Ποια είναι η νέα εκπληκτική διαδρομή που ετοιμάζει ο Δήμος Λαμιέων - Δείτε εικόνες!

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 12 Φεβρουαρίου 2021 08:42 Ποια είναι η νέα εκπληκτική διαδρομή που ετοιμάζει ο Δήμος Λαμιέων - Δείτε εικόνες!

Το έργο είναι σε εξέλιξη  σε μια από τις πιο όμορφες περιοχές του Δήμου μας και θα γίνει πόλος έλξης περιπατητών και επισκεπτών, αναδεικνύοντας τόσο το φυσικό κάλος, όσο και την ιστορικότητα της περιοχής.

Πρόκειται για ένα έργο, προϋπολογισμού 498.000 ευρώ, στην ιστορική περιοχή του Γοργοποτάμου στο οποίο περιλαμβάνεται η κατασκευή εγκατάστασης σταθμού εποπτείας- επίσκεψης, η αποκατάσταση οδοποιίας με κυβόλιθους μέχρι την ιστορική γέφυρα του Γοργοποτάμου, η οπτική εναρμόνιση της νέας δεξαμενής στο φυσικό περιβάλλον και η δημιουργία διαδρομής επισκεπτών σε περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους ακριβώς πάνω στη χάραξη του νέου αγωγού και εγγύς του καταρράκτη,  με την προσέλκυση και διευκόλυνση επισκεπτών και περιπατητών.

Το σύνολο του σχεδιασμού του έργου έχει σαν στόχο το φυσικό κάλλος  του ποταμού Γοργοποτάμου και την  Ιστορική Γέφυρα του Γοργοποτάμου, που αποτελεί πολιτιστική μας κληρονομιά  και ευκαιρία ανάπτυξης με την προσέλκυση και διευκόλυνση επισκεπτών και περιπατητών.

Η αποκατάσταση γίνεται με τρόπο ώστε το έργο να ταυτιστεί με μία διαδρομή, που να αναδεικνύει το κάλλος και την ιστορικότητα του χώρου.

Η διαδρομή αυτή έχει σαν αφετηρία τον οικισμό του Γοργοποτάμου, διασχίζει κάθετα την σκιά της ιστορικής γέφυρας, επισκέπτεται το κτίριο του πρώην εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος και ακολουθώντας την ροή του ποταμού, καταλήγει στην λίμνη της θέσης «Καγκελογέφυρο» από όπου ο επισκέπτης απολαμβάνει την θέα της περιοχής.

Το έργο επισκέφτηκε το πρωί της Τετάρτης ο Δήμαρχος Λαμιέων μαζί με συνεργάτες του και υπηρεσιακούς παράγοντες, όπου ενημερώθηκε για την εξέλιξη των εργασιών και το χρονοδιάγραμμα, που προβλέπει την ολοκλήρωση του έργου μέχρι το τέλος του 2021.

Ο Δήμαρχος Λαμιέων Θύμιος Καραΐσκος δήλωσε σχετικά:

«….Έχουμε την τύχη να έχουμε γεννηθεί και να ζούμε σε μια γωνιά της γης που είναι γεμάτη ομορφιά και ιστορία.

Εδώ σ’ αυτά τα μοναδικής ομορφιάς τοπία διαδραματίστηκαν μερικά από τα μεγαλύτερα ιστορικά γεγονότα της αρχαίας και της σύγχρονης ιστορίας.

Θεωρώ ότι είναι ιστορικό καθήκον μας αλλά και υποχρέωση στις μελλοντικές γενιές, να αναδείξουμε τα ιστορικά μνημεία, αλλά και το φυσικό περιβάλλον, μέσα στο οποίο βρίσκονται.

Η ανάδειξη της ιστορικής γέφυρας του Γοργοποτάμου, αλλά και της πανέμορφης διαδρομής που οδηγεί στις πηγές από τις οποίες υδρεύεται το οικιστικό συγκρότημα του Δήμου Λαμιέων, είναι ένα έργο που πάντα ήταν στην σκέψη όλων των αυτοδιοικητικών, ένα έργο που έχουμε την τιμή να το υλοποιήσουμε.

Αυτό θα συνδυαστεί με το φωτισμό της γέφυρας του Γοργοποτάμου και την ανακατασκευή του κτιρίου του πρώην εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος το οποίο θα γίνει μουσείο.

Ο επισκέπτης θα μπορεί να περιηγηθεί μέσα στην μοναδικής ομορφιάς φύση σε μια διαδρομή που θα διαμορφωθεί κατάλληλα, να θαυμάσει το μνημείο της γέφυρας του Γοργοποτάμου και να ενημερωθεί για την ιστορία της περιοχής.

Έτσι μαζί με το καινοτομικό μουσείο των Θερμοπυλών και το μουσείο του Αθανάσιου Διάκου που ετοιμάζουμε στην περιοχή της γέφυρας της Αλαμάνας, κάνουμε ένα ακόμα σημαντικό βήμα για την ανάδειξη του ιστορικού τριγώνου Θερμοπύλες -Αλαμάνα -Γοργοπόταμος…..»

Δείτε το βίντεο:

Τα προς εκτέλεση έργα και τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν θα είναι πλήρως εναρμονισμένα με το φυσικό περιβάλλον.

Στο έργο περιλαμβάνονται:

1/ Η ανάπλαση και αποκατάσταση οδοποιίας με κυβόλιθους μέχρι την ιστορική γέφυρα του Γοργοποτάμου και σε επόμενη φάση μέχρι το παλαιό υδροηλεκτρικό κτίριο.

2/  Η δημιουργία πεζογέφυρας επισκεπτών ακολουθώντας παραπλεύρως τον  αγωγό ύδρευσης μέχρι τον καταρράκτη και τη λίμνη.

3/ Η δημιουργία σταθμού εξυπηρέτησης επισκεπτών και εποπτείας του χώρου.

4/ Η αισθητική ένταξη με κατάλληλο χρωματισμό της νέας δεξαμενής στο περιβάλλον.

5/ Η δημιουργία χώρων στάσης επισκεπτών με αστική επίπλωση (παγκάκια).

Γενικότερα το έργο αποτελεί συμβολή του Δήμου και της ΔΕΥΑΛ στην ήπια ανάδειξη του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος από όπου υδροδοτείται η Λαμία και σηματοδοτεί μια μοναδική πολιτιστική διαδρομή που ανήκει στο Δήμο μας, συμβάλλοντας παράλληλα  στην προσέλκυση επισκεπτών – περιπατητών.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση
Διαβάστε ακόμα
X

Developed in conjunction with Ext-Joom.com