Χαμός με τα κουνούπια σε Λαμία και Φθιώτιδα

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 12 Οκτωβρίου 2023 08:20 Χαμός με τα κουνούπια σε Λαμία και Φθιώτιδα

Δραματικό SOS από τους κατοίκους που δεν μπορούν να βγουν από τα σπίτια τους! Φόβοι και για τη μετάδοση ασθενειών. Καθησυχαστικοί προς το παρόν οι ειδικοί…

Δεκάδες είναι οι καταγγελίες που φτάνουν στο LamiaReport σχετικά με το πρόβλημα των κουνουπιών που παρατηρείται σε πολλές περιοχές της Φθιώτιδας και κυρίως του Δήμου Λαμιέων.

Οι δύο απανωτές κακοκαιρίες Daniel και Elias, εκτός από καταστροφές, άφησαν πίσω τους και χιλιάδες εστίες αναπαραγωγής του ενοχλητικού αυτού εντόμου.

Κυριολεκτικά περιοχές του κάμπου του Σπερχειού έχουν γίνει έλη, όπου τα κουνούπια του είδους Ochlerotatus caspius μπορούν και αναπαράγονται με μεγάλη ευκολία και σε τεράστιο αριθμό.

Το κακό όμως με τις μεγάλες κακοκαιρίες είναι ότι δημιούργησαν και πάρα πολλές αστικές εστίες, όπου δείχνει προτίμηση το ξενόφερτο είδος Aedes albopict, το γνωστό «κουνούπι - τίγρης», που ευθύνεται για τη μετάδοση πολλών επικίνδυνων ασθενειών για τον άνθρωπο.

Ο κόσμος ενοχλείται σε μέγιστο βαθμό ακόμη και πρωινές ώρες, από τα κουνούπια. «Μας έχουν πιεί το αίμα… Δεν μπορούμε να βγούμε από το σπίτι μας!», καταγγέλλει χαρακτηριστικά στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα, κάτοικος της Νέας Άμπλιανης, ενώ τα ενοχλητικά έντομα εμποδίζουν ακόμη και τις αθλητικές δραστηριότητες στην "Καμαρίτσα" και στον ποδηλατόδρομο, αλλά και σε άλλες περιοχής της Λαμίας ακόμη και στο κέντρο της πόλης.

Πέρα από την όχληση όμως, πλέον υπάρχει και η ανησυχία για τη μετάδοση ασθενειών, μετά και τα νέα κρούσματα ιού του δυτικού Νείλου και τους θανάτους που έχουν καταγραφεί σε περιοχές όπως η Καρδίτσα, τα Φάρσαλα και τα Τρίκαλα.

Το «κουνούπι - τίγρης»

«Προς το παρόν τα δείγματα και οι παγίδες από τα συνεργεία δε δείχνουν φορείς μετάδοσης ασθενειών, ωστόσο η παρακολούθηση τις τελευταίες εβδομάδες έχει ενταθεί και συνεχίζουμε», λέει στο LamiaReport η Διευθύντρια Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Στερεάς Ελλάδας Αλέκα Πλατιά.

«Το πρόγραμμα κουνοποκτονίας συνεχίζεται και μάλιστα έχει εντατικοποιηθεί με αύξηση του αριθμού των συνεργείων και των ημερών των ψεκασμών. Ελπίζω ότι από την επόμενη εβδομάδα, θα φανούν τα αποτελέσματα καθώς όπως σας είπα έχουν δημιουργηθεί πάρα πολλές εστίες και εκτός χαρτογραφημένων περιοχών όπου γίνονται οι ψεκασμοί», προσθέτει η κα Πλατιά, που επισημαίνει το πρόβλημα στην ανάπτυξη των φυτών των ορυζώνων που δεν επιτρέπουν στο φάρμακο να φτάσει στη βάση τους όπου βρίσκονται οι περισσότερες εστίες αναπαραγωγής των κουνουπιών.

Όπως υπογραμμίζει η υπεύθυνη των Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Στερεάς Ελλάδας, ιδιαίτερη βαρύτητα έχει δοθεί στην περιοχή του Δομοκού που δέχτηκε απίστευτες ποσότητες νερού από τις δύο κακοκαιρίες και επιπλέον γειτνιάζει με τις πλημμυρισμένες περιοχές της Καρδίτσας και της Λάρισας, όπου έχουν εντοπισθεί κρούσματα του «ιού του Δυτικού Νείλου».

«Συνεχώς παίρνουμε δείγματα και παρακολουθούμε τις περιοχές όπου παρατηρείται αύξηση της όχλησης από τα κουνούπια. Όπως προβλέπεται και στη σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου, ζητάμε και τη βοήθεια των Δήμων και των πολιτών για την αντιμετώπιση αστικών εστιών και μη χαρτογραφημένων περιαστικών εστιών, για την αποτελεσματικότερη απόδοση του προγράμματος ψεκασμών», καταλήγει η κα Πλατιά, επαναλαμβάνοντας την έκκληση προς όλους μας να βοηθήσουμε στην προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος. «Οποιαδήποτε μικρή εστία ακόμη και ένα πιατάκι γλάστρας με νερό μπορεί να αποτελέσει εστία αναπαραγωγής, οπότε ας προσπαθήσουμε όλοι να συμμετάσχουμε στην προσπάθεια καταπολέμησης των ενοχλητικών αυτών εντόμων»…

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση