Νέα έρευνα: Και ο μεσογειακός τρόπος ζωής σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από κάθε αιτία

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 29 Αυγούστου 2023 13:36 Νέα έρευνα: Και ο μεσογειακός τρόπος ζωής σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από κάθε αιτία

Ο μεσογειακός τρόπος ζωής, που περιλαμβάνει τον υπνάκο το μεσημέρι και τις παρέες φίλων, σε συνδυασμό με την άσκηση και την υγιεινή διατροφή της Μεσογείου, προστατεύει από τις περισσότερες σοβαρές ασθένειες.

Ο μεσογειακός τρόπος ζωής ο οποίος εκτός από μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως, υγιεινές διατροφικές συνήθειες όπως ο περιορισμός των πρόσθετων αλάτων και σακχάρων αλλά και οι συνήθειες που προάγουν την ανάπαυση, τη σωματική δραστηριότητα και την κοινωνικοποίηση – έχουν χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από κάθε αιτία και καρκίνο, σύμφωνα με μια νέα μελέτη με επικεφαλής το La Universidad Autónoma de Madrid και το Πανεπιστήμιο του Harvard.

Ειδικά, όσοι τηρούσαν την ξεκούραση, την άσκηση και την κοινωνικοποίηση με φίλους είχαν χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από καρδιαγγειακά νοσήματα.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα, στο Mayo Clinic Proceedings.

Ενώ πολλές μελέτες έχουν αποδείξει τα οφέλη για την υγεία από την μεσογειακή διατροφή και τον μεσογειακό τρόπο ζωής, ελάχιστη έρευνα έχει διεξαχθεί σχετικά με τη διατροφή εκτός από τις χώρες της Μεσογείου.

O μεσογειακός τρόπος ζωής 

«Αυτή η μελέτη υποδηλώνει ότι είναι δυνατό οι μη μεσογειακοί πληθυσμοί να υιοθετήσουν τη μεσογειακή διατροφή χρησιμοποιώντας τοπικά διαθέσιμα προϊόντα και να υιοθετήσουν τον συνολικό μεσογειακό τρόπο ζωής στα δικά τους πολιτισμικά πλαίσια», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Mercedes Sotos Prieto και επίκουρη καθηγήτρια περιβαλλοντικής υγείας στο Harvard. «Βλέπουμε τη δυνατότητα μεταφοράς του τρόπου ζωής και τις θετικές του επιπτώσεις στην υγεία».

Οι ερευνητές ανέλυσαν τις συνήθειες 110.799 μελών από την UK Biobank, μιας πληθυσμιακής μελέτης σε όλη την Αγγλία, την Ουαλία και τη Σκωτία χρησιμοποιώντας τον δείκτη Mediterranean Lifestyle (MEDLIFE), ο οποίος έχει ένα ερωτηματολόγιο τρόπου ζωής και αξιολογήσεις διατροφής. Οι συμμετέχοντες, που ήταν μεταξύ 40 και 75 ετών, παρείχαν πληροφορίες για τον τρόπο ζωής τους σύμφωνα με τις τρεις κατηγορίες που μετρά ο δείκτης: «Κατανάλωση Μεσογειακής τροφής» (πρόσληψη τροφών που αποτελούν μέρος της μεσογειακής διατροφής όπως φρούτα και δημητριακά ολικής αλέσεως). «Μεσογειακές διατροφικές συνήθειες» (συμμόρφωση με συνήθειες και πρακτικές γύρω από τα γεύματα, συμπεριλαμβανομένου του περιορισμού του αλατιού και της κατανάλωσης υγιεινών ποτών) και σωματική δραστηριότητα, (ξεκούραση, κοινωνικές συνήθειες και ευχαρίστηση, όπως ο τακτικός υπνάκος το μεσημέρι, άσκηση και χρόνος με φίλους). Στη συνέχεια, κάθε στοιχείο στις τρεις κατηγορίες βαθμολογήθηκε, με υψηλότερες συνολικές βαθμολογίες που υποδηλώνουν υψηλότερη προσκόλληση στον μεσογειακό τρόπο ζωής.

Οι ερευνητές, εννέα χρόνια αργότερα εξέτασαν τα αποτελέσματα υγείας των συμμετεχόντων. Μεταξύ του πληθυσμού της μελέτης, 4.247 πέθαναν από όλες τις αιτίες, εκ των οποίων 2.401 από καρκίνο και 731 από καρδιαγγειακά νοσήματα.

Αναλύοντας αυτά τα αποτελέσματα παράλληλα με τις βαθμολογίες του MEDLIFE, οι ερευνητές παρατήρησαν μια αντίστροφη σχέση μεταξύ της τήρησης του μεσογειακού τρόπου ζωής και του κινδύνου θνησιμότητας.

Οι συμμετέχοντες με υψηλότερες βαθμολογίες MEDLIFE βρέθηκαν να έχουν 29% χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από όλες τις αιτίες και 28% χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από καρκίνο σε σύγκριση με εκείνους με χαμηλότερες βαθμολογίες MEDLIFE. Η συμμόρφωση σε κάθε κατηγορία MEDLIFE ανεξάρτητα συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από κάθε αιτία και καρκίνο.

Η κατηγορία «σωματική δραστηριότητα, ανάπαυση και κοινωνικές συνήθειες και ευχαρίστηση» συσχετίστηκε πιο έντονα με αυτούς τους μειωμένους κινδύνους και επιπλέον συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από καρδιαγγειακά νοσήματα.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση