Σαμαράς: Οι κινήσεις της Τουρκίας είναι ευθεία απειλή, όχι φαιδρότητες

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 01 Δεκεμβρίου 2019 12:33 Σαμαράς: Οι κινήσεις της Τουρκίας είναι ευθεία απειλή, όχι φαιδρότητες

«Δεν είναι «φαιδρότητες» οι κινήσεις της Τουρκίας στην περιοχή. Είναι ευθεία απειλή», είπε ο πρώην πρωθυπουργός.

Με ιδιαίτερες αναφορές στα εθνικά θέματα κινήθηκε η ομιλία Σαμαρά στο 13ο συνέδριο της ΝΔ. Ο πρώην πρωθυπουργός χαρακτήρισε ευθεία απειλή προς την χώρα μας τις κινήσεις της Τουρκίας.  «Δεν είναι «φαιδρότητες» οι κινήσεις της Τουρκίας στην περιοχή. Είναι ευθεία απειλή! Στη Θράκη κλιμακώνουν τις προκλήσεις, ενώ ταυτόχρονα στέλνουν μιλιούνια λαθρομεταναστών και από τον Έβρο. Σε ολόκληρο το Αιγαίο, καταθέτουν χάρτες στον ΟΗΕ που αμφισβητούν ευθέως τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Φτάσανε να συνάπτουν συμφωνίες για την ΑΟΖ της Κρήτης, με μια σκιώδη κυβέρνηση της Λιβύης – που η ίδια ελέγχει ελάχιστο μέρος της χώρας της. Προσέξτε: δεν μιλάνε πια για νοτίως του Καστελόριζου. Μιλάνε για ανατολικά και νοτίως της Κρήτης. Αυτά μόνο τις τελευταίες μέρες. Και συνεχίζουν, βέβαια, τις ασφυκτικές πιέσεις σε ολόκληρη τη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου. Προσοχή: χρειάζεται νέα πολιτική απέναντι στην Τουρκία.»

Ο Αντώνης Σαμαράς υποστήριξε πως χρειάζεται μια πιο επιθετική πολιτική απέναντι στην Τουρκία. «Εμείς ανοίξαμε το δρόμο νέων συμμαχιών - και με το Ισραήλ και με την Αίγυπτο. Πάντως, η επίκληση του Διεθνούς Δικαίου, από μόνη της, δεν αρκεί. Και κινήσεις κατευνασμού, δεν ωφελούν!»

Συμφωνία Πρεσπών: Να θωρακίσουμε την χώρα από τις αρνητικές επιπτώσεις

Ο πρώην πρωθυπουργός επανέλαβε τη διαφωνία του για την Συμφωνία των Πρεσπών τονίζοντας πως έχει αποσταθεροποιήσει την περιοχή. «Δεχθήκαμε λοιπόν στις Πρέσπες ένα ψέμα!  Αναγνωρίσαμε έναν αλυτρωτισμό που δημιουργεί προβλήματα τόσο με μας όσο και με άλλα κράτη της περιοχής... Που προκαλεί ήδη τριβές, μέσα στα κράτη και ανάμεσα στα κράτη - τριβές που δεν υπήρχαν πριν! Και που μέσα στα ίδια τα Σκόπια προκαλεί πλέον σοβαρούς τριγμούς.  Αυτό, φίλες και φίλοι, δεν είναι πολιτική σταθερότητας…Είναι το ακριβώς αντίθετο: Πολιτική από-σταθεροποίησης…»

Παράλληλα σημείωσε πως κατανοεί την στρατηγική του πρωθυπουργού ωστόσο σημείωσε πως δεν μπορούμε να ωραιοποιούμε την κατάσταση που επικρατεί.

«Να πω πριν απ’ όλα κάτι προσωπικό: Όταν δίνεις μια μάχη, δεν έχει σημασία αν δίπλα σου πολλοί έχουν κουραστεί. Σημασία έχει αν εσύ συνεχίζεις να νοιάζεσαι για μια μάχη που – το ξέρεις – έχει τη μεγάλη αξία της. Το πολιτικό ερώτημα είναι πώς θα αποδεσμευτούμε, χωρίς να πληρώσουμε κόστος. Κι αυτό δεν είναι εύκολο, δεν γίνεται από τη μία μέρα στην άλλη – πάντως γίνεται. Γιατί πρόκειται για συμφωνία που δεν περπατάει, ούτε μέσα, ούτε έξω, ούτε στα Βαλκάνια, ούτε στην Ευρώπη. Κατανοώ αυτό που λέει ο Πρωθυπουργός: ότι δεν μπορούμε να αποδεσμευτούμε από τη Συμφωνία αυτή από τη μια μέρα στην άλλη, με το έτσι θέλω. Όμως, δεν μπορούμε και να ωραιοποιούμε μια Συμφωνία που εμείς οι ίδιοι την έχουμε καταγγείλει ως «επιζήμια» και «απαράδεκτη». Και που επί πλέον, δεν περπατάει»

Ο Αντώνης Σαμαράς υποστήριξε πως δεν θα πρέπει η χώρα μας να παραιτηθεί από την δικαίωση της Μακεδονίας. «Για την ώρα οφείλουμε να θωρακίσουμε την Ελλάδα από τις αρνητικές επιπτώσεις της Συμφωνίας των Πρεσπών, να εκμεταλλευτούμε όλα τα προβλήματα που δημιουργεί κι όλες τις αδυναμίες της και – κυρίως – να δυναμώσουμε την Ελλάδα και τη διαπραγματευτική θέση της. Ώστε μετά να μπορούμε να επιτύχουμε τη δικαίωση της χώρας μας. Την πλήρη δικαίωση της Μακεδονίας και της Ελληνικότητάς της. Από την οποία δεν παραιτούμαστε. Και δεν έχουμε δικαίωμα να παραιτηθούμε…Και βεβαίως, αυτοί που υπέγραψαν τις Πρέσπες δεν έχουν κανένα δικαίωμα να μας κουνάνε το δάχτυλο».

Μεταναστευτικό: Να αφουγκραστούμε τις αντιδράσεις της κοινωνίας

Υπέρ της δημιουργίας κλειστών κέντρων που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση στο μεταναστευτικό τάχθηκε ο Αντώνης Σαμαράς ο οποίος εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ.

«Δείχνουμε κάθε ευαισθησία στους αληθινούς πρόσφυγες. Που, όμως, είναι πια ελάχιστοι. Αλλά εδώ μιλάμε για την συντριπτική πλειονότητα όσων μπαίνουν πλέον, που είναι παράνομοι μετανάστες ή λαθρομετανάστες. Και βέβαια, η ευρώ-γραφειοκρατία που δεν μπορεί να διευθετήσει τι θα γίνει με τα 4 χιλιάδες «ασυνόδευτα παιδιά», καλό είναι να μη μας κάνει υποδείξεις. Μαθήματα από «ανεύθυνους παρατηρητές», που βλέπουν και σχολιάζουν από μακριά, δεν δεχόμαστε Και πάλι είχε δίκιο ο Πρωθυπουργός, που μίλησε για το μεγάλο έλλειμμα ανθρωπιστικής αλληλεγγύης στην Ευρώπη. Και το σημαντικότερο: τότε δεν είχαμε αφήσει διάφορες ανεξέλεγκτες ΜΚΟ να κάνουν κουμάντο. Από την ώρα, όμως, που ο Τσίπρας άνοιξε τα σύνορα και ανέλαβαν οι ΜΚΟ ως κράτος εν κράτει, δημιουργήθηκαν και τα αισχρά κολαστήρια τύπου Μόριας. Κλειστά κέντρα χρειαζόμαστε, λοιπόν, διαχωρισμό των παρανόμων κι όσων παρανομούν από τα γυναικόπαιδα και πολύ πιο γρήγορες αποφάσεις για χορήγηση ασύλου και επαναπατρισμό. Όσοι βιαιοπράγησαν, δεν δικαιούνται άσυλο. Κλειστά κέντρα - και πίσω στις χώρες τους.  Κάτι τελευταίο: Υπάρχει πραγματικό πρόβλημα με τα ανοικτά κέντρα, δίπλα σε κατοικημένες περιοχές, για τα οποία αντιδρούν οι τοπικές κοινωνίες.  Δεν είναι ούτε ρατσιστές, ούτε ξενόφοβοι. Βλέπουν δίπλα τους να εγκαθίστανται άνθρωποι που ήλθαν χωρίς άδεια, χωρίς να ρωτήσουν κανένα, που δεν υπάγονται στους νόμους της χώρας και στον έλεγχο των αρχών, και που δεν ξέρουμε καν ποιοι είναι!».

Φωτό: Ευρωκίνηση 

Προσαρμοσμένη αναζήτηση