Διάβημα της Αθήνας στην Άγκυρα για το περιστατικό με τον Απόστολο Τζιτζικώστα

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 10 Νοεμβρίου 2022 10:14 Διάβημα της Αθήνας στην Άγκυρα για το περιστατικό με τον Απόστολο Τζιτζικώστα

Η Τουρκία είχε κάνει λόγο για απαγόρευση εισόδου «εξαιτίας τεχνικού προβλήματος».

Η Ελλάδα προχώρησε σε διάβημα διαμαρτυρίας στην Τουρκία για την απαγόρευση εισόδου του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα στην Τουρκία.

Μετά την προφορική διαμαρτυρία του το Σάββατο, όταν έλαβε χώρα το περιστατικό, το ελληνικό ΥΠΕΞ επέδωσε, μέσω του πρέσβη στην Τουρκία, Χριστόδουλου Λάζαρη, και γραπτώς το διάβημα στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η τουρκική πλευρά είχε βάλει μπλόκο στην είσοδο στη χώρα του αεροσκάφους που μετέφερε τον κ. Τζιτζικώστα με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να γυρίσει στην Ελλάδα.

«Δεν μπορώ να γνωρίζω τι σκέφτονται οι Τούρκοι. Μπορώ, όμως, να σας πω ότι αυτή η πράξη ήταν μια πράξη ακραίας προκλητικότητας απέναντι όχι μόνο σε έναν Έλληνα αξιωματούχο αλλά και σε έναν Ευρωπαίο αξιωματούχο γιατί βρισκόμουν εκεί με την ευρωπαϊκή μου ιδιότητα» ανέφερε ο ίδιος. 

Παράλληλα ανέφερε: «οι τουρκικές Αρχές έλεγξαν την ταυτότητά μου, το διαβατήριό μου αλλά και όλα μου τα διπλωματικά ευρωπαϊκά έγγραφα. Δεν έχουν απολύτως καμία δικαιολογία, γιατί από την ώρα του εξονυχιστικού ελέγχου μέχρι την ώρα που ανακοινώθηκε ότι θα αρθεί η απαγόρευση εισόδου μου στην Τουρκία μεσολάβησαν 6 με 7 ώρες».

Τι ισχυρίστηκε η Τουρκία

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ερωτήθηκε σχετικά από δημοσιογράφους, αναφέροντας πως επρόκειτο για κάποιο «τεχνικό πρόβλημα». 

«Είναι σαφές ότι δεν υπάρχει πρόθεση εδώ. Λόγω τεχνικού προβλήματος καθυστέρησε η είσοδος Έλληνα πολίτη στη χώρα μας. Μετά την επίλυση αυτού του τεχνικού προβλήματος, επιτράπηκε η είσοδος στον Έλληνα πολίτη» είπε, χαρακτηριστικά, ο Τσαβούσογλου.

Ωστόσο, στη συνέχεια κατηγόρησε την Αθήνα ότι εφαρμόζει σκόπιμα κάποιες απαγορεύσεις σε Τούρκους αξιωματούχους.

«Έχουμε προειδοποιήσει τις ελληνικές αρχές για αυτό το θέμα. Εάν συνεχιστεί η απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα σε ορισμένους αξιωματούχους μας, θα απαντήσουμε» δήλωσε.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση