Φθιώτιδα: Απάτες παντού! Δεκάδες τα περιστατικά καθημερινά

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 14 Δεκεμβρίου 2023 08:06 Φθιώτιδα: Απάτες παντού! Δεκάδες τα περιστατικά καθημερινά

Από διαδίκτυο, τηλέφωνα ακόμη και διά ζώσης…

Ολοένα και πληθαίνουν τα περιστατικά εξαπάτησης και κυρίως οι απόπειρες σε βάρος ανυποψίαστων πολιτών στη Φθιώτιδα.

Οι απατεώνες με τα τροχαία, αλλά και με το σενάριο επιστροφής φόρου ή τακτοποίησης κάποιου “pass” εξακολουθούν και δρουν στην περιοχή μας, παρά τις συλλήψεις που έγιναν το τελευταίο διάστημα, ενώ εξακολουθούν και έρχονται κατά κύματα τα παραπλανητικά e-mail που έχουν στόχο να κλέψουν προσωπικά δεδομένα στοχεύοντας πρωτίστως στους τραπεζικούς σας λογαριασμούς.

Τα σενάρια τροχαίου ατυχήματος συνήθως περιλαμβάνουν σοβαρό τραυματισμό συγγενικού μας προσώπου και η πρώτη επαφή γίνεται με το «μαϊμού - γιατρό» που θα το χειρουργήσει, ενώ καταγράφηκε και περίπτωση όπου οι απατεώνες παρίσταναν τον αστυνομικό, ο οποίος θα βοηθήσει το δικό μας πρόσωπο να γλυτώσει γιατί εκείνο προκάλεσε σοβαρό τροχαίο ατύχημα - δυστύχημα!

Δυστυχώς η διαδικτυακή απάτη έχει πολλά διαφορετικά σενάρια και ανάλογα πόσο τεχνολογικά μπροστά είναι η εγκληματική ομάδα, έχει και τα αντίστοιχα εργαλεία.

Οι πιο… απλές μορφές απάτης περιλαμβάνουν τηλεφώνημα συνήθως από λογιστή ή κάποιον άλλο γνωστό επαγγελματία ή δημόσιο πρόσωπο. Στην περίπτωση του λογιστή προσπαθούν με διάφορες προφάσεις, όπως επιστροφή φόρου, ολοκλήρωσης αίτησης κάποιου “pass” ή τώρα του πετρελαίου θέρμανσης, να σας κλέψουν κωδικούς e-banking.

Στην απάτη που παριστάνουν άλλα γνωστά πρόσωπα, υποτίθεται κάνουν κάποια παραγγελία ή κατάθεση λανθασμένου ποσού και με ψεύτικα έγγραφα σας ζητούν να τους δώσετε πίσω το επιπλέον ποσό που σας κατέβαλλαν κατά λάθος.

Στις απάτες SmiShing και Phishing τα πράγματα είναι πιο επικίνδυνα καθώς η εγκληματική οργάνωση χρησιμοποιεί μέσα και ανθρώπους που γνωρίζουν από τεχνολογία.

Τελικός στόχος είναι να σας οδηγήσουν σε κάποιο δικό τους χώρο στο διαδίκτυο, που θα προσομοιάζει με ιστοσελίδα, τράπεζας, ταχυδρομείου, άλλου οργανισμού παροχής υπηρεσίας ή προϊόντων, όπου με κάποια φόρμα θα προσπαθήσουν να σας κλέψουν προσωπικά δεδομένα και κωδικούς.

Μην εμπιστεύεστε e-mail που σας προτείνουν να ακολουθήσετε κάποιο άγνωστο λινκ. Ομοίως και άγνωστους αριθμούς που σας στέλνουν SMS.

Μην παραλείψουμε την περίπτωση να σας ζητηθεί να κατεβάσετε κάποιο πρόγραμμα, με το οποίο μπορούν να «μολύνουν» τον υπολογιστή σας ελπίζοντας να αποκτήσουν πρόσβαση στα καταχωρισμένα στοιχεία σας.

Επειδή όμως οι περιπτώσεις είναι πάρα πολλές, ανατρέξτε στη σχετική σελίδα για την ασφάλεια στο διαδίκτυο saferinternet4kids.gr, όπου θα βρείτε πολλά και ενδιαφέροντα άρθρα αλλά και περιπτώσεις εξαπάτησης.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση