Kαύσωνας: Με ποιες συνθήκες σταματούν τα delivery 12:00 με 17:00

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 22 Ιουλίου 2023 08:10 Kαύσωνας: Με ποιες συνθήκες σταματούν τα delivery 12:00 με 17:00

Ρεκόρ συνεχόμενων υψηλών θερμοκρασιών αναμένεται στη Φθιώτιδα τις επόμενες ημέρες.

Το δεύτερο κύμα καύσωνα άρχισε να σαρώνει τη χώρα και οι θερμοκρασίες που θα καταγράψουν τα θερμόμετρα τις επόμενες ώρες, θα είναι πολύ υψηλές, ξεπερνώντας σε πολλές περιοχές τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Σήμερα Παρασκευή ο υδράργυρος στη Φθιώτιδα θα φτάσει τους 41ºC, ενώ Σάββατο και Κυριακή θα σκαρφαλώσει μέχρι και τους 45ºC.

ΜΕΓΙΣΤΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΣΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ
Παρασκευή (21/07): 41c, άνεμοι Α-ΝΑ 3-4μπ
Σάββατο (22/07): 43-45c, άνεμοι μεταβλητοί ασθενείς
Κυριακή (23/07): 46c, άνεμοι ΒΔ 5-6μπ

Δευτέρα (24/07): 41-42c, άνεμοι Β-ΒΑ 4-5μπ
Τρίτη (25/07): 41-42c, άνεμοι μεταβλητοί ασθενείς
Τετάρτη (26/07): 43-45c, άνεμοι ΒΔ 3-4μπ
Πέμπτη (27/07): 46c (τοπικά στο εσωτερικό του νομού 47c), άνεμοι ΒΔ 5-6μπ

«Κομμένα» τα delivery από τις 12:00 μέχρι τις 17:00

Έπειτα από απόφαση του υπουργείου Εργασίας, τα delivery σταματούν όταν η θερμοκρασία ξεπερνά τους 40 βαθμούς Κελσίου και όταν η τιμή του δείκτη υγρασίας διαμορφώνεται σε τουλάχιστον 20%.

Σε επικοινωνία που είχε το LamiaReport με την Επιθεώρηση Εργασίας μας ενημερωσε κάτω από αυτές τις συνθηκες απαγορεύονται οι υπηρεσίες delivery και οι χειρωνακτικές εργασίες σε εξωτερικό χώρο. Για όσους εργοδότες δεν συμμορφωθούν τα πρόστιμα που προβλέπει ο νόμος είναι τσουχτερά.

Το ίδιο φυσικά θα ισχύσει και τις επόμενες ημέρες, εάν οι θερμοκρασίες παραμείνουν σε τόσο υψηλά επίπεδα όπως προβλέπουν οι μετεωρολόγοι.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο των μέτρων για την ασφάλεια των εργαζομένων, το υπουργείο Εργασίας αποφάσισε επίσης, την υποχρεωτική παύση εργασιών σε περιοχές που ο κίνδυνος θερμικής καταπόνησης καθίσταται εξαιρετικά υψηλός κατά το χρονικό διάστημα 12:00-17:00. Αφορά εκτός από τις υπηρεσίες delivery και τις χειρωνακτικές εργασίες σε εξωτερικό χώρο.

Πιο συγκεκριμένα στο σχετικό ΦΕΚ αναφέρεται:

Υποχρεωτική παύση εργασιών κατά τη διάρκεια του καιρικού φαινομένου - καύσωνα με την ονομασία «ΚΛΕΩΝ (CLEON)»

α) Για εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας σε εργοδότες περιοχών της χώρας που, σύμφωνα με την εκτίμηση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), ο κίνδυνος θερμικής καταπόνησης καθίσταται εξαιρετικά υψηλός
σύμφωνα με:

1. Την τιμή βιοκλιματικού δείκτη WBGT, όταν αυτή είναι ανώτερη του 32,2 (σύμφωνα με το Παράρτημα ΙΙ) ή
2. η θερμοκρασία διαμορφώνεται σε τιμή άνω των 42 ο C και ταυτόχρονα η τιμή του δείκτη υγρασίας διαμορφώνεται σε τουλάχιστον 14%, ή
3. η θερμοκρασία διαμορφώνεται σε τιμή άνω των 40 ο C και ταυτόχρονα η τιμή του δείκτη υγρασίας διαμορφώνεται σε τουλάχιστον 20%,

καθίσταται υποχρεωτική η παύση εργασιών κατά το χρονικό διάστημα 12.00’ - 17.00’ σε χειρωνακτικές εργασίες που εκτελούνται σε εξωτερικό χώρο, ενδεικτικά αναφερόμενες, εργασίες σε τεχνικά και οικοδομικά έργα, εργοτάξια, διανομή και μεταφορά προϊόντων και αντικειμένων με δίτροχο όχημα (delivery).

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση