Φυσικά εκχυλίσματα: Το «όπλο» για τη φυσική αντιμετώπιση του βήχα και του πονόλαιμου

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 27 Δεκεμβρίου 2023 10:42 Φυσικά εκχυλίσματα: Το «όπλο» για τη φυσική αντιμετώπιση του βήχα και του πονόλαιμου

Η υπερφόρτωση του κόσμου με χημικά έχει στραφεί προς τη φύση σε πολλά μέρη της ζωής. Μεταξύ επιστημόνων και εκπροσώπων της φαρμακευτικής βιομηχανίας έχει προκύψει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα φυτά και τα εκχυλίσματά τους. Δεν είναι περίεργο, γιατί τα φυσικά εκχυλίσματα είναι ένα πραγματικό «όπλο» στη φυσική θεραπεία πολλών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του βήχα και του πονόλαιμου. Και η αναζήτηση νέων ουσιών φυσικής προέλευσης συνεχίζεται!

Τα βότανα είναι επίσης φάρμακα

Συχνά λένε ότι τα βότανα δεν λειτουργούν και επομένως ότι μπορείτε να τα χρησιμοποιείτε όπως θέλετε. Πράγματι, παρουσιάζουν λιγότερες παρενέργειες από τα αντίστοιχα χημικά, αλλά έχουν επίσης φαρμακολογική δράση. Οι φυτικές πρώτες ύλες είναι η βάση ενός φυτικού φαρμάκου που έχει ξεπεράσει τη χημική σύνθεση και εξακολουθεί να αποτελεί τη βάση θεραπείας σε ορισμένες ασθένειες. Τα φυτικά εκχυλίσματα, τα οποία είναι στην πραγματικότητα μια πρώτη ύλη τυποποιημένη για μια συγκεκριμένη δραστική ουσία, που είναι υπεύθυνη για τη δράση και τις παραδοσιακές ιδιότητες ενός δεδομένου βοτάνου, παρουσιάζουν ειδικές ιδιότητες και αποτελέσματα. Είναι λοιπόν πραγματικά «όπλα» στη φυσική θεραπεία. Τα καλύτερα όπλα για τη θεραπεία του πονόλαιμου είναι η θυμόλη και η καρβακρόλη που βρίσκονται στο εκχύλισμα θυμαριού, και η μενθόλη ως το κύριο συστατικό του εκχυλίσματος μέντας, και στην περίπτωση του βήχα, οι πολύτιμες ενώσεις βλέννας και οι πολυσακχαρίτες που βρίσκονται στα εκχυλίσματα Plantago lanceolata. [1,2,3]

Καταπολεμούν την αιτία

Πώς γίνεται που τα φυσικά φυτικά εκχυλίσματα δείχνουν τόσο υπέροχες ιδιότητες και σας επιτρέπουν να αντιμετωπίσετε γρήγορα τον επίμονο βήχα ή τον πονόλαιμο; Πρώτα απ'όλα, διεγείρουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα να λειτουργήσει. Υπάρχουν πολυάριθμα τροφικά κύτταρα που «καταβροχθίζουν» άμεσα τα παθογόνα που εισέρχονται στο σώμα, και στη συνέχεια τα αφομοιώνουν [4]. Ταυτόχρονα, πολυάριθμες δραστικές ουσίες που βρίσκονται σε φυσικά εκχυλίσματα φυτών μειώνουν τη φλεγμονή, ώστε να μην εξαπλωθεί σε όλο το σώμα [5]. Αυτό συμβαίνει με την αναστολή της υπερβολικής σύνθεσης των κυτοκινών, δηλαδή προφλεγμονοδών πρωτεϊνών που παράγονται ως απόκριση σε ένα αναδυόμενο παθογόνο κύτταρο. Η περίσσεια κυτοκινών είναι επιβλαβής όχι μόνο για την υγεία αλλά και για τη ζωή. Οι θάνατοι που καταγράφονται μετά από σοβαρές λοιμώξεις προκαλούνται συχνά από τη «καταιγίδα» κυτοκινών, δηλαδή την εκτόξευση τεράστιας ποσότητας από αυτές, η οποία με λίγα λόγια οδηγεί στην αυτοκαταστροφή του οργανισμού από το ανοσοποιητικό του σύστημα [6]. Επομένως, τα φυσικά φυτικά εκχυλίσματα λειτουργούν ολιστικά και όχι επιλεκτικά όπως πολλά συνθετικά φάρμακα.

12 εκχυλίσματα

Για να μιλήσουμε για το τι σπουδαίο όπλο είναι τα φυσικά φυτικά εκχυλίσματα στη θεραπεία του βήχα και του πονόλαιμου, αξίζει να δούμε τις επιστημονικές έρευνες που επιβεβαιώνουν αυτό το γεγονός. Πολύ ενδιαφέρουσα φαίνεται η έρευνα που διεξήχθη σε καλλιέργειες ιστού ανθρώπινου επιθηλίου που προέρχεται από αμυγδαλές παλατίνης. Υπό εργαστηριακές συνθήκες η καλλιέργεια ιστού μολύνθηκε με στρεπτόκοκκους και στη συνέχεια δοκιμάστηκαν τα θεραπευτικά αποτελέσματα φυσικών εκχυλισμάτων από 12 διαφορετικά φυτά. Τα αποτελέσματα της έρευνας δεν άφησαν καμία αμφιβολία! Έχει αποδειχθεί ότι έχουν ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες πχ εκχυλίσματα γαρύφαλλου, τζίντζερ, εχινάκειας, φασκόμηλου και θυμαριού. Ανέστειλαν την παραγωγή προφλεγμονωδών παραγόντων όπως, για παράδειγμα, της ιντερλευκίνης-8. Έχει αποδειχθεί ότι αυτές οι ενώσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν με επιτυχία στην παραγωγή φυσικών μασώμενων χάπιων από βότανα και άλλων προϊόντων για τη θεραπεία της φαρυγγίτιδας, του πονόλαιμου και του βήχα [7].

Εκρήξεις οξυγόνου

Γνωρίζετε ότι το σώμα μας είναι ένα πραγματικό πεδίο μάχης μεταξύ του ανοσοποιητικού συστήματος και των παθογόνων οργανισών που θέλουν να του επιτεθούν; Συνοδεύεται από πραγματικές εκρήξεις, εκρήξεις οξυγόνου, δηλαδή η έκκριση ελεύθερων ριζών οξυγόνου από τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, οι οποίες πρόκειται να εξαλείψουν τους μικροοργανισμούς. Ωστόσο, οι ελεύθερες ρίζες που απελευθερώνονται έχουν επίσης καταστροφική επίδραση και στα δικά μας κύτταρά, εξ ου και ο τεράστιος ρόλος των αντιοξειδωτικών που απομακρύνουν τις ελεύθερες ρίζες από το σώμα. Βρίσκονται σε μεγάλους αριθμούς σε φυσικά εκχυλίσματα φυτών! Σε αυτά είναι πλούσια το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού και το εκχύλισμα θυμαριού! [4,8]

[1] Fink, C., Schmidt, M. and Kraft, K. (2018). Marshmallow Root Extract for the Treatment of Irritative Cough: Two Surveys on Users’ View on Effectiveness and Tolerability. Complementary Medicine Research, 25(5), pp.299–305. doi:10.1159/000489560.

[2] Sutovska M, Nosalova G, Franova S, Kardosova A. The antitussive activity of polysaccharides from Althea officinalisL, var. Robusta, Arctium lappa L, var. Herkules, and Prunus persica L, Batsch. Bratisl Lek Listy. 2007;108(2):93-99.

[3] K, S., H, K., J, J. and Am, F. (2016). [Treatment of Cough in Respiratory Tract Infections - The Effect of Combining the Natural Active Compounds With Thymol]. [online] Wiadomosci lekarskie (Warsaw, Poland : 1960). Available at: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28214817/.

[4] Deshpande, O.A. and Wadhwa, R. (2021). Phagocytosis. [online] PubMed. Available at: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK556043/.

[5] Rodríguez-Yoldi, M.J. (2021). Anti-Inflammatory and Antioxidant Properties of Plant Extracts. Antioxidants, 10(6), p.921. doi:10.3390/antiox10060921.

[6] Fajgenbaum, D.C. and June, C.H. (2020). Cytokine Storm. New England Journal of Medicine, [online] 383(23), pp.2255–2273. doi:10.1056/nejmra2026131.

[7] Wijesundara, N.M., Sekhon-Loodu, S. and Rupasinghe, H.V. (2017). Phytochemical-rich medicinal plant extracts suppress bacterial antigens-induced inflammation in human tonsil epithelial cells. PeerJ, [online] 5. doi:10.7717/peerj.3469.

[8] Nagoor Meeran, M.F., Javed, H., Al Taee, H., Azimullah, S. and Ojha, S.K. (2017). Pharmacological Properties and Molecular Mechanisms of Thymol: Prospects for Its Therapeutic Potential and Pharmaceutical Development. Frontiers in Pharmacology, [online] 8. doi:10.3389/fphar.2017.00380.

 

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση