Ο Θανάσης Λουκόπουλος για τη γιορτή της μητέρας

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 14 Μαΐου 2023 20:13 Ο Θανάσης Λουκόπουλος για τη γιορτή της μητέρας

Του Θανάση Λουκόπουλου, Υποψήφιου Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, στη Φθιώτιδα.

Σήμερα 14 Μαΐου γιορτάζουμε και τιμούμε την πραγματική, αν και συνήθως αφανή, ηρωίδα: τη μητέρα μας, εκφράζοντας τα συναισθήματα της ευγνωμοσύνης, του σεβασμού και της αγάπης στη ζωή που δίνει ζωή.

Σήμερα ο ρόλος της μητέρας είναι τόσο πολύπλοκος, αφού την ίδια στιγμή πρέπει να είναι γυναίκα, σύζυγος, επαγγελματίας, εργαζόμενη. Η συγκεκριμένη ημέρα είναι αφιερωμένη στο μεγαλείο της προσφοράς της, όπως και σε εκείνο της «μητέρας της καρδιάς», που αποκτά ένα παιδί από άλλη διαδρομή ή αγκαλιάζει μια ζωή στερημένη από αγάπη, φροντίδα, στοργή, ένα παιδί που έχει διαφορετικό αίμα, διαφορετικό D.N.A μα ίδια ποιότητα ψυχής. Είναι αφιερωμένη και σε εκείνες τις μητέρες.

  • που ανατρέφουν μόνες τα παιδιά τους
  • που αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού -ιδιαίτερα στις αγροτικές περιοχές,
  • στις εργαζόμενες, που ένα μεγάλο ποσοστό τους απασχολείται σε θέσεις επισφαλούς ή χαμηλά αμειβόμενης εργασίας.

Ήρθε όμως η ώρα για αποφάσεις ουσιαστικής στήριξης της μητρότητας. Η πληθυσμιακή γήρανση είναι απειλητική: Ο συνολικός πληθυσμός της χώρας μειώθηκε κατά -3,1%,. στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας κατά -7,1% και στη Φθιώτιδα κατά -12,1%. Γι΄αυτό η στήριξη των νέων και των γυναικών είναι αποφασιστικής σημασίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έχει καταθέσει στο κυβερνητικό πρόγραμμά του αναλυτικές προτάσεις που δίνουν πραγματικές λύσεις στο πρόβλημα:

  • Αποδίδουμε σε 900.000 γυναίκες το επίδομα μητέρας (πρώην επίδομα παιδιού) το οποίο θα λαμβάνουν από τη γέννηση του παιδιού τους μέχρι τα 24 του χρόνια, ανεξαρτήτως σπουδών, και από τη συντάξιμη ηλικία τους εφ’ όρου ζωής.
  • Αυξάνουμε το επίδομα μητέρας για το 2ο παιδί, από 70 ευρώ στα 105ευρώ/μήνα, και διευρύνουμε τα εισοδηματικά κριτήρια χορήγησης.
  • Εξισώνουμε την άδεια μητρότητας στις εργαζόμενες ιδιωτικού και δημοσίου τομέα.
  • Επεκτείνουμε το επίδομα μητρότητας στις αυτοαπασχολούμενες ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες, από τους 4 στους 9 μήνες.
  • Καθιερώνουμε άδεια μητρότητας σε αυτοαπασχολούμενες, ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες.

Είναι, δε, αυτονόητο ότι για να στηριχθεί ουσιαστικά η μητρότητα, πρέπει να υπάρχει μια πολιτική στέγης για νέα ζευγάρια, να υπάρχουν αξιοπρεπή νηπιαγωγεία-σχολεία-παιδικοί σταθμοί, και, βεβαίως, να ενθαρρύνονται και να διευκολύνονται οι γυναίκες για να εργαστούν. Γι΄ αυτό:

  • διασφαλίζουμε δωρεάν ένταξη όλων των παιδιών στους βρεφονηπιακούς σταθμούς,
  • διπλασιάζουμε την επιδότηση ενοικίου σε νέες νέους 25-44 ετών.
  • δημιουργούμε Τράπεζα Στέγης για τη χορήγηση οικονομικά προσιτής κατοικίας σε νέα ζευγάρια,
  • απαγορεύουμε το Air BNB σε νομικά πρόσωπα,
  • διπλασιάζουμε το επίδομα ενοικίου και διευρύνουμε τα κριτήρια ένταξης,
  • απλοποιούμε τη διαδικασία πολιτογράφησης στη βάση ευρωπαϊκών προτύπων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει την πολιτική βούληση για μία πολιτική πιο ανθρωποκεντρική, που αντιμετωπίζει με σεβασμό και ευαισθησία τη μητρότητα. Γι΄αυτό και αποτελεί τη μόνη ουσιαστική και ρεαλιστική πρόταση για Αλλαγή και Δικαιοσύνη παντού.

PhD HKUST Αθανάσιος Λουκόπουλος
Αν. Καθηγητής Παν. Θεσσαλίας. Σχολή Θετικών Επιστημών. Τμήμα Πληροφορικής με Εφαρμογές στην Βιοϊατρική (Λαμία)
Υποψήφιος Βουλευτης ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ στη Φθιώτιδα

 

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση