Αντί συγνώμης, προειδοποιήσεις για τους παππούδες του μωρού που το δάγκωσε φίδι

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 07 Αυγούστου 2018 13:10 Αντί συγνώμης, προειδοποιήσεις για τους παππούδες του μωρού που το δάγκωσε φίδι

Δεν έπρεπε να δημοσιοποιηθεί το θέμα στα ΜΜΕ λένε οι γιατροί που επιφυλάσσονται, ενώ αφήνουν και αιχμές για το πόσο καλά πρόσεχαν το εγγόνι τους!

Είναι από τις κραυγαλέες περιπτώσεις που μυρίζουν Ελλάδα του προηγούμενου αιώνα, αυτό που συνέβη με το μόλις 19 μηνών μωρό που δαγκώθηκε από οχιά στο Βένετο και ταλαιπωρούνταν από Νοσοκομείο σε Νοσοκομείο για 12 ημέρες μέχρι να σωθεί.

Στην πραγματικά οξύτατη καταγγελία της γιαγιάς Γιούλας Μητρομάρα - Γαλάτου, απάντησαν οι Νοσοκομειακοί Γιατροί του «Αχιλλοπούλειου» Νοσοκομείου Βόλου όπου μπορεί να τονίζουν το ενδιαφέρον τους ώστε να χυθεί άπλετο φως στη διαχείριση του περιστατικού, ωστόσο ουσιαστικά προειδοποιούν ότι αν αποδειχθεί ότι δε φταίνε «δημιουργείται σοβαρό θέμα ηθικής βλάβης και σπίλωσης αυτών, ενώ το ίδιο ισχύει και σε επίπεδο Νοσοκομείου», αφού όπως λένε δεν τηρήθηκε η διαδικασία καταγγελίας ενός τέτοιου θέματος.

Επίσης σε άλλη παράγραφο για το γεγονός ότι το μωρό έμεινε εκτεθειμένο σε φίδι, αναφέρουν «αναρωτιόμαστε εύλογα αν αυτό είχε διαφύγει της προσοχής των κηδεμόνων και εχόντων την ευθύνη του μικρού ασθενούς», καρφώνουν ουσιαστικά τους παππούδες για την ευθύνη που φέρουν στη φύλαξή του.

Η ανακοίνωσή τους:

«Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αληθινή ανησυχία διαβάσαμε και ακούσαμε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και κοινωνικής δικτύωσης για τη σοβαρή καταγγελία του παππού και της γιαγιάς σχετικά με την αντιμετώπιση που έλαβε στο Νοσοκομείο Βόλου το 19 μηνών παιδί που ‘’ήταν αβοήθητο μετά από τσίμπημα οχιάς στις 23/7/2018’’.

Αυτή η αναφορά χαρακτηρίζεται από σοβαρές καταγγελίες για το Νοσοκομείο (απουσία αντιοφικού ορού- κάτι που είναι αναληθές, επιπρόσθετα, η χρήση του συγκεκριμένου φαρμάκου διεθνώς γίνεται κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις δεδομένων των σοβαρών αλλεργικών και άλλων αντιδράσεων που μπορεί να προκαλέσει), για την απουσία της Διευθύντριας Παιδιάτρου (κάτι που επίσης είναι αναληθές αφού αυτή ήταν όλη την ώρα με τον ασθενή- αυτή που εκκλήθη ήταν η Επιμελήτρια Αναισθησιολόγος για τη διακομιδή του μικρού ασθενούς σε Νοσοκομείο που διέθετε Παιδοχειρουργό ως όφειλε, άρα και εδώ επλανήθη η γιαγιά) και τέλος χαρακτηρίζεται από απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς για ιατρούς του Νοσοκομείου (έλλειψη σοβαρότητας, ανευθυνότητα, αδιαφορία, απάθεια). Δηλαδή όλοι οι ιατροί ήταν στη θέση τους και έγιναν όλα όσα προβλέπονται σε αντίστοιχες περιπτώσεις σαν αρχική αντιμετώπιση και μάλιστα χωρίς καμία καθυστέρηση στο Νοσοκομείο του Βόλου. Αφού χορηγήθηκε στο παιδί η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και σταθεροποιήθηκε, διακομίσθηκε σε κεντρικότερο νοσηλευτικό ίδρυμα διότι εκεί υπήρχαν ειδικότητες που μπορεί να χρειαζόταν να παρέμβουν, όπως παιδοχειρουργοί, καθώς επίσης θα ήταν πιο κοντά σε Τριτοβάθμιο Νοσοκομείο με Μονάδα κατάλληλη για την υποστήριξη παιδιών. Η απόφαση για το Νοσοκομείο στο οποίο διακομίζεται ένας ασθενής δεν είναι στη διακριτική ευχέρεια των ιατρών, αποφασίζεται από κεντρικό συντονιστικό όργανο (ΕΚΕΠΥ).

Οι συνέπειες της συγκεκριμένης καταγγελίας είναι ιδιαιτέρως σημαντικές για την αξιοπιστία και την εμπιστοσύνη για το Νοσοκομείο στην κοινωνία του Βόλου, συνθήκη απαραίτητη για την ομαλή λειτουργία του.

Σε αυτά τα πλαίσια και εκπροσωπώντας τους Ιατρούς του Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας του Νομού Μαγνησίας, επιθυμούμε να επισημάνουμε τα εξής:

1. Είναι απαραίτητη η ενδελεχής διερεύνηση των συνθηκών αντιμετώπισης του συγκεκριμένου ασθενή από το Νοσοκομείο Βόλου και επικροτούμε την άμεση απόφαση της διοίκησης για τη διενέργεια προανακριτικού ελέγχου. Σημαντική σε αυτή την κατεύθυνση είναι και η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης από την Εισαγγελία Βόλου.

2. Μας προκαλεί ιδιαίτερο σκεπτικισμό ο τρόπος επικοινωνίας της συγκεκριμένης καταγγελίας δεδομένου ότι δεν ακολουθήθηκε η θεσμική διαδικασία (έγγραφη καταγγελία στη Διοίκηση του Νοσοκομείου – καταγγελία στο σύλλογο των ιατρών – καταγγελία στην Εισαγγελία) και η εν συνεχεία πιθανή κοινοποίηση του θέματος από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, αλλά ακολουθήθηκε η αντίστροφη διαδικασία. Αυτό είναι σημαντικό γιατί αναφορικά με τις καταγγελίες για πιθανές παραλείψεις ιατρών, αν αυτές αποδειχθούν μη αληθείς δημιουργείται σοβαρό θέμα ηθικής βλάβης και σπίλωσης αυτών, ενώ το ίδιο ισχύει και σε επίπεδο Νοσοκομείου με συνέπειες για την εύρυθμη λειτουργία στις συνθήκες της τοπικής κοινωνίας.

3. Θέλουμε τέλος να επισημάνουμε στους πολίτες του Βόλου και εν δυνάμει ασθενείς του Νοσοκομείου την τεράστια σημασία που έχει το ιστορικό που δίνουν κατά την προσέλευσή τους στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών για να μπορέσουν έτσι να λάβουν έγκαιρα την κατάλληλη αντιμετώπιση, δεδομένου ότι το συγκεκριμένο περιστατικό δηλώθηκε ως κάκωση ατυχώς από τους συνοδούς του και για αυτό καταχωρήθηκε αρχικά ως «Ορθοπεδικό» και όχι ως δήγμα φιδιού, αναρωτιόμαστε εύλογα αν αυτό είχε διαφύγει της προσοχής των κηδεμόνων και εχόντων την ευθύνη του μικρού ασθενούς.

4. Να σημειώσουμε ότι στο Νοσοκομείο του Βόλου ενδεικτικά, κατά μέσο ορό, τα επείγοντα παιδιατρικά περιστατικά που αντιμετωπίζονται στο Παιδιατρικό Ιατρείο Επειγόντων ανέρχονται σε 9500 τον χρόνο. Αντίστοιχα, τα παιδιά που εξετάζονται στο Τακτικό Παιδιατρικό Ιατρείο ξεπερνούν τα 1000 το χρόνο. Οι εισαγωγές/νοσηλείες παιδιών στην Παιδιατρική Κλινική κυμαίνονται από 700 ως και πάνω από 1000 το χρόνο. Οι διακομιδές προς Τριτοβάθμια Νοσοκομεία φθάνουν μέχρι και τις 50 το χρόνο.

Πιστεύουμε τέλος ότι ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της προανάκρισης σε οποιαδήποτε περίπτωση πιθανής δυσλειτουργίας διαπιστώνεται από τους πολίτες του Βόλου, είναι απαραίτητο να ακολουθείται η προβλεπόμενη διαδικασία καταγγελίας προκειμένου να βελτιώνονται άμεσα οι καταστάσεις που μπορούν να βελτιωθούν.

Ελπίζουμε στην άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης, ώστε να μην κλονίζεται η εμπιστοσύνη όλων μας απέναντι σε ένα Νοσοκομείο στο οποίο όλοι οι εργαζόμενοι καταθέτουν την ψύχη τους σε πραγματικά εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες εργασίας».

«Περιμένουμε μια συγνώμη…»

Από την άλλη ο παππούς Χρήστος Γαλάτος και η γιαγιά του μωρού με νέα επιστολή τους αναφέρουν ότι θα περίμεναν μια συγνώμη και παραθέτουν πέντε αναπάντητα ερωτήματα…

Η επιστολή τους:

«Ως παππούδες του εγγονού μας, διαβάζοντας αυτά που εγράφησαν ως απάντηση μείναμε άφωνοι. Σκεφτήκαμε πώς μπορεί να γράφονται και να λέγονται τέτοια πράγματα. Δυστυχώς από το ύφος της απαντήσεώς τους, διαπιστώνουμε ότι αντί να ζητήσουν ένα συγνώμη για την αδικαιολόγητη ταλαιπωρία που υπέστη το 19 μηνών εγγόνι μας που λίγο έλειψε να χάσει την ζωή του ή να υποστεί μόνιμη αναπηρία στο χεράκι του, ούτε λίγο, ούτε πολύ, εγκαλούμαστε για τον τρόπο που επιλέξαμε να γνωστοποιήσουμε το γεγονός (δηλαδή ότι διαλέξαμε τον τύπο και όχι έγγραφη καταγγελία στον Διοικητή του Νοσοκομείου ή σχετική αναφορά στην Εισαγγελία Βόλου).

Αυτό τους ένοιαξε.

Αφού λοιπόν, όλα έγιναν σύμφωνα με τους κανόνες της ιατρικής επιστήμης και το περιστατικό αντιμετωπίστηκε ορθά, χωρίς να διατρέξει τον παραμικρό κίνδυνο το εγγόνι μας, ας μας απαντήσουν λοιπόν στα ακόλουθα ερωτήματα:

1.- Γιατί, αφού υπήρχε δήθεν ο αντιοφικός ορός στο Νοσοκομείο του Βόλου, χρειάστηκε το εγγόνι μας να διακομισθεί την ίδια ημέρα σε 3 διαφορετικά νοσοκομεία και μάλιστα άλλων νομών, κατόπιν δικών τους πρωτοβουλιών ;

2.- Γιατί χρειάστηκε να νοσηλευτεί 12 ημέρες στο Νοσοκομείο Γεννηματά Θεσσαλονίκης ;

3.- Γιατί όταν μετά την πάροδο τουλάχιστον 3 ωρών από την προσέλευσή μας στα ΕΙ του Νοσοκομείου του Βόλου, η Διευθύντρια της Παιδιατρικής Κλινικής διαμαρτύρονταν στους άντρες του ΕΚΑΒ ότι καθυστέρησαν για την διακομιδή του μικρού αρχικά στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας και ότι το περιστατικό κρίνεται σοβαρό ;

4.- Γιατί κατά την μεταφορά του εγγονού μας από το Νοσοκομείο του Βόλου σ’ αυτό της Λάρισας, αφού όλα ήταν καλώς καμωμένα στο Βόλο, απαιτήθηκε η συνοδεία του, από αναισθησιολόγο ;

5. Γιατί, εφόσον ισχυρίζονται ότι το Νοσοκομείο του Βόλου διέθετε αντιοφικό ορό, δεν ενημέρωσαν αμέσως το Κέντρο δηλητηριάσεως, έτσι ώστε να τους δοθούν οδηγίες και να χορηγηθεί στο εγγόνι μας, όπως γίνεται στις περιπτώσεις αυτές, και όπως άλλωστε έπραξαν άμεσα οι συνάδερφοί τους στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας ;

Αναμένουμε ακόμη και σήμερα μία συγνώμη»

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση
Διαβάστε ακόμα
X

Developed in conjunction with Ext-Joom.com