Δήμος Δομοκού: Η πορεία για τις αποζημιώσεις

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 10 Σεπτεμβρίου 2023 18:00 Δήμος Δομοκού: Η πορεία για τις αποζημιώσεις

Την Παρασκευή 8-9-2023 πραγματοποιήθηκε η πρώτη επίσκεψη στο Δήμο Δομοκού από τον Αντιπεριφερειάρχη αγροτικής πολιτικής Κώστα Αποστολόπουλο και την προϊσταμένη του ΕΛΓΑ Ράνια Σταφύλη, οι οποίοι μαζί με το Δήμαρχο Δομοκού Χαράλαμπο Λιόλιο επισκέφθηκαν τις πληγείσες περιοχές με σκοπό την πρώτη εκτίμηση των ζημιών και την παροχή οδηγιών για της διαχείριση της υφιστάμενης κατάστασης.

1. Προκειμένου για τη διαδικασία των αποζημιώσεων αγροκτηνοτροφικών εγκαταστάσεων και γεωργικών εκμεταλλεύσεων σας ενημερώνουμε ότι οι παραγωγοί πρέπει να απευθύνονται στους ανταποκριτές των Δημοτικών Κοινοτήτων του Δήμου Δομοκού, όπου και θα δηλώνουν τα αποθηκευμένα προϊόντα, τις ζημιές σε αγροτικό εξοπλισμό (γεωτρήσεις, μοτέρ, λάστιχα άρδευσης κ.α), αλλά και τις ζημιές που υπέστησαν τα αγροτεμάχια λόγω διαβρώσεων και επιχωματώσεων. Επίσης, στους ίδιους ανταποκριτές θα δηλώνουν και την ζημιά στην φυτική τους παραγωγή.

2. Αναφορικά με τις ζημιές σε ζωικό κεφάλαιο (ζώα και μελισσοσμήνη) θα πρέπει να επικοινωνήσουν άμεσα τηλεφωνικά με τον ΕΛΓΑ στο τηλέφωνο 22310- 67720 όπου και θα δηλώσουν τη ζημιά.

Για τις δηλώσεις ζημιάς δε θα καταβάλλονται τέλη εκτίμησης.

Οδηγίες από την ειδική υπηρεσία του Υπουργείου

Έπειτα από τις καταστροφικές πλημμύρες της 6ης Σεπτεμβρίου 2023, κλιμάκια μηχανικών της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (Γ.Δ.Α.Ε.Φ.Κ.) της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, διενεργούν ελέγχους/αυτοψίες σε πληγέντα κτήρια.

Οι έλεγχοι πραγματοποιούνται κυρίως για να:

  • εντοπισθούν τα επικίνδυνα κτήρια
  • εκτιμηθεί αν τα κτήρια παρουσιάζουν βλάβες οι οποίες τα καθιστούν ακατάλληλα για χρήση
  • καταγραφούν τα κτήρια που έχουν πληγεί ώστε να ληφθούν, από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, μέτρα αρωγής για τους πληγέντες
  • διαπιστωθεί η έκταση των βλαβών από την πλημμύρα, ώστε με κοινή υπουργική απόφαση (κ.υ.α.), να οριοθετηθεί η πληγείσα περιοχή και να χορηγηθεί στεγαστική συνδρομή για την αποκατάσταση των πληγέντων κτηρίων

Επισημαίνεται ότι για την αποκατάσταση των πληγέντων κτηρίων, οι πολίτες μπορούν να υποβάλουν φάκελο επισκευής μετά την έκδοση της κ.υ.α. και να τους χορηγηθεί στεγαστική συνδρομή για την επισκευή των κτηρίων τους εφόσον τα κτήρια τους έχουν υποστεί βλάβες από την πλημμύρα, ανεξάρτητα αν έχει γίνει έλεγχος των κτηρίων τους από τη Γ.Δ.Α.Ε.Φ.Κ.

Επίσης για τα κτήρια που χαρακτηρίζονται Επικινδύνως Ετοιμόρροπα, οι πολίτες μπορούν να υποβάλουν μετά την έκδοση του σχετικού Πρωτοκόλλου Αυτοψίας Επικινδύνως Ετοιμορρόπου Κτηρίου (Π.Α.Ε.Ε.Κ.) τα απαιτούμενα δικαιολογητικά προκειμένου να τους χορηγηθεί στεγαστική συνδρομή για ανακατασκευή (ανέγερση νέου κτηρίου) σύμφωνα με τα οριζόμενα στην εν λόγω Κ.Υ.Α.

Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και ο τρόπος χορήγησης της Σ.Σ. καθορίζονται με σχετική απόφαση του Υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Στο χρονικό διάστημα μέχρι την έκδοση των ανωτέρω απαιτούμενων αποφάσεων, αλλά και έπειτα από την έκδοσή τους οι αρμόδιες Διευθύνσεις της Γ.Δ.Α.Ε.Φ.Κ., βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία με τις αρμόδιες Δημοτικές αρχές και τις Περιφέρειες προκειμένου να παρέχουν ενημέρωση στους πληγέντες.

Πληροφορίες:

Τηλ. Κέντρο: 213 1331300

Γενική Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΓΔ.Α.Ε.Φ.Κ) Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Κεντρικής Ελλάδος (Δ.Α.Ε.Φ.Κ.-Κ.Ε.)

Ι. Κόνιαρη 43, Τ.Κ. 11471, Αθήνα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. , Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση