Η Ακμή και η προσέγγισή της

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 17 Δεκεμβρίου 2021 07:50 Η Ακμή και η προσέγγισή της

Γράφει ο Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος Βασίλης Αθ. Παπαευθυμίου.

Μια από τις πιο συνηθισμένες δερματικές παθήσεις, η ακμή, ταλαιπωρεί με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους εκατομμύρια ανθρώπους σε όλη την υφήλιο. Συνήθως ξεκινά στην εφηβεία με λίγα στίγματα στο πρόσωπο, το λαιμό, την πλάτη και το στέρνο. Η βαρύτητά της
μπορεί να ποικίλλει και σε πιο σοβαρά περιστατικά ακμής παρατηρούνται ουλές ή ακόμα και χαμηλή αυτοπεποίθηση. Στην πλειοψηφία των ατόμων υποχωρεί στο τέλος της εφηβείας ή λίγο μετά τα 20 έτη, αλλά σε κάποιους ανθρώπους επιμένει για κάποιες δεκαετίες, αφού 5-7% των γυναικών άνω των 40 ετών συνεχίζουν να έχουν ακμή.

Εκτός από τα καλλυντικά που μπορεί κάποιος να αγοράσει από το φαρμακείο υπάρχουν και οι θεραπείες που ο Δερματολόγος μπορεί να συστήσει και οι οποίες αρχίζουν να δρουν μετά τον 1ο μήνα συνεχούς εφαρμογής. Οι θεραπείες της ακμής εμπίπτουν στις ακόλουθες
κατηγορίες:

  1. Τοπικές θεραπείες: πχ κρέμες που εφαρμόζονται απευθείας στο δέρμα
  2. Από του στόματος αντιβιοτικά
  3. Από του στόματος αντισυλληπτικά
  4. Κάψουλες ισοτρετινοΐνης (σκεύασμα παλαιότερα γνωστό με την ονομασία Roaccutane). Να τονιστεί ότι στις μέρες μας πολλές χιλιάδες ανθρώπων έχουν επωφεληθεί από αυτή τη θεραπεία, χωρίς αξιόλογες παρενέργειες, οι οποίες μάλιστα είναι δοσοεξαρτώμενες.

Από τις πιο σοβαρές επιπλοκές της ακμής είναι οι ουλές και η θεραπευτική προσέγγιση που θα ακολουθηθεί για την αντιμετώπισή τους επιλέγεται μετά από κλινική αξιολόγηση της κάθε περίπτωσης από ειδικό Δερματολόγο.

Ένας αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης των ουλών ακμής πραγματοποιείται με το fractional laser CO2, το οποίο σαρώνει όλη την επιφάνεια του δέρματος που φέρει τις ουλές και διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου από τους ινοβλάστες στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος. Ο αριθμός των συνεδριών που απαιτούνται με αυτή τη μέθοδο ποικίλλει ανάλογα με την περίπτωση. Συνήθως 3-4 συνεδρίες είναι αρκετές, με συχνότητα κάθε μήνα και μέση διάρκεια 30 λεπτά.

Πρακτικές συμβουλές φροντίδας του δέρματος

  • Προσπαθήστε να μην πειράζετε και να μην πιέζετε τα στίγματά σας, αφού αυτή η συνήθεια συχνά τα χειροτερεύει και μπορεί να προκαλέσει ουλές.
  • Η έγκαιρη αντιμετώπιση της ακμής είναι πολύ σημαντική. Βοηθάει την αποφυγή μόνιμων ουλών και μειώνει την πιθανότητα αρνητικών ψυχολογικών επιπτώσεων στο άτομο.
  • Περιμένετε να δείτε όφελος μετά από το 2 ο μήνα χρήσης μιας αγωγής. Σιγουρευτείτε ότι έχετε κατανοήσει σωστά πώς να χρησιμοποιήσετε τις θεραπείες σας ώστε να έχετε το μέγιστο όφελος.
  • Μερικές κρέμες μπορεί να κάνουν το δέρμα ξηρό ή ξεφλουδισμένο, ιδίως στην αρχή. Αν το δέρμα ερεθιστεί πολύ, η αγωγή πρέπει να διακοπεί για λίγες ημέρες και μετά από μία εβδομάδα να ξαναρχίσει.
  • Η κάλυψη με μακιγιάζ μπορεί να βοηθήσει στην αυτοπεποίθηση. Τα προϊόντα μακιγιάζ πρέπει να αναγράφουν την ένδειξη «κατάλληλο για λιπαρό/ακνεϊκό δέρμα» ή αλλιώς «μη φαγεσωρογόνο».
  • Η ακμή δεν είναι πρόβλημα καθαριότητας. Μπορείτε να καθαρίσετε το δέρμα και να αφαιρέσετε το μακιγιάζ σας με ένα ήπιο σαπούνι ή καθαριστικό και νερό, ώστε η θεραπεία να μπει σε καθαρό και στεγνό δέρμα.
  • Δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα που να αποδεικνύουν ότι συγκεκριμένες τροφές προκαλούν την ακμή, όπως η σοκολάτα και το έτοιμο φαγητό. Ωστόσο, μία ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει φρέσκα φρούτα και λαχανικά θα διασφαλίσει ότι ο αριθμός των ημερήσια καταναλισκόμενων θερμίδων του ατόμου με ακμή δεν ξεπερνά τα όρια.

Η θεραπεία της ακμής μπορεί να χρειαστεί μεγάλο χρονικό διάστημα και η ιατρική παρακολούθηση θα βοηθήσει στην επιλογή της κατάλληλης αγωγής για τον κάθε ασθενή.

Βασίλης Αθ. Παπαευθυμίου
Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος

Προσαρμοσμένη αναζήτηση