Τι πρέπει να ξέρετε για τις έτοιμες σάλτσες και ποιοι πρέπει να τις απολαμβάνουν με μέτρο

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 16 Φεβρουαρίου 2024 11:14 Τι πρέπει να ξέρετε για τις έτοιμες σάλτσες και ποιοι πρέπει να τις απολαμβάνουν με μέτρο

Οι σάλτσες, όπως η κέτσαπ, η μουστάρδα, η μαγιονέζα ή η μπάρμπεκιου, είναι στο ράφι του ψυγείου στα περισσότερα σπίτια, καθώς προσθέτουν γεύση σε πολλά φαγητά και σαλάτες.

Μάλιστα, έχουν και κάποιες μικρές ποσότητες θρεπτικών συστατικών, αλλά βέβαια έχουν και αρκετά συντηρητικά.

Επιπλέον, ορισμένες σάλτσες μπορεί να είναι πολύ πλούσιες σε πρόσθετα σάκχαρα και αλάτι, τα οποία δεν είναι η καλύτερη επιλογή εάν έχετε διατροφικούς περιορισμούς.

Οι πιο κοινές σάλτσες είναι η κέτσαπ, η μαγιονέζα και η μουστάρδα, οι οποίες μορεί να αποτελέσουν και τη βάση για πιο περίπλοκες σάλτσες. Για παράδειγμα, η μαγιονέζα είναι η βάση για ένα κρεμώδες dressing σαλάτας και η κέτσαπ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να φτιάξετε μία σάλτσα μπάρμπεκιου, ενώ η μουστάρδα αποτελεί συστατικό για μία νόστιμη σάλτσα που θα συνοδεύσει το κοτόπουλο στο φούρνο.

Επίσης, η σάλτσα μπάρμπεκιου και η καυτερή σάλτσα έχουν τη δική τους θέση στο ψυγείο για ακόμα πιο ενισχυμένη γεύση.

Σάλτσες και διατροφικές ιδιότητες

Κέτσαπ

Η σάλτσα κέτσαπ συνήθως έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρόσθετα σάκχαρα. Μια κουταλιά της σούπας από την κλασική κέτσαπ μπορεί να περιέχει 3,6 g σάκχαρα (συμπεριλαμβανομένων των φυσικών σακχάρων από τις ντομάτες).

Μαγιονέζα

Η περιεκτικότητα σε λιπαρά στη μαγιονέζα δίνει την κρεμώδη υφή. Το να συμπεριλάβετε λίγο λίπος στο γεύμα σας είναι απαραίτητο για να βοηθήσετε το σώμα σας να απορροφήσει τις λιποδιαλυτές βιταμίνες, αλλά δεν χρειάζεστε πολύ. Μια κουταλιά της σούπας αυθεντική μαγιονέζα έχει 10 γραμμάρια λίπους, αλλά η μαγιονέζα με χαμηλά λιπαρά έχει 3,5 γραμμάρια.

Μουστάρδα

Αυτό το πικάντικο, λαμπερό, κίτρινο καρύκευμα δεν είναι εξαιρετικά πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Περιέχει μικρές ποσότητες βιταμινών Α και C, οι οποίες έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες που συμβάλλουν στην υγεία σας. Ορισμένες μάρκες μπορεί να έχουν υψηλότερα επίπεδα νατρίου, αλλά διαφέρουν σημαντικά ανά προϊόν.

Σάλτσα μπάρμπεκιου

Οι θρεπτικές ιδιότητες της σάλτσας μπάρμπεκιου ποικίλλουν πάρα πολύ ανά συνταγή. Τα βασικά θρεπτικά συστατικά που πρέπει να αξιολογηθούν είναι η ζάχαρη και το νάτριο. Στην ιδανική περίπτωση, καλό είναι να επιλέγετε ένα προϊόν με λιγότερο από 5% της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης, αλλά αυτό μπορεί να μην είναι ρεαλιστικό και ίσως χρειαστεί να στοχεύσετε σε 7% ή λιγότερο.

Καυτερή σάλτσα

Μερικές καυτερές σάλτσες μπορεί να περιέχουν υψηλές ποσότητες νατρίου. Θα πρέπει να αναλύσετε τον πίνακα διατροφικών στοιχείων για να αξιολογήσετε τη διατροφική ποιότητα του προϊόντος.

Συντηρητικά και πρόσθετα

Πολλές σάλτσες περιέχουν πρόσθετα ή συντηρητικά για να βελτιώσουν το χρώμα και τη γεύση και για να παρατείνουν τη διάρκειας ζωής του προϊόντος.

Περιορισμοί

Για κάποιους μπορεί να υπάρχουν διατροφικοί περιορισμοί, λόγω προβλημάτων υγείας, οπότε θα πρέπει να αναζητούν σάλτσες με χαμηλές ποσότητες αλατιού, πρόσθετων σακχάρων και λίπους. Ενδεικτικά:

  • Άτομα με νεφρική νόσο μπορεί να χρειαστεί να μειώσουν την πρόσληψη τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε φώσφορο.
  • Άτομα με νόσο της χοληδόχου κύστης δεν μπορούν να ανεχθούν τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά όπως η μαγιονέζα με πλήρη λιπαρά και άλλες κρεμώδεις σάλτσες.
  • Άτομα με καρδιακή πάθηση μπορεί να χρειάζονται μειωμένη πρόσληψη καλίου, το οποίο βρίσκεται στην κέτσαπ και τις σάλτσες ντομάτας.

Ο γιατρός σας θα σας πει εάν πρέπει να αποφύγετε ή να περιορίσετε τις σάλτσες για την υγεία σας.

Πηγή: healthstories.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση