Συνεδριάζουν οι λοιμωξιολόγοι για την επέλαση της Δέλτα: Στο τραπέζι το άνοιγμα των σχολείων και η χορήγηση τρίτης δόσης

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 17 Αυγούστου 2021 09:29 Συνεδριάζουν οι λοιμωξιολόγοι για την επέλαση της Δέλτα: Στο τραπέζι το άνοιγμα των σχολείων και η χορήγηση τρίτης δόσης

Προσπάθεια των ειδικών να χαραχτεί μια στρατηγική αντιμετώπισης της πανδημίας από το Σεπτέμβριο, να περιοριστεί η διασπορά και να επανέλθει ο ρυθμός των ραντεβού εμβολιασμού στα επίπεδα του Ιουνίου.

Επιστροφή των εκδρομέων του Αυγούστου στα αστικά κέντρα. Άνοιγμα των σχολείων στις 13 Σεπτεμβρίου. Επέλαση της μετάλλαξης Δέλτα που σύμφωνα με τις προβλέψεις θα κυριαρχήσει σε ποσοστό 90% μέσα στις επόμενες εβδομάδες, την ώρα που τα ποσοστά εμβολιασμών στη χώρα μας παραμένουν χαμηλά.

Αυτά είναι τα κύρια θέματα που θα συζητήσουν σήμερα σε έκτακτη διευρυμένη σύσκεψη από κοινού οι επιτροπές λοιμωξιολόγων και εμβολιασμού, προκειμένου να χαραχτεί μια στρατηγική αντιμετώπισης της πανδημίας από το Σεπτέμβριο, να περιοριστεί η διασπορά και να επανέλθει ο ρυθμός των ραντεβού στα επίπεδα του Ιουνίου, όταν είχαμε εκατό χιλιάδες εμβολιασμούς ανά ημέρα. Μέσα σε όλα αυτά, και οι συστάσεις για το ποιες κατηγορίες πληθυσμού θα χρειαστούν τρίτη, ενισχυτική δόση του εμβολίου για τον κορωνοϊό.

Για το εάν θα υπάρξουν νέα μέτρα περιορισμού της μετάδοσης, πέραν των τοπικών lockdown, οι λοιμωξιολόγοι εμφανίζονται διστακτικοί σύμφωνα με τις πληροφορίες, εντούτοις η αυξανόμενη πίεση στα νοσοκομεία και ο αριθμός των νέων διαγνώσεων που παραμένει υψηλός έχουν χτυπήσει καμπανάκι κινδύνου.

Οι αποφάσεις για την τρίτη δόση

Οι αποφάσεις για το σε ποιες κατηγορίες πολιτών θα υπάρξει σύσταση για ενισχυτική δόση αναμένεται να ληφθούν το αργότερο μέχρι τις αρχές του Σεπτεμβρίου, όπως λένε οι πληροφορίες.

Η γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, έχοντας λάβει υπόψη και τις θέσεις των ιατρικών επιστημονικών εταιρειών, θα στηριχθεί στα δεδομένα των μελετών της ανοσιακής απάντησης μετά τον εμβολιασμό και τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας μας. Δηλαδή τις σοβαρές λοιμώξεις παρά τον εμβολιασμό, τις νοσηλείες ή τους θανάτους.

Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν δεδομένα που να αποδεικνύουν την ανάγκη χορήγησης ενισχυτικής δόσης στους εμβολιασμένους του γενικού πληθυσμού.

Οι κατηγορίες για τις οποίες αναμένεται να υπάρξει σύσταση είναι οι ανοσοκατασταλμένοι και οι μεταμοσχευμένοι ασθενείς, χωρίς να αποκλείονται και οι υγειονομικοί, λόγω εργασιακών συνθηκών.

Έκκληση για εμβολιασμό των παιδιών πριν την επιστροφή στην τάξη

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου σημείωσε στη χθεσινή ενημέρωση πως είναι ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο εμβολιασμός των παιδιών με αυξημένο κίνδυνο, όπως τα παχύσαρκα παιδιά, παιδιά με χρόνια προβλήματα από όλα τα συστήματα- αναπνευστικό, κυκλοφορικό, πεπτικό, ουροποιητικό- παιδιά με νευρομυϊκές παθήσεις, ανοσοεπάρκειες, σύνδρομα και νευροαναπτυξιακά προβλήματα.

Τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί είναι της μεθοδολογίας του MRNA και είναι εγκεκριμένα και τα δύο εμβόλια για αυτές τις ηλικίες και της Pfizer και της Moderna, ενώ εξελίσσονται μελέτες και για μικρότερες ηλικίες με τροποποίηση της δόσης.

"Για όλους τους δισταγμούς, προβληματισμούς, ερωτήματα, απορίες που έχουν οι γονείς και είναι απόλυτα δικαιολογημένο διότι ένα καινούργιο εμβόλιο ήρθε σε ένα μικρό χρονικό διάστημα, αναμφίβολα ο καλύτερος σύμβουλος είναι ο παιδίατρος τον οποίον εμπιστεύονται, με τον οποίο έχουνε κάνει στα παιδιά τους πάνω από 15 εμβόλια κατά την διάρκεια της συνεργασίας τους, εμβόλια για την πρόληψη των διαφόρων λοιμωδών νοσημάτων" υπογράμμισε.

"Μετά τις διακοπές, εκτός ότι από τις συνήθεις ετοιμασίες για το σχολείο θα πρέπει ο εμβολιασμός έναντι της Covid, με την συνεργασία του παιδιάτρου, να μπει στον προγραμματισμό των εμβολιασμών του παιδιού από την οικογένεια".

Πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση