Τα αιτήματα που έθεσε ο Γεωπονικός Σύλλογος Φθιώτιδας - Ευρυτανίας στο ΥΠΑΑΤ

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 31 Μαρτίου 2024 18:26 Τα αιτήματα που έθεσε ο Γεωπονικός Σύλλογος Φθιώτιδας - Ευρυτανίας στο ΥΠΑΑΤ

Συνάντηση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τους Γενικούς Γραμματείς για άμεσες Αποφάσεις – Αιτήματα στήριξης της Αγροτικής Ανάπτυξης και του παραγωγικού κόσμου της Π.Ε Φθιώτιδας από τις θεομηνίες του Σεπτεμβρίου 2023 (Daniel και Elias) και από την ευλογιά των αιγοπροβάτων, είχε πριν από μερικές ημέρες ο  Γεωπονικός Σύλλογος Φθιώτιδας - Ευρυτανίας, ζητώντας παράλληλα τη στελέχωση των Υπηρεσιών της περιοχής που άπτονται γεωπονικού και γεωτεχνικού ενδιαφέροντος.

Διαβάστε το δελτίο τύπου για τη συγκεκριμένη συνάντηση:

«Την Τρίτη 19 Μαρτίου 2024, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη του Προέδρου του Δ.Σ. του Γεωπονικού Συλλόγου Φθιώτιδας – Ευρυτανίας, κυρίου Βαγγέλη Μόσχου στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων συνοδευόμενος από το μέλος, κύριο Βασίλη Καραχρήστο και εν συνεχεία συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κύριο Γεώργιο Στρατάκο και τον Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής & Διεθνών Σχέσεων, κύριο Κων/νο Μπαγινέτα.

Κατά τη συνάντηση με τους Γενικούς Γραμματείς, παρατέθηκαν και κατατέθηκαν εκ μέρους Δ.Σ. τα απαραίτητα επιχειρήματα και συζητήθηκαν συγκεκριμένα αιτήματα με κύριο θέμα το αίτημα του Γεωπονικού Συλλόγου περί της αυτοδίκαιης υπαγωγής όλων των πληγεισών περιοχών της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας από τη θεομηνία και τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου 2023 και όπως αυτές προκύπτουν από τις υπάρχουσες και σε ισχύ σχετικές Αποφάσεις της Πολιτείας (ΚΥΑ  αριθμ. 20875/Δ.Α.Ε.Φ.Κ.-Κ.Ε/Α325/2023, ΦΕΚ 5842/06-10-2023 ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ ΣΦΑΛΜΑΤΩΝ, ΦΕΚ 7536/31-12-2023, από της 13ης Μαρτίου 2024 σχετικό διαβιβαστικό έγγραφο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για συμπληρωματική οριοθέτηση περιοχών Π.Ε Φθιώτιδας από την ίδια αιτία), εντός όλων των ευεργετικών διατάξεων στις οποίες έχουν υπαχθεί οι αντίστοιχες οριοθετημένες περιοχές της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Δήμου Δομοκού, και της βόρειας Εύβοιας.

Επίσης, συζητήθηκε το μείζον θέμα της υποστελέχωσης των υπηρεσιών του στενού και ευρύτερου Δημοσίου Τομέα της περιοχής που άπτονται γεωτεχνικού ενδιαφέροντος λόγω συνταξιοδότησης των υπαλλήλων, σε συνδυασμό με τις αυξανόμενες απαιτήσεις  διαχείρισης των αρμοδιοτήτων των Υπηρεσιών, καθώς και των εκτάκτων αναγκών που καλούνται οι ίδιες να διαχειριστούν και προκύπτουν ολοένα και συχνότερα με τη μορφή του κατ’ επείγοντος, ως αποτέλεσμα είτε της κλιματικής αλλαγής είτε ως αποτέλεσμα επιδημιολογικών καταστάσεων, προτείνοντας ως μοναδική και ουσιαστική λύση  προσλήψεις Γεωπόνων Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης και λοιπών γεωτεχνικών, ως μόνιμο προσωπικό για την ορθή εξυπηρέτηση του αγροτικού τομέα.

Κατά το πέρας της συνάντησης οι Γενικοί Γραμματείς του Υπουργείου δεσμευτήκαν ότι θα εξετάσουν τα επιχειρήματα και τα αιτήματα που κατατέθηκαν υπόψη τους.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε έπειτα από πρόσκληση εκ μέρους του Υπουργείου Αγροτικής ανάπτυξης και Τροφίμων και σε συνέχεια των επιστολών μας με πιο πρόσφατη την υπ’ αριθμ.: 78/27-02-2024 Επιστολή – έγγραφο του Δ.Σ του Γεωπονικού Συλλόγου προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κύριο Λευτέρη Αυγενάκη με θέμα «Έκκληση για άμεσες Αποφάσεις – Αιτήματα στήριξης της Αγροτικής Ανάπτυξης και του παραγωγικού κόσμου της Π.Ε Φθιώτιδας από τις θεομηνίες του Σεπτεμβρίου 2023 (Daniel και Elias) και από την ευλογιά των αιγοπροβάτων – Στελέχωση των Υπηρεσιών της περιοχής που άπτονται γεωπονικού και γεωτεχνικού ενδιαφέροντος».

Αποτελεί δε, συνέχεια της από τον Σεπτέμβριο του 2023 (υπ’ αριθμ.: 30/13-09-2023 έγγραφο – Επιστολή μας προς τον ΥΠΑΑΤ)συνολικής προσπάθειας ενημέρωσης των αρμοδίων Πολιτειακών θεσμών και οργάνων μέσω μιας σειράς σχετικών επιστολών και επαφών, με σκοπό την ανάδειξη των συνεπειών και των ζητημάτων που προέκυψαν για τον αγροτικό τομέα της περιοχής, προτείνοντας παράλληλα συγκεκριμένες λύσεις υπό μορφή αιτημάτων προς αντιμετώπιση των καταστροφών που προκάλεσε η θεομηνία του Σεπτεμβρίου 2023 (Daniel και Elias), λαμβάνοντας πλέον υπόψη το πλήγμα στην κτηνοτροφία λόγω της επιζωοτίας της ευλογιάς των αιγοπροβάτων, καθώς και του παλαιότερου πλήγματος από τον καταστροφικό κυκλώνα «Ιανός» (2020).

Επισημαίνεται ότι, με το υπ’ αριθμ.: 48/16-10-2023 έγγραφο – Επιστολή του Γεωπονικού Συλλόγου Φθιώτιδας – Ευρυτανίας προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα: «Αίτημα ένταξης των πληγεισών περιοχών της Φθιώτιδας από την Κακοκαιρία Daniel, εντός των Μέτρων, δράσεων και προκαταβολών αποζημιώσεων με στόχο την ανασυγκρότηση της γεωργικής παραγωγής στη Θεσσαλία που ανακοινώσατε ως Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων από τη Λάρισα, την 11η Οκτωβρίου 2023» καθώς και με αντίστοιχα σχετικά έγγραφα του Συλλόγου μας προς την πολιτική ηγεσία της περιοχής, αιτούμαστε ως επιστημονικός φορέας να συμπεριληφθούν όλες οι πληγείσες περιοχές της Φθιώτιδας εντός του «ολοκληρωμένου πλαισίου» των Μέτρων, δράσεων και προκαταβολών αποζημιώσεων με στόχο την ανασυγκρότηση της γεωργικής παραγωγής στη Θεσσαλία.

Παρά την ικανοποίηση μερικώς του εν λόγω αιτήματός μας με την υπαγωγή μόνο του Δήμου Δομοκού, επιμένουμε στην προσπάθειά μας με σκοπό την υπαγωγή όλων των πληγεισών περιοχών της Π.Ε Φθιώτιδας

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση