Ταψί στο φούρνο: Πότε να χρησιμοποιήσετε γυάλινο, μεταλλικό ή πήλινο;

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 08 Νοεμβρίου 2023 14:59 Ταψί στο φούρνο: Πότε να χρησιμοποιήσετε γυάλινο, μεταλλικό ή πήλινο;

Αν έχετε δει κάποιες διαφορές στο ίδιο φαγητό φούρνου που φτιάχνετε, η αιτία κρύβεται στο ταψί γιατί άλλο είναι το γυάλινο ή το πήλινο και άλλο το μεταλλικό.

Αν και τα μεταλλικά και γυάλινα ταψιά μπορεί να φαίνεται ότι έχουν τις ίδιες ιδιότητες, κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Το μέταλλο και το γυαλί έχουν το καθένα τις δικές του συγκεκριμένες χρήσεις στην κουζίνα και είτε μαγειρεύετε σε μια κατσαρόλα είτε βάζετε στο φούρνο μια παρτίδα μπισκότων, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε ποιο είδος υλικού πρέπει να χρησιμοποιήσετε.

Το γυαλί και το μέταλλο είναι προφανώς διαφορετικά υλικά, και αυτό σημαίνει ότι ανταποκρίνονται διαφορετικά όταν τοποθετούνται στον φούρνο σε οποιαδήποτε θερμοκρασία.

Το μέταλλο είναι ένας φανταστικός αγωγός θερμότητας. Όταν χρησιμοποιείτε μεταλλικά ταψιά, ό,τι ψήνετε ή μαγειρεύετε θα ζεσταθεί γρήγορα. Επειδή τα περισσότερα μεταλλικά σκεύη κουζίνας είναι λεπτά, μπορούν να φτάσουν στην καθορισμένη θερμοκρασία του φούρνου σας το συντομότερο δυνατό και θα μαγειρέψουν και θα τραγανίσουν γρήγορα τα φαγητά. Το μέταλλο μπορεί να ζεσταθεί αρκετά γρήγορα για να ροδίσει τα τρόφιμα, τα ψωμάκια ή τα μπισκότα.

Το μέταλλο μπορεί να ανεχθεί υψηλές θερμοκρασίες.

Το γυαλί, από την άλλη πλευρά, είναι ένας πολύ κακός αγωγός θερμότητας. Είναι πιο παχύ, πράγμα που σημαίνει ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να φτάσει το ταψί στην εσωτερική θερμοκρασία του φούρνου σας. Αλλά μόλις ζεσταθεί το γυαλί, το φυσικό του πάχος το κάνει πιο σταθερό στη θερμοκρασία. Τα γυάλινα ταψιά ψησίματος προσφέρουν πιο ομοιόμορφο ψήσιμο, κατανέμοντας τη θερμότητα παντού. Το φαγητό που έχετε ψήσει σε γυάλινο ταψί θα παραμείνει επίσης ζεστό περισσότερο, ενώ συνεχίζει να ψήνεται ή να είναι ζεστό ακόμα και όταν το βγάλετε από το φούρνο και το τοποθετήσετε στο τραπέζι.

Ωστόσο, το γυαλί δεν επιβιώνει σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, όπως το μεταλλικό ταψί.

Το κεραμικό είναι παρόμοιο με το γυαλί. Χρειάζεται λίγος χρόνος για να ζεσταθεί και μπορεί να επιμηκύνει το χρόνο μαγειρέματος. Αλλά επειδή τα κεραμικά ταψιά κρατούν καλά τη θερμότητα, θα κρατήσουν το φαγητό σας ζεστό μόλις βγει από τον φούρνο (ένα μεγάλο πλεονέκτημα για πιο πυκνές συνταγές). Απλά να είστε προσεκτικοί σχετικά με την έκθεσή του σε υπερβολική ζέστη, καθώς το κεραμικό μπορεί να σπάσει εξίσου εύκολα με το γυαλί.

Πότε να χρησιμοποιείτε μεταλλικό ταψί

Είναι καλύτερα να χρησιμοποιήσετε μεταλλικό ταψί σε:

  • Μπισκότα
  • Κέικ – Μπράουνις
  • Μπάρες
  • Ρολά
  • Muffins
  • Τούρτες
  • Γρήγορα αρτοπαρασκευάσματα
  • Πρωτεΐνες και λαχανικά

Τα γυάλινα και κεραμικά ταψιά είναι τα καλύτερα για πιο αργό ψήσιμο σε χαμηλότερη θερμοκρασία:

  • Φαγητά κατσαρόλας,
  • Κρέατα ψητά ή κοκκινιστά,
  • Ζυμαρικά στο φούρνο,
  • Πίτες.

Πηγη: healthstories.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση