Ύπνος και βάρος: Οι λόγοι που παίρνουμε ή δεν χάνουμε κιλά όταν δεν κοιμόμαστε σωστά!

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 14 Νοεμβρίου 2023 11:55 Ύπνος και βάρος: Οι λόγοι που παίρνουμε ή δεν χάνουμε κιλά όταν δεν κοιμόμαστε σωστά!

Όσο κι αν σας φαίνεται παράξενο, ναι, είναι αλήθεια: ο κακός ύπνος αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα σε σχέση με την αύξηση του σωματικού βάρους και την παχυσαρκία, ενώ την ίδια στιγμή, επηρεάζει αρνητικά την προσπάθεια απώλειας βάρους, όσο καλή διατροφή ή πρόγραμμα άσκησης κι αν ακολουθεί κανείς!

Σε συνεργασία με το αξιόπιστο portal για θέματα υγείας Healthline και την ομάδα των sleep experts της Orion Strom, συγκεντρώσαμε και παρουσιάζουμε τις 5 κύριες αρνητικές επιπτώσεις στο βάρος μας όταν δεν κοιμόμαστε καλά!

1. Ο κακός ύπνος συνδέεται με αύξηση της παχυσαρκίας (στατιστικές δείχνουν)

Μια μεγάλη έρευνα του US National Library of Medicine – National Institutes of Health έδειξε ότι η έλλειψη ύπνου αυξάνει την πιθανότητα παχυσαρκίας κατά 89% σε παιδιά και 55% σε ενήλικες. Μελετώντας περίπου 60.000 μη παχύσαρκους ενήλικες νοσοκόμους για 16 χρόνια, η έρευνα διαπίστωσε ότι οι νοσηλευτές που κοιμούνταν λιγότερο από πέντε ώρες είχαν 15% περισσότερες πιθανότητες να είναι παχύσαρκοι από αυτούς που κοιμούνταν τουλάχιστον επτά ώρες!

2. Αλλαγές στις ορμόνες

Η έλλειψη ύπνου επηρεάζει ορισμένες ορμόνες πείνας, όπως η γκριλίνη και η λεπτίνη. Η γκριλίνη σήμανση πείνας αυξάνεται πιο πολύ πριν το φαγητό, ενώ η λεπτίνη σηματοδοτεί το αίσθημα κορεσμού. Η έλλειψη ύπνου οδηγεί σε περισσότερη γκριλίνη και λιγότερη λεπτίνη, αυξάνοντας την όρεξη. Μελέτες έδειξαν ότι άνθρωποι που κοιμούνται λίγες ώρες έχουν υψηλότερα επίπεδα γκριλίνης και χαμηλότερα επίπεδα λεπτίνης από αυτούς που κοιμούνται επαρκώς. Η κορτιζόλη, μια άλλη ορμόνη, αυξάνει επίσης την όρεξη όταν δεν κοιμόμαστε αρκετά.

3. Προτίμηση σε λιπαρά και υδατάνθρακες

Η έλλειψη ύπνου μπορεί να μας καταστήσει πιο επιρρεπείς σε ανθυγιεινές επιλογές διατροφής. Μελέτες έχουν δείξει ότι αυτή η έλλειψη μπορεί να αυξήσει την όρεξη για υψηλής περιεκτικότητας θερμίδων τρόφιμα, όπως λιπαρά και υδατάνθρακες.

4. Μειωμένος μεταβολισμός

Η έλλειψη ύπνου μπορεί να μειώσει τον μεταβολισμό σε κατάσταση ανάπαυσης. Αυτός ο μεταβολικός ρυθμός ηρεμίας επηρεάζει τις θερμίδες που καίγονται όταν είμαστε αναπαυμένοι, μειώνοντας τον όταν δεν κοιμόμαστε αρκετά.

5. Έλλειψη θέλησης για άσκηση

Η έλλειψη ύπνου μειώνει την ενέργεια και την όρεξη για σωματική δραστηριότητα, κάνοντάς μας λιγότερο πρόθυμους για άσκηση.

Ο ύπνος και το βάρος συνδέονται σε πολλούς τρόπους, και η καλή ανάπαυση είναι σημαντική για την υγεία και τον έλεγχο του βάρους μας! Για περισσότερα θέματα ύπνου επισκεφθείτε το sleep diary της Orion Strom.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση