Το θαυματουργό ρόδι: Τα 7 οφέλη για την υγεία

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 20 Φεβρουαρίου 2024 10:52 Το θαυματουργό ρόδι: Τα 7 οφέλη για την υγεία

Ανακαλύψτε την ισχυρή αντιοξειδωτική δράση του ροδιού.

Το ρόδι είναι γνωστό ως υπερτροφή ενώ για πολλούς πολιτισμούς θεωρούνταν ιερό φρούτο.

Οι σπόροι του περιέχουν αντιοξειδωτικά (περισσότερα από το πράσινο τσάι ή το κόκκινο κρασί), βιταμίνες και κάλιο. Προσφέρουν πολυάριθμα αντιφλεγμονώδη οφέλη που συνδέονται με τη βελτίωση της υγείας της καρδιάς, τη λειτουργία της μνήμης, την προστασία από τον καρκίνο και πολλά άλλα.

Διαβάστε αναλυτικά τα οφέλη που χαρίζει στον οργανισμό μας και θα πειστείτε ότι αξίζει να το εντάξετε στη διατροφή σας

#1. Προστατεύει την υγεία της καρδιάς

Έρευνες επισημαίνουν την καθημερινή κατανάλωση χυμού ροδιού ως έναν καλό τρόπο για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Πιστεύεται ότι το φρούτο μειώνει τη χοληστερόλη των λιποπρωτεϊνών χαμηλής πυκνότητας (LDL) (την «κακή χοληστερόλη») και τις φλεγμονές που συνδέονται με την ανάπτυξη καρδιακών παθήσεων και άλλων χρόνιων παθήσεων.

#2. Υποστηρίζει την υγεία του εντέρου

Το ρόδι μπορεί να βοηθήσει στην υγεία του πεπτικού συστήματος υποστηρίζοντας το μικροβίωμα του εντέρου, το φυσικό βακτηριακό περιβάλλον στο στομάχι, και βοηθάει στην πρόληψη της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου (IBD).

#3. Προωθεί την υγεία του δέρματος

Σε μια μελέτη, ύστερα από 12 εβδομάδες κατανάλωσης χυμού ροδιού, το δέρμα των συμμετεχόντων είχε μεγαλύτερη προστασία από την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία (UV) και δεν οξειδώθηκε (ή καταστράφηκε) τόσο γρήγορα. Το έλαιο από τους σπόρους είναι εξίσου ευεργετικό για τον οργανισμό και έχει επανορθωτικές και θρεπτικές ιδιότητες όταν εφαρμόζεται στο δέρμα. Γι’ αυτό εξάλλου χρησιμοποιείται και ως συστατικό σε καλλυντικά.

#4. Βελτιώνει τη μνήμη

Τα αντιοξειδωτικά στο ρόδι φαίνεται ότι βοηθούν στη βελτίωση της απώλειας μνήμης που εμφανίζεται κατά τη διαδικασία της γήρανσης. Τα φυτοθρεπτικά συστατικά του φρούτου μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του οξειδωτικού στρες στον εγκέφαλο, βοηθώντας στη διατήρηση της μακροπρόθεσμης και βραχυπρόθεσμης μνήμης. Έρευνες έχουν δείξει επίσης ότι ορισμένα αντιοξειδωτικά από το ρόδι μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή που συμβάλλει στην ανάπτυξη γνωστικών ασθενειών όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ.

#5. Παρέχει αντικαρκινική προστασία

Τα υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών στα ρόδια μπορεί να μειώσουν τη συνολική φλεγμονή και να επιβραδύνουν την ανάπτυξη και εξάπλωση των υπαρχόντων όγκων στα αρχικά στάδια ορισμένων καρκίνων. Οι ειδικοί εξετάζουν πώς το εκχύλισμα ή τα συμπληρώματα με ρόδι θα μπορούσαν να ενταχθούν στην υποστήριξη της πρόληψης και της θεραπείας του καρκίνου.

#6. Μειώνει τον πόνο στις αρθρώσεις

Χάρη στα αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα του φρούτου, η κατανάλωση σπόρων ροδιού μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του οιδήματος ή του πόνου στις αρθρώσεις. Η έρευνα δείχνει ότι μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της οστεοαρθρίτιδας , ενός κοινού τύπου αρθρίτιδας που συνδέεται με τη γήρανση ή παλαιότερους τραυματισμούς.

#7. Προλαμβάνει τις μολύνσεις

Οι πολυφαινόλες στο ρόδι μπορούν βοηθούν στην προστασία από βακτήρια και ιούς.

Πηγή: newsbeast.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση