CDC: Νέες οδηγίες για πλήρως εμβολιασμένους - Μικρές συγκεντρώσεις και γεύματα με φίλους χωρίς μάσκα

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 27 Απριλίου 2021 19:59 CDC: Νέες οδηγίες για πλήρως εμβολιασμένους - Μικρές συγκεντρώσεις και γεύματα με φίλους χωρίς μάσκα

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ συστήνουν ποιες δραστηριότητες μπορεί να κάνει ένα πλήρως εμβολιασμένο άτομο χωρίς να φορά μάσκα

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ παρουσίασαν ενημερωμένες οδηγίες τη Μεγάλη Τρίτη, αναφέροντας τις δραστηριότητες που μπορούν να ξεκινήσουν ξανά με ασφάλεια όσοι είναι πλήρως εμβολιασμένοι κατά του κορωνοϊού, συμπεριλαμβανομένων των μικρών υπαίθριων συγκεντρώσεων, χωρίς να χρειάζεται να φορούν μάσκα.

Με αυτές τις συστάσεις θέλουν να κάνουν το "πρώτο βήμα για να βοηθήσουν πλήρως τους εμβολιασμένους Αμερικανούς" να συνεχίσουν τις δραστηριότητες που είχαν σταματήσει κατά τη διάρκεια της πανδημίας, "με χαμηλό κίνδυνο για τον εαυτό τους, έχοντας επίγνωση του δυνητικού κινδύνου μετάδοσης του ιού σε άλλους".

Οι νέες συστάσεις αναφέρουν ότι τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα μπορούν να συμμετάσχουν στις ακόλουθες δραστηριότητες χωρίς να φορούν μάσκες:

-Περπάτημα, τρέξιμο, πεζοπορία ή ποδηλασία σε εξωτερικούς χώρους μόνοι τους ή με συγκατοίκους τους.

-Συμμετοχή σε μικρές υπαίθριες συγκεντρώσεις με πλήρως εμβολιασμένη οικογένεια και φίλους.

-Συμμετοχή σε μικρές υπαίθριες συγκεντρώσεις με πλήρως εμβολιασμένους και μη εμβολιασμένους ανθρώπους.

-Γεύματα σε υπαίθρια εστιατόρια με φίλους από πολλά νοικοκυριά.

Πλήρως εμβολιασμένοι άνθρωποι μπορούν επίσης να συμμετάσχουν σε "μια γεμάτη, υπαίθρια εκδήλωση, όπως μια ζωντανή παράσταση, μια παρέλαση ή μια αθλητική εκδήλωση", αρκεί να φορούν μάσκα, σύμφωνα με τα CDC.

Πλήρως εμβολιασμένα θεωρούνται από τα CDC όσοι έχουν κλείσει δύο εβδομάδες μετά τη λήψη της δεύτερης δόσης του εμβολίου Moderna ή Pfizer ή δύο εβδομάδες μετά τη λήψη του εμβολίου Johnson & Johnson μιας δόσης.

Αναλυτικά τι αναφέρεται σχετικά με τις δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους:
ανοιχτοι χωροι
Οι συστάσεις που αφορούν δραστηριότητες σε κλειστούς χώρους:
κλειστοι χωροι 1
κλειστοι χωροι 2
ECDC: Ακόμα και χωρίς μάσκα και αποστάσεις οι συναντήσεις πλήρως εμβολιασμένων ατόμων

Νέες οδηγίες εξέδωσε την περασμένη εβδομάδα και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) όσον αφορά τη χαλάρωση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης μεταξύ εμβολιασμένων ατόμων κατά του κορωνοϊού.

"Καθώς προχωρούν οι εμβολιασμοί, είναι ενθαρρυντικό να έχουμε συστάσεις βάσει τεκμηρίωσης ότι η ανοσοποίηση μπορεί σιγά σιγά να επιτρέψει χαλάρωση μέτρων, όπως η χρήση μασκών και φυσικής απόστασης. Ενώ η χαλάρωση των μέτρων προστασίας πρέπει να γίνει σταδιακά και βάσει προσεκτικών εκτιμήσεων των κινδύνων που ενέχονται, είμαστε πεπεισμένοι ότι η αυξημένη κάλυψη εμβολιασμού θα έχει θετικό και άμεσο αντίκτυπο στην επιστροφή στην κανονική ζωή" είπε ο Andrea Ammon, Διευθυντής του ECDC.

Έτσι, το ECDC έχει αναπτύξει σενάρια βάσει των οποίων τα κράτη μέλη μπορούν να εξετάσουν το ενδεχόμενο να καταργήσουν ή να χαλαρώσουν τα μέτρα προστασίας σε συναντήσεις μεταξύ δύο ατόμων, νοικοκυριών ή κοινωνικών "φυσαλίδων":

- Όταν τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα συναντούν άλλα πλήρως εμβολιασμένα άτομα, μέτρα προστασίας όπως η φυσική απόσταση και η χρήση μάσκας προσώπου μπορούν να χαλαρώσουν, συμπεριλαμβανομένων και των ηλικιωμένων.

-Όταν οι πλήρως εμβολιασμένοι νεαροί και μεσήλικες ενήλικες συναντούν άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί, τα μέτρα όπως η φυσική απόσταση και η χρήση μάσκας προσώπου μπορούν να χαλαρώσουν εφόσον κανείς δεν ανήκει σε ευπαθείς ομάδες.

Προς το παρόν, συνιστάται η διατήρηση των μέτρων προστασίας κατά τη διάρκεια συναντήσεων μεταξύ εμβολιασμένων και μη εμβολιασμένων ατόμων, εάν κάποιος ή κάποιοι από αυτούς είναι ηλικιωμένοι ενήλικες ή άτομα που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή νόσο COVID-19.

Τα μέτρα προστασίας πρέπει να διατηρούνται σε δημόσιους χώρους και σε μεγάλες συγκεντρώσεις, ανεξάρτητα από την κατάσταση εμβολιασμού των ατόμων.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι απαιτήσεις για τεστ και καραντίνα σε ταξίδια μπορούν να αρθούν ή να προσαρμοστούν για τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα. Οι αρχές δημόσιας υγείας μπορούν να εξετάσουν το ενδεχόμενο εξαίρεσης πλήρως εμβολιασμένων ατόμων από επαναλαμβανόμενα τεστ κορονοϊού σε εργασιακές και άλλες κοινότητες.

"Η ταχεία και αποτελεσματική χρήση εμβολίων είναι απαραίτητη για τη μείωση του αριθμού των ευπαθών ατόμων, των νοσοκομείων, των θανάτων και της ιογενούς κυκλοφορίας του COVID-19 στην κοινότητα, έτσι ώστε να επιτρέπεται μια ισχυρότερη χαλάρωση των μέτρων για πλήρως εμβολιασμένα άτομα. Το ECDC θα συνεχίσει να συλλέγει και να αναλύει στοιχεία σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου προκειμένου να αναθεωρήσει αναλόγως τις οδηγίες του", αναφέρεται στην ιστοσελίδα του ECDC.

πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση