Ανάποδο περπάτημα: Τι κερδίζουν όσοι το κάνουν

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 14 Φεβρουαρίου 2024 11:37 Ανάποδο περπάτημα: Τι κερδίζουν όσοι το κάνουν

Το περπάτημα, είναι κάτι που κάνουμε αυτόματα καθώς δεν απαιτεί ιδιαίτερη προσπάθεια. Το νέο fitness trend του TikTok είναι το ανάποδο περπάτημα στον διάδρομο και υποτίθεται ότι θα μας αλλάξει τη ζωή. Έχει αρκετά οφέλη για την υγεία, ωστόσο, καθώς βελτιώνει την ισορροπία μας, ενώ ειδικοί υποστηρίζουν ότι προλαμβάνει και την αρθρίτιδα σε ηλικιωμένους.

Influencers λένε ότι με 5 μόνο λεπτά ανάποδου βαδίσματος είδαν βελτίωση στην υγεία των γονάτων τους, στον συντονισμό των κινήσεών τους και, γενικά, στις αρθρώσεις τους.

Όταν περπατάμε προς τα πίσω, χρειάζεται περισσότερος χρόνος προκειμένου ο εγκέφαλος να επεξεργαστεί τις επιπλέον απαιτήσεις για τον συντονισμό των τριών αυτών συστημάτων. Ωστόσο, δεδομένου ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος αγαπάει τις προκλήσεις, η αυξημένη δυσκολία του ανάποδου περπατήματος έχει και πρόσθετα οφέλη για την υγεία.

H Nancy Kirsch, αντιπρόεδρος του τμήματος Επιστημών Κίνησης στο Πανεπιστήμιο του Νιου Τζέρσι, λέει  ότι το να περπατάς ανάποδα, πράγματι λειτουργεί. Ένα από τα βασικά του πλεονεκτήματα, είναι ότι ενισχύει την ισορροπία αλλά και την ικανότητά μας να αλλάζουμε κατεύθυνση παραμένοντας σταθεροί, πράγμα ιδιαίτερα σημαντικό διότι πέφτουμε λιγότερο. Μάλιστα, το συστήνουν κι αρκετοί φυσικοθεραπευτές σε άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα νευρολογικής φύσης.

Ανάποδο περπάτημα και οφέλη

Το βέβαιο είναι ότι εφόσον αποφασίσετε να δοκιμάσετε το ανάποδο περπάτημα θα βελτιώσετε σταδιακά τη σταθερότητα και την ισορροπία σας. Σύμφωνα με έρευνα, το περπάτημα προς τα πίσω μπορεί να βελτιώσει το βάδισμα εν γένει, δηλαδή και προς τα εμπρός, καθώς και την ισορροπία για υγιείς ενήλικες αλλά και άτομα που αντιμετωπίζουν θέματα οστεοαρθρίτιδας στα γόνατα. Παράλληλα, επειδή απαιτεί πιο σύντομα και συχνά βήματα, το περπάτημα προς τα πίσω ενισχύει την αντοχή των μυών στο κάτω μέρος του ποδιού, ελαττώνοντας την επιβάρυνση των αρθρώσεων.

Στα θεραπευτικά οφέλη του ανάποδου περπατήματος συγκαταλέγεται και η καλύτερη υποστήριξη της σπονδυλικής στήλης: Στο πλαίσιο αυτό, όπως προέκυψε από πρόσφατη μελέτη, αποτελεί μια ιδιαίτερα ευεργετική άσκηση για άτομα με χρόνιο πόνο στη μέση.

Παράλληλα, σύμφωνα με τα ευρήματα αμερικανικής έρευνας, φαίνεται ότι το ανάποδο περπάτημα είναι πιο αποτελεσματικό –σε σχέση με το κανονικό– στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους, καθώς συνεπάγεται 40% υψηλότερη κατανάλωση ενέργειας από την πλευρά του περιπατητή.

Πώς να ξεκινήσετε

Το περπάτημα προς τα πίσω ακούγεται απλό, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και εύκολο. Όταν περπατάτε ανάποδα, είναι πιο πιθανό να μην αντιληφθείτε πιθανά εμπόδια και κινδύνους. Επομένως για λόγους ασφάλειας, είναι καλύτερο να ξεκινήσετε σε εσωτερικούς χώρους μέχρι να εξοικειωθείτε με αυτού του είδους την άσκηση.

Τρία βασικά tips:

  • Αντισταθείτε στην επιθυμία να περιστρέψετε το σώμα σας και να κοιτάξετε πάνω από τον ώμο σας.
  • Κρατήστε το κεφάλι και το στήθος σε όρθια θέση.
  • Κάντε κάθε βήμα προς τα πίσω ξεκινώντας από το μεγάλο δάχτυλο του ποδιού: Πατήστε το πέλμα στο έδαφος με φορά από τα δάχτυλα προς την στη φτέρνα.

Όταν αποκτήσετε αυτοπεποίθηση και αισθανθείτε ασφαλείς να περπατάτε προς τα πίσω, μπορείτε να αρχίσετε να επιταχύνετε το ρυθμό σας, να το δοκιμάσετε σε διάδρομο ή ακόμα και να βγείτε σε εξωτερικούς χώρους με άπλα και χωρίς εμπόδια.

Πηγή: healthstories.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση