Το υγιεινό ρόφημα που έχει αντιοξειδωτική δράση και βοηθάει στην υγεία των ματιών και των οστών

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 08 Νοεμβρίου 2023 09:37 Το υγιεινό ρόφημα που έχει αντιοξειδωτική δράση και βοηθάει στην υγεία των ματιών και των οστών

Η δημοφιλής εναλλακτική λύση για όσους δεν μπορούν να καταναλώσουν το αντίστοιχο γαλακτοκομικό προϊόν, συνδέεται με εντυπωσιακά οφέλη για την υγεία του οργανισμού. Ο λόγος για το γάλα αμυγδάλου, μια υγιεινή επιλογή για όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη.

Το γάλα αγελάδας είναι το ρόφημα, που οι περισσότεροι επιλέγουν να πίνουν στο πρωινό γεύμα τους. Επίσης, το γάλα συνήθως καταναλώνεται μαζί με δημητριακά ή προσθέτοντάς το σε μια κούπα καφέ. Παράλληλα όμως, πολλοί άνθρωποι αντί για το δημοφιλές γαλακτοκομικό προϊόν, επιλέγουν φυτικό γάλα, με τις πωλήσεις φυτικών ροφημάτων να αυξάνονται κάθε χρόνο, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ. Σύμφωνα με μια ποιοτική μελέτη του 2022 στο Nutrients, ορισμένοι από τους λόγους που συμβαίνει αυτό είναι διάφορες ηθικές ανησυχίες, αλλεργία στα γαλακτοκομικά προϊόντα ή η πεποίθηση ότι το γάλα αγελάδας είναι πολύ πλούσιο σε ζάχαρη.

Εάν ανήκετε στην κατηγορία όσων επιλέγουν το γάλα αμυγδάλου, μπορεί να αναρωτιέστε εάν ωφελεί την υγεία σας ή εάν, με την πάροδο του χρόνου, αυτή η φαινομενικά ακίνδυνη συνήθεια θα μπορούσε να προκαλέσει καταστροφές στην ευεξία σας.

Σε αυτό το άρθρο, θα μάθετε τα πάντα για το τι είναι πραγματικά το γάλα αμυγδάλου, ποια είναι η διατροφική του αξία και εάν η κατανάλωσή του είναι μια θετική ή αρνητική συνήθεια.

Τι είναι το γάλα αμυγδάλου;

Το γάλα αμυγδάλου είναι μια φυτικής προέλευσης εναλλακτική λύση αντί για το παραδοσιακό γάλα αγελάδας, το οποίο παρασκευάζεται από την ανάμιξη αμυγδάλων με νερό και στη συνέχεια τη στράγγιση των στερεών του μείγματος. Το υγρό που προκύπτει έχει μια λεία και κρεμώδη υφή με ελαφριά γεύση ξηρών καρπών και μπορεί να είναι ελαφρώς γλυκό ή ελαφρώς πικρό.

Ενώ δεν έχει ακριβώς τη ίδια γεύση με το γάλα αγελάδας, το γάλα αμυγδάλου φημίζεται για τη μοναδική και ευχάριστη γεύση του. Μπορεί να αποτελέσει μια νόστιμη προσθήκη σε πολλές συνταγές, όπως smoothies, σούπες και άλλα.

Το γάλα αμυγδάλου, στην πιο φυσική του μορφή, μπορεί να στερείται ορισμένων βασικών θρεπτικών συστατικών που παρέχει το γάλα αγελάδας. Ευτυχώς, πολλές μάρκες προϊόντων εμπλουτίζουν το γάλα αμυγδάλου τους με βιταμίνες και μέταλλα για να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου διατροφικών ελλείψεων σε εκείνους που αποφεύγουν το γάλα αγελάδας. Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι το γάλα αμυγδάλου μπορεί να μην είναι ισοδύναμο του γάλακτος αγελάδας, ακόμη και αν είναι εμπλουτισμένο. Μια ανάλυση του 2023 από την American Society of Nutrition έδειξε ότι σε σύγκριση με το γάλα αγελάδας, μόνο το 12% των προϊόντων εναλλακτικής γαλακτοκομικής προέλευσης περιέχουν συγκρίσιμες ή μεγαλύτερες ποσότητες ασβεστίου, βιταμίνης D και πρωτεΐνης.

Διατροφική αξία του γάλακτος αμυγδάλου

Το γάλα αμυγδάλου, ειδικά αν είναι εμπλουτισμένο με θρεπτικά συστατικά, μπορεί να παρέχει απαραίτητα θρεπτικά συστατικά συμβάλλοντας σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Οφέλη του γάλακτος αμυγδάλου για την υγεία

Η προσθήκη του γάλακτος αμυγδάλου σε μια συνολικά υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή έχει σίγουρα πολλά πλεονεκτήματα. Αν υποθέσουμε ότι επιλέγετε μια άγλυκη επιλογή αυτού του δημοφιλούς φυτικού ροφήματος, αυτά είναι τα οφέλη που προσφέρει για την υγεία του οργανισμού.

Έχει αντιοξειδωτική δράση

Ένα μοναδικό διατροφικό χαρακτηριστικό του γάλακτος αμυγδάλου είναι ότι αποτελεί πηγή βιταμίνης Ε, ενός θρεπτικού συστατικού με αντιοξειδωτικές ιδιότητες, σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας. Μάλιστα, 1 φλιτζάνι γάλα αμυγδάλου περιέχει 8,1 mg αυτής της βιταμίνης, η οποία είναι περίπου το μισό της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης. Εκτός από τα αντιοξειδωτικά οφέλη της, η βιταμίνη Ε παίζει σημαντικό ρόλο στην λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και στις μεταβολικές διεργασίες, ενώ παράλληλα μπορεί να βοηθήσει στην διατήρηση της υγείας της καρδιάς.

Συμβάλλει στη διατήρηση του βάρους

Το άγλυκο γάλα αμυγδάλου είναι σχετικά χαμηλό σε θερμίδες, με μόνο περίπου 37 θερμίδες ανά φλιτζάνι. Ενώ πολλοί παράγοντες επηρεάζουν το βάρος ενός ατόμου, το άλλειμμα θερμίδων έχει αποδειχθεί ότι είναι σημαντικό για την απώλεια βάρους, σύμφωνα με μια ανασκόπηση του 2022 στο Nutrition Reviews. Η επιλογή του άγλυκου γάλακτος αμυγδάλου αντί μιας επιλογής με περισσότερες θερμίδες μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να πετύχουν τους στόχους τους στην διαχείριση του βάρους τους, εκτός από άλλες συνήθειες, όπως η άσκηση, η ισορροπημένη διατροφή και ο ποιοτικός και επαρκής ύπνος.

Είναι μια εξαιρετική επιλογή για όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη

Μερικοί άνθρωποι πίνουν γάλα αμυγδάλου επειδή έχουν δυσανεξία στη λακτόζη, πράγμα που σημαίνει ότι ο οργανισμός τους δεν μπορεί να διασπάσει τη λακτόζη – το φυσικό σάκχαρο στο γάλα. Το γάλα αμυγδάλου είναι χωρίς λακτόζη, καθιστώντας το μια απλή λύση για όσους θέλουν να πίνουν γάλα, αλλά προσπαθούν να αποφύγουν το φούσκωμα μετά την κατανάλωσή του. Ωστόσο, για τα άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη, διατίθεται στην αγορά και αγελαδινό γάλα χωρίς λακτόζη.

Μπορεί να βελτιώσει την υγεία των οστών σας

Εφόσον επιλέξετε εμπλουτισμένο γάλα αμυγδάλου, αυτό το φυτικό ποτό μπορεί να αποτελέσει μια εντυπωσιακή πηγή πολλών θρεπτικών συστατικών που υποστηρίζουν την υγεία των οστών, συμπεριλαμβανομένου του ασβεστίου και της βιταμίνης D.

Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για πολλές λειτουργίες στο σώμα, όπως η πρόληψη της οστεοπόρωσης. Και η βιταμίνη D είναι επίσης κρίσιμη για την υγεία των οστών, καθώς βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου, σύμφωνα με το NIH.

Βοηθάει στην διατήρηση σταθερών επιπέδων σακχάρου στο αίμα 

Δεδομένου ότι το άγλυκο γάλα αμυγδάλου περιέχει μόνο 1 γραμμάριο ζάχαρης, μπορεί να αποτελέσει μια φιλική για το διαβήτη επιλογή γάλακτος, η οποία είναι απίθανο να προκαλέσει αύξηση του σακχάρου στο αίμα όταν καταναλώνεται.

Μπορεί να βοηθήσει την υγεία της όρασής σας

Το γάλα αμυγδάλου είναι πηγή βιταμίνης Α, ενός απαραίτητου θρεπτικού συστατικού που υποστηρίζει την όρασή σας. Εκτός από το ότι βοηθά τα μάτια σας να βλέπουν σωστά, η βιταμίνη Α έχει το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι βοηθά στη διαδικασία επούλωσης των πληγών, σύμφωνα με ένα άρθρο του 2019 στο Nutrition in Clinical Practice.

Πιθανοί κίνδυνοι και προφυλάξεις

Ενώ η απόλαυση του γάλακτος αμυγδάλου μπορεί να έχει εντυπωσιακά οφέλη για την υγεία, ενδέχεται να υπάρχουν και ορισμένες πιθανές αρνητικές επιπτώσεις από την συχνή κατανάλωσή του.

Μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο τερηδόνας

Εάν επιλέξετε γάλα αμυγδάλου με ζάχαρη αντί για άγλυκες επιλογές, μπορεί να αυξήσετε την πρόσληψη πρόσθετων σακχάρων. Και «με την πάροδο του χρόνου, η κατανάλωση πάρα πολλών πρόσθετων σακχάρων χωρίς το σωστό βούρτσισμα των δοντιών μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης τερηδόνας», λέει ο Jack Hirschfeld, D.D.S., χειρουργός οδοντίατρος και μέλος της σχολής στο Lake Erie College of Osteopathic Medicine School of Dental Medicine.

Μπορεί να μην καταναλώνετε αρκετή πρωτεΐνη

«Το μεγαλύτερο μειονέκτημα του γάλακτος αμυγδάλου είναι ότι, στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν αποτελεί καλή πηγή πρωτεΐνης, αν και η ποσότητα διαφέρει σημαντικά από μάρκα σε μάρκα, κυμαινόμενη από 1 γραμμάριο έως 5 γραμμάρια ανά φλιτζάνι», αναφέρει η Sarah Anzlovar, M.S., RDN, LDN, εγγεγραμμένη διαιτολόγος και ιδιοκτήτρια της Sarah Gold Nutrition, LLC. «Αλλά ακόμα και οι επιλογές με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες είναι ακόμα χαμηλότερες από τα 8 γραμμάρια που προσλαμβάνετε από το γάλα αγελάδας ή σόγιας», προσθέτει. Για το λόγο αυτό, μαζί με άλλους λόγους, το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ δεν αναγνωρίζει το γάλα αμυγδάλου ως διατροφικά ισοδύναμο “γάλα” με το γάλα αγελάδας. Στην πραγματικότητα, η σόγια είναι το μόνο φυτικό γάλα που το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ θεωρεί βιώσιμη εναλλακτική λύση για το γάλα αγελάδας.

Πώς να φτιάξετε γάλα αμυγδάλου

Αν και πολλά γάλατα αμυγδάλου διατίθενται στα καταστήματα τροφίμων, ορισμένοι άνθρωποι προτιμούν να φτιάχνουν σπιτικές εκδοχές. Η παρασκευή γάλακτος αμυγδάλου είναι πολύ απλή. Πρώτα, ανακατέψτε αμύγδαλα και νερό και αφήστε τα να μουλιάσουν όλη τη νύχτα. Στη συνέχεια, σουρώστε το μείγμα και είναι έτοιμο!

Οι καλύτεροι τρόποι για να προσθέσετε γάλα αμυγδάλου στη διατροφή σας

Είναι εύκολο να να προσθέσετε γάλα αμυγδάλου στη διατροφή σας με διάφορους τρόπους. Γενικά, μπορείτε να απολαύσετε το γάλα αμυγδάλου με τους ίδιους τρόπους, όπως το γάλα αγελάδας.

Ακολουθούν μερικοί απλοί τρόποι για να συμπεριλάβετε το γάλα αμυγδάλου στη διατροφή σας:

  • Smoothies: Αναμείξτε γάλα αμυγδάλου με τα αγαπημένα σας φρούτα και λαχανικά για ένα θρεπτικό smoothie.
  • Δημητριακά: Ρίξτε γάλα αμυγδάλου στα δημητριακά σας αντί για κανονικό γάλα για ένα υγιεινό πρωινό ή σνακ.
  • Καφές και τσάι: Χρησιμοποιήστε γάλα αμυγδάλου ως φυτική κρέμα στον καφέ ή το τσάι σας.
  • Ζαχαροπλαστική: Αντικαταστήστε το γάλα αγελάδας με γάλα αμυγδάλου στις συνταγές για κέικ, μπισκότα και άλλα αρτοσκευάσματα.
  • Σούπες και σάλτσες: Χρησιμοποιήστε γάλα αμυγδάλου για να προσθέσετε κρεμώδη υφή σε σούπες και σάλτσες.
  • Πρωτεϊνικό ρόφημα: Ανακατέψτε γάλα αμυγδάλου με την πρωτεΐνη σε σκόνη σας για ένα εύκολο ρόφημα μετά την προπόνηση.
  • Βρώμη: Μουλιάστε τη βρώμη σε γάλα αμυγδάλου όλη τη νύχτα για μια γρήγορη και υγιεινή επιλογή πρωινού.
  • Πουτίγκες chia: Φτιάξτε νόστιμες και φυτικές πουτίγκες με σπόρους chia χρησιμοποιώντας γάλα αμυγδάλου.

Συμπέρασμα

Το γάλα αμυγδάλου μπορεί να αποτελέσει μια υγιεινή και νόστιμη επιλογή σε μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή. Μπορεί να είναι μια έξυπνη λύση για όσους ακολουθούν μια vegan διατροφή ή έχουν δυσανεξία στη λακτόζη. Η επιλογή γάλακτος αμυγδάλου χωρίς πρόσθετη ζάχαρη και εμπλουτισμένου με θρεπτικά συστατικά, όπως ασβέστιο και βιταμίνη D μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των διατροφικών κενών και στην αποφυγή της υπερβολικής πρόσληψης θερμίδων και πρόσθετης ζάχαρης.

Υπάρχουν ορισμένα μεγάλα δυνητικά οφέλη από την καθημερινή κατανάλωση γάλακτος αμυγδάλου, οπότε, αν είστε λάτρης του γάλακτος αμυγδάλου, μην διστάσετε να πιείτε ένα ποτήρι αντί για γάλα αγελάδας, που ταιριάζει τέλεια με δημητριακά, καφέ και πολλά άλλα.

Πηγή: FOXreport.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση