Μέχρι πόσα φλιτζάνια καφέ μπορείτε να πίνετε την ημέρα

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 09 Οκτωβρίου 2023 09:43 Μέχρι πόσα φλιτζάνια καφέ μπορείτε να πίνετε την ημέρα

Εάν δεν μπορείτε να ξεκινήσετε τη μέρα σας χωρίς πρωινό καφέ, δεν είστε οι μόνοι. Περίπου το 63% των Βρετανών (παρότι λατρεύουν το τσάι) καταναλώνει καφέ τακτικά, ενώ μια άλλη μελέτη έδειξε ότι το 70% των Βρετανών καταναλωτών πίνουν τουλάχιστον δύο κούπες καφέ την ημέρα.

Ωστόσο, μπορεί να διαπιστώσετε ότι αυτή η συνήθεια σας κάνει να αισθάνεστε νευρικοί – ιδιαίτερα εάν πίνετε πολύ καφέ. Ο δρ Michael Mosley, τηλεοπτικός παρουσιαστής και γιατρός, αποκάλυψε τον μέγιστο αριθμό καφέδων που μπορείτε να πίνετε την ημέρα. Σύμφωνα με τον γιατρό, αυτή είναι η σωστή ποσότητα καφέ για καλύτερη υγεία του εγκεφάλου και της καρδιάς.

Ο Δρ Mosley συνιστά να πίνετε το πολύ τρία φλιτζάνια καφέ την ημέρα, επικαλούμενος «μία από τις μεγαλύτερες μελέτες υγείας στο Ηνωμένο Βασίλειο», στην οποία συμμετείχαν μισό εκατομμύριο άτομα. Αυτή η μελέτη διαπίστωσε ότι «έως και τρία φλιτζάνια συνδέονται με καλύτερη υγεία του εγκεφάλου και της καρδιάς». Η απεικόνιση αποκάλυψε ότι σε σύγκριση με όσους δεν πίνουν καφέ, εκείνοι που απολάμβαναν καφέ καθημερινά είχαν πιο λειτουργική – και σε πιο υγιές μέγεθος – καρδιά.

Μιλώντας στο podcast του Just One Thing, ο Δρ. Mosley εξηγεί ότι ο καφές μπορεί να έχει αυτά τα οφέλη επειδή είναι πλούσιος σε φλαβανόλες και αντιοξειδωτικά που ονομάζονται πολυφαινόλες – ενώσεις που βελτιώνουν την υγεία του εγκεφάλου και της καρδιάς εκτός από τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους.

Ωστόσο, προτού πανηγυρίσετε για τα οφέλη του καφέ για την υγεία, ίσως αξίζει να μην τον πίνετε τη στιγμή που θα σηκωθείτε από το κρεβάτι. Σύμφωνα με τον ερευνητή Τζέιμς Μπετς, καθηγητή μεταβολικής φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μπαθ, αξίζει να περιμένετε λίγες ώρες πριν πιείτε τον πρωινό καφέ – ιδιαίτερα αν είχατε έναν κακό ύπνο. Ο κακός ύπνος αυξάνει τα επίπεδα της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες, η οποία μπορεί να ωθήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας σε υψηλά επίπεδα. Και τα δύο μπορούν να επιδεινωθούν, αν το πρώτο πράγμα που κάνετε, μετά από ένα κακό νυχτερινό ύπνο, είναι να πίνετε καφέ.

Ο Δρ Mosley συνέστησε επίσης ότι αξίζει να πιείτε ένα φλιτζάνι καφέ πριν από την γυμναστική, καθώς μπορεί να σας κάνει λιγότερο επιρρεπείς στην κούραση και επίσης σας βοηθά να αλλάξετε τον τρόπο με τον οποίο καίτε λίπος. Μελέτες με τη συμμετοχή ατόμων που έκαναν ποδήλατο γυμναστικής δείχνουν ότι ένα φλιτζάνι καφέ πριν από την αερόβια άσκηση μπορεί να βοηθήσει ώστε το λίπος να μην αποθηκεύεται και να μετατρέπεται σε μύες, ενώ μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι ένα φλιτζάνι καφέ πριν από μια προπόνηση 30 λεπτών μπορεί ακόμη και να διεγείρει τη διάσπαση λίπους. Επικαλούμενος τον καθηγητή Betts, ο Δρ Mosley συνέστησε να πίνετε ένα φλιτζάνι μια ώρα πριν από την άσκηση για να αξιοποιήσετε στο έπακρο την προετοιμασία πριν από την προπόνηση.

Πηγή: enikos.gr

 

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση