Τα χταπόδια βλέπουν όνειρα όταν κοιμούνται και μετατρέπονται σε… καλειδοσκόπιο (ΒΙΝΤΕΟ)

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 30 Ιουνίου 2023 16:01 Τα χταπόδια βλέπουν όνειρα όταν κοιμούνται και μετατρέπονται σε… καλειδοσκόπιο (ΒΙΝΤΕΟ)

Ερευνητές απαντούν στο αίνιγμα της εναλλαγής χρωμάτων των χταποδιών όταν ξεκουράζονται.

Συνεχείς είναι τα τελευταία χρόνια οι έρευνες που δείχνουν ότι τα χταπόδια είναι ένα εξαιρετικά πολυσύνθετο ον με πολύ μεγαλύτερη νοημοσύνη από εκείνη που πιστεύαμε ότι διαθέτουν αλλά και με πολλές συμπεριφορές και οργανικές ιδιότητες παρόμοιες με αυτές των ανθρώπων.

Οι ερευνητές προσπαθούσαν τα τελευταία χρόνια να εξηγήσουν την αιτία που κάποιες στιγμές που τα χταπόδια μοιάζουν ανενεργά το δέρμα τους  αλλάζει συνεχώς απόχρωση. Πριν από περίπου ένα χρόνο οι σχετικές έρευνες οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι αυτή η εντυπωσιακή και μοναδική πιθανώς ιδιότητα στο ζωικό βασίλειο εμφανίζεται στα χταπόδια όταν αυτά κοιμούνται. Πιστεύεται ότι χταπόδια έχουν δύο στάδια ύπνου ένα πιο βαθύ και ήρεμο και ένα που μοιάζει με το στάδιο ύπνου γρήγορων κινήσεων των ματιών που είναι ευρύτερα γνωστός με τον όρο REM.

Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Nature» διεθνής ερευνητική ομάδα από τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία αναφέρει ότι πράγματι ο μηχανισμός εναλλαγής χρωμάτων στα χταπόδια ενεργοποείται όταν κοιμούνται αλλά αυτό συμβαίνει όταν βλέπουν όνειρα κάτι που δεν γνωρίζαμε ότι μπορεί να συμβαίνει στα χταπόδια. Σύμφωνα με τους ερευνητές τα χταπόδια βλέπουν όνειρα και αλλάζουν χρώματα κατά τη διάρκεια του σταδίου REM. Οι ερευνητές κατέληξαν στα συμπεράσματα τους πραγματοποιώντας σειρά στοχευμένων πειραμάτων σε χταπόδια τόσο όταν αυτά ήταν σε ενεργή κατάσταση όσο και όταν κοιμόντουσαν.

Naftemporiki.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση