

Που θα σταματήσει ο υδράργυρος στη Λαμία και στην Κεντρική Ελλάδα τις επόμενες ημέρες.

Στο κατώφλι του ισχυρού και πολυήμερου καύσωνα «Κλέων» βρίσκεται η χώρα μας με το θερμόμετρο να κάνει ήδη υψηλές πτήσεις στα κεντρικά ηπειρωτικά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από το δίκτυο των μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου / meteo.gr μία από τις υψηλότερες θερμοκρασίες στη χώρα, αν όχι η υψηλότερη, ήταν οι 37,2 βαθμοί που κατεγράφησαν στις 15:50’ στη Στυλίδα Φθιώτιδας.

Γενικά η περιοχή μας είχε από τις υψηλότερες θερμοκρασίες, πριν ουσιαστικά ξεκινήσει ο καύσωνας!

Ενδεικτικά σε τέσσερις ακόμη περιοχές της Φθιώτιδας η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 35,5 βαθμούς κελσίου, όπως και σε δύο ακόμη πόλεις της Βοιωτίας. Αναλυτικά:

Στυλίδα 37.2 °C στις 15:50’

Αγία Τριάδα Μώλου 36.4 °C στις 15:40’

Λαμία 35.8 °C στις 14:30’

Τραγάνα 35.6 °C στις 15:50’

Λευκοχώρι Ελάτειας 35.5 °C στις 15:20’

Θήβα 35.8 °C στις 17:00’

Λιβαδειά 35.5 °C στις 16:20’

Να σημειώσουμε ότι οι 35,8 βαθμοί για τη Λαμία είναι η 2η υψηλότερη φέτος, καθώς στο τέλος του προηγούμενου καύσωνα στις 7 Ιουλίου το θερμόμετρο είχε δείξει 37,3!

Ο «Κλέων» προ των πυλών

Ο Μεσογειακός όμως καύσωνας «Κλέων» είναι προ των πυλών και απειλεί τη χώρα με θερμοκρασίες της τάξεως των 42-43 βαθμών στην ηπειρωτική χώρα και συγκεκριμένα στη Στερεά Ελλάδα, όπως φαίνεται στους παρακάτω χάρτες.

Αναλύοντας τα πιθανολογικά μετεωγράμματα ( ENS ) που εκδίδονται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο (ECMWF) για την περιοχή της Λαμίας, μπορούμε να δούμε ότι η μέση τιμή για την Παρασκευή 14 Ιουλίου είναι οι 42 βαθμοί, ενώ έχει πέσει στους 38 για το Σάββατο!

Οι μέγιστες όμως τιμές - βάσει πιθανοτήτων - και τις δύο αυτές ημέρες, είναι οι 43 βαθμοί! Ωστόσο ειδικά το Σάββατο οι πιθανότητες είναι σημαντικά λιγότερες να σημειωθεί μια τόσο υψηλή θερμοκρασία.

Δείτε το πιθανολογικό μετεώγραμμα για τη Λαμία το 10ημερο 11 με 20 Ιουλίου:

Μία άλλη ιδιαίτερα χρήσιμη παρατήρηση είναι ότι μόνο το βράδυ μεταξύ Παρασκευής και Σαββάτου, η θερμοκρασία υπάρχει περίπτωση να μην πέσει κάτω από τους 30 βαθμούς, που σημαίνει ότι υπάρχουν ελπίδες για κάποιες ανάσες δροσιάς αποφεύγοντας τον ήλιο τις μεσημβρινές κυρίως ώρες.

Τέλος αν συγκρίνουμε το παραπάνω μετεώγραμμα με αυτό που ανέλυε πριν από τρεις ακριβώς ημέρες η ΕΜΥ, τότε θα δούμε ότι επιδεινώθηκε η πρόβλεψη ως προς την Παρασκευή (42 από 41) ενώ βελτιώνεται ως προς το Σάββατο (38 από 42). Όμως και τότε το Σάββατο υπήρχε σημαντική αβεβαιότητα  μεταξύ της πιθανής μέγιστης και πιθανής ελάχιστης - μέγιστης.

Συμβουλή: Ακολουθήστε τις βασικές οδηγίες για συνθήκες καύσωνα, αποφεύγοντας την πολύωρη έκθεση στον ήλιο και… καύσωνας είναι θα περάσει

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση