7 τροφές που λειτουργούν ως φυσικά υπνωτικά

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 12 Απριλίου 2024 09:26 7 τροφές που λειτουργούν ως φυσικά υπνωτικά

Η Νάσια Πασχαλέρη, διαιτολόγος - γεροντολόγος Msc, σου εξηγεί ποιες τροφές δρουν ως φυσικά υπνωτικά.

Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην ποιότητα του ύπνου. Ορισμένες τροφές μπορούν να δράσουν ως φυσικά υπνωτικά και να σε βοηθήσουν να χαλαρώσεις και να προετοιμάσεις το σώμα σου για ύπνο.

Δες ποιες τροφές να προτιμάς για να κοιμάσαι σαν πουλάκι το βράδυ.

7 τροφές που δρουν ως φυσικά υπνωτικά:

  1. Βότανα
  2. Λιπαρά ψάρια
  3. Γαλοπούλα
  4. Ακτινίδιο
  5. Γιαούρτι
  6. Σπόροι κολοκύθας
  7. Ξηροί καρποί

1. Βότανα όπως το χαμομήλι ή η λουίζα

Το τσάι χαμομηλιού χρησιμοποιείται εδώ και δεκαετίες ως βοήθημα ύπνου αλλά και για τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες. Μελέτη του 2017 που εξέτασε την επίδραση του εκχυλίσματος χαμομηλιού στις συνήθειες ύπνου ενηλίκων ηλικίας 60 ετών και άνω διαπίστωσε ότι σε σύγκριση με μια ομάδα εικονικού φαρμάκου, όσοι έπιναν χαμομήλι είχαν βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα του ύπνου. Επίσης, βότανα όπως η λουΐζα ή η βαλεριάνα επηρεάζουν θετικά τον ύπνο μας.

2. Λιπαρά ψάρια

Τα καλά λιπαρά έχουν θετική επίδραση και στον ύπνο μας. Βάλε στη διατροφή σου σολομό, σαρδέλες, σκουμπρί και τόνο.

3. Γαλοπούλα

Η γαλοπούλα είναι πλούσια στο αμινοξύ τρυπτοφάνη, το οποίο το σώμα χρησιμοποιεί για να παράγει σεροτονίνη και μελατονίνη. Η σεροτονίνη βοηθάει στο να νιώθουμε καλά και να χαλαρώνουμε και η μελατονίνη είναι η υπεύθυνη ορμόνη για την υπνηλία.

4. Ακτινίδιο

Το ακτινίδιο δεν είναι μόνο καλό για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας. Περιέχει επίσης υψηλή συγκέντρωση σεροτονίνης η οποία είναι πρόδρομος της ορμόνης μελατονίνης που ρυθμίζει τον κύκλο ύπνου-εγρήγορσης.

Info: Μια μικρή μελέτη διαπίστωσε ότι μετά από τέσσερις εβδομάδες κατανάλωσης δύο ακτινιδίων, μία ώρα πριν τον ύπνο, οι άνθρωποι ανέφεραν ότι αποκοιμήθηκαν πιο εύκολα και κοιμούνταν περισσότερες ώρες. Επίσης, παρατηρήθηκε ότι ξυπνούσαν λιγότερο κατά τη διάρκεια της νύχτας.

5. Γιαούρτι

Έρευνες δείχνουν ότι τα γαλακτοκομικά τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το γιαούρτι, μπορεί να είναι χρήσιμα για τη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου. Το γιαούρτι είναι πλούσιο σε GABA, ένα αμινοξύ που σε βοηθά να χαλαρώνεις και να κοιμάσαι καλύτερα.

Επιπλέον, τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση βοηθούν στην αύξηση της μικροβιακής ποικιλομορφίας, η οποία συνδέεται επίσης με καλύτερο ύπνο. Reminder: Πρόσεξε τα πρόσθετα σάκχαρα όταν επιλέγεις γιαούρτι. Υπάρχουν μερικές εκδοχές με τόση πρόσθετη ζάχαρη όσο μια μικρή μπάλα παγωτό!

6. Σπόροι Κολοκύθας

Μια χούφτα σπόρων κολοκύθας περιέχει ένα μέταλλο που συνδέεται με τον υγιή ύπνο. Το μαγνήσιο ενεργοποιεί τον νευροδιαβιβαστή GABA, ο οποίος βοηθά στην ηρεμία του νευρικού συστήματος. Info: Μελέτες σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας έχουν δείξει ότι τα συμπληρώματα μαγνησίου μπορεί να βελτιώσουν την ποιότητα και τη διάρκεια του ύπνου καθώς και να βοηθήσουν στους μυϊκούς πόνους και στις κράμπες.

 

7. Ξηροί καρποί

Πολλοί ξηροί καρποί, όπως τα αμύγδαλα, τα καρύδια και τα φιστίκια, έχουν μελατονίνη, μαζί με μαγνήσιο και ψευδάργυρο, τα οποία συνολικά μπορούν να μας βοηθήσουν να κοιμόμαστε καλύτερα τη νύχτα.

Πηγή: shape.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση