Θερμοπληξία: Τι δεν δίνουμε ποτέ σε έναν άνθρωπο που έχει χάσει τις αισθήσεις του

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 24 Ιουλίου 2023 12:01 Θερμοπληξία: Τι δεν δίνουμε ποτέ σε έναν άνθρωπο που έχει χάσει τις αισθήσεις του

«Πρέπει να προσαρμόσουμε τη ζωή μας στις υψηλές θερμοκρασίες» τονίζει ο καθηγητής Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Τον κώδωνα του κινδύνου εξαιτίας του καύσωνα και των υψηλών θερμοκρασιών που καταγράφονται κρούει ο καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών Θεόδωρος Βασιλακόπουλος. Εξηγώντας τι δεν πρέπει να κάνουμε ποτέ σε κάποιον που έχει υποστεί θερμοπληξία επισημαίνει πως δεν πρέπει να βγούμε να κάνουμε τις δουλειές μας με έντονη ζέστη.

«Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να δράσουμε προληπτικά. Να προσαρμόσουμε τη ζωή μας στην τόσο υψηλή θερμοκρασία. Δεν είναι ανάγκη να βγούμε να κάνουμε τις δουλειές μας. Τις μεσημεριανές ώρες από τις 11 – 12 μέχρι τις 5 μπορούμε να τις κάνουμε άλλη ώρα» επεσήμανε στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ με τον Κώστα Παπαχλιμίντζο και τη Χριστίνα Βίδου.
Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών

«Τόσο οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού αλλά και υπόλοιποι θα πρέπει να προστατευτούμε για να μη πάθουμε θερμοπληξία ή θερμική καταπόνηση» υπογράμμισε ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος και πρόσθεσε «όταν κυκλοφορούμε εκτός σπιτιού θα πρέπει να φοράμε καπέλο, γυαλιά ηλίου, αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας και να έχουμε μαζί μας ένα μπουκαλάκι συνεχώς νερό ή ακόμα και να χρησιμοποιούμε μια ομπρέλα.

«H χρήση ομπρέλας ή καπέλου για την προφύλαξη από τον ήλιο τις μεσημεριανές ώρες είναι αναγκαία, σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας, Θεόδωρο Βασιλακόπουλο ενώ αναφερόμενος σε όσους αναζητούν μια ανάσα δροσιάς στις παραλίες τόνισε ότι θα πρέπει να αποφεύγουν τις βουτιές μεταξύ 12:00 με 17:00.

«Μπορούμε να πάμε να κάνουμε μπάνιο τις ώρες που ο ήλιος δεν καίει τόσο πολύ. Είναι ψευδαίσθηση το να πιστεύουμε ότι κάτω από μία ομπρέλα είμαστε πλήρως προστατευμένοι», δήλωσε σχετικά.

«Τις ημέρες του καύσωνα θα πρέπει να αποφεύγουμε τις αθλοπαιδιές γιατί όσο αθλητικοί και να είμαστε, κανείς δεν είναι άτρωτος για να μη βιώσουμε τα συμπτώματα μιας θερμοπληξίας» υπογράμμισε και εστιάζοντας στο κολύμπι κάλεσε τον κόσμο να βουτάει το κεφάλι του συχνά μέσα στο νερό για να μη δέχεται έντονη ηλιακή ακτινοβολία.

Πώς θα αποφύγουμε τη θερμική εξάντληση

Ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη διατροφή σε συνθήκες καύσωνα λέγοντας ότι «πρέπει αυτή την εποχή να τρώμε μικρά και πιο πολλά γεύματα, κυρίως από μη λιπαρές τροφές. Φρούτα, λαχανικά, ψητά πράγματα. Όχι σάλτσες και όχι πολλά λίπη. Να πίνουμε συχνά νερό και να αποφεύγουμε το αλκοόλ.

Σχολιάζοντας τα πολλά περιστατικά θερμοπληξίας που παρατηρήθηκαν τις τελευταίες ημέρες δήλωσε ότι πριν να φτάσουμε στη θερμοπληξία που είναι η ακραία καταπόνηση από τη ζέστη υπάρχει η θερμική εξάντληση.

«Είναι μια κατάσταση στην οποία αρχίζω να νιώθω πονοκέφαλο, να ζαλίζομαι, να έχω τάση προς έμετο, να έχω ναυτία, να έχω ωχρό ψυχρό δέρμα και υγρό με έντονη εφίδρωση, δηλαδή να έχω μυϊκές κράμπες και ταχυκαρδία» ανέφερε καλώντας τον κόσμο που αντιμετωπίζει ανάλογα συμπτ΄ματα να αναζητήσει δροσιά σε ένα σκιερό μέρος ή δυνατόν σε εσωτερικό κλιματιζόμενο χώρο.

«Δεν δίνουμε ποτέ νερό»

Όσον αφορά τις πρώτες βοήθειες είπε ότι σε θερμοκρασίες ακραίες καλό είναι να βάλουμε μπουκαλάκια με παγωμένο νερό κάτω από τις μασχάλες μας. Προειδοποίησε μάλιστα ότι σε έναν άνθρωπο που έχει χάσει τις αισθήσεις του δεν του δίνουμε ποτέ νερό και καλούμε το ΕΚΑΒ.

«Όσοι είναι ηλικιωμένοι και παίρνουν πολλά φάρμακα πρέπει να επικοινωνούν με το γιατρό τους και να ρωτούν εάν πρέπει να αλλάξουν τη δοσολογία» σημείωσε κλείνοντας.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση