Δηλώνεις εισόδημα μέχρι 1.000 ευρώ τον μήνα; Να τι θα ψάξει η εφορία για τον ΑΦΜ σου

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 16 Ιουλίου 2023 13:43 Δηλώνεις εισόδημα μέχρι 1.000 ευρώ τον μήνα; Να τι θα ψάξει η εφορία για τον ΑΦΜ σου

Τα Big Data είναι ένας από τους τομείς αιχμής στον κλάδο της πληροφορικής και η ΑΑΔΕ σκοπεύει να αξιοποιήσει στον μέγιστο δυνατό βαθμό τις δυνατότητές του.

Τα "μεγάλα δεδομένα" (Big Data) είναι ένας από τους τομείς αιχμής στον κλάδο της πληροφορικής και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων σκοπεύει να αξιοποιήσει στον μέγιστο δυνατό βαθμό τις δυνατότητές του.

Στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές έχουν συσσωρευτεί πληροφορίες για το σύνολο των δανείων που εξυπηρετούνται, για τις μεταβολές που υπάρχουν στις καταθέσεις, για τις πληρωμές που γίνονται μέσω τραπεζικού λογαριασμού, χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών, για τις ιατρικές πράξεις που γίνονται σε θεραπευτήρια, για τις αγορές περιουσιακών στοιχείων (ακινήτων, αυτοκινήτων κλπ) ακόμη και για τις κρατήσεις που γίνονται μέσα από τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης.

 

Άμεσα προωθείται συνεργασία και με τις εταιρείες πληρωμών που εδρεύουν στο εξωτερικό (π.χ Paypal) προκειμένου να γίνεται αντιστοίχιση συναλλαγών με τον ΑΦΜ του καθενός. Ο στόχος είναι να γίνει αντιπαραβολή των εισοδημάτων που δηλώνονται με το πραγματικό κόστος ζωής του καθενός, τουλάχιστον αυτό που καταγράφεται ηλεκτρονικά.

Η αγορά αυτοκινήτου, η αγορά ακινήτου, η χρήση του αυτοκινήτου, αποτελούν τεκμήρια και υπάγονται στο πόθεν έσχες. Αυτό σημαίνει ότι μέσω της φορολογικής δήλωσης, όσοι δεν δικαιολογούν αυτά τα ποσά, αμέσως πληρώνουν φόρο καθώς φορολογούνται βάσει τεκμαρτού και όχι πραγματικού εισοδήματος. Ο στόχος τώρα των διασταυρώσεων που θα κάνει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα είναι να καταρτιστεί ένας κατάλογος με αυτούς που θα εμφανίζουν πολύ μεγάλη διαφορά ανάμεσα στις δαπάνες και στα έσοδά τους. Αυτοί, δεν θα φορολογούνται αυτόματα αλλά θα εγγραφούν σε μια λίστα φορολογικού ελέγχου.

Με βάση τα ευρήματα, είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν και νομοθετικές παρεμβάσεις ώστε αυτοί που εμφανίζουν πολύ μεγάλες διαφορές ανάμεσα στα έσοδα και στα έξοδα, να βρίσκονται πλέον αυτόματα "εκτεθειμένοι" σε πρόστιμα και πρόσθετους φόρους. Οι αποφάσεις δεν θα ληφθούν άμεσα διότι η μεγάλη διαφορά εσόδων-εξόδων δεν σημαίνει αυτόματα και φοροδιαφυγή. Έτσι, όπως είναι δομημένο το σύστημα συλλογής των ηλεκτρονικών στοιχείων, μια συναλλαγή "πιστώνεται" σε αυτόν που την πραγματοποιεί μέσω των δικών του κωδικών του e-banking. Αυτή η συναλλαγή όμως, μπορεί να αφορά σε χρήματα συνδικαιούχου στον τραπεζικό λογαριασμό. Έτσι, μετά την συγκέντρωση των πρώτη στοιχείων, θα απαιτηθεί πρόσθετη δουλειά με βάση πλέον τα ευρήματα.

Η πρώτη στατιστική επεξεργασία θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο και σε πρώτη φάση θα αφορά σε όσους δηλώνουν εισοδήματα έως 10.000 ευρώ δηλαδή 3,75 εκατομμύρια νοικοκυριά. Ήδη υπάρχουν ενδείξεις ότι θα προκύψουν εντυπωσιακά ευρήματα κάτι που έχει ήδη γίνει ορατό στην φορολοταρία. Φορολογούμενοι που εμφανίζονται με εισόδημα 4000-5000 ευρώ, μπαίνουν στις κληρώσεις ακόμη και περισσότερους από 2000 λαχνούς ανά μήνα, που σημαίνει ότι η αξία των συναλλαγών τους είναι τετραπλάσια ή και πενταπλάσια του μηνιαίου εισοδήματος.

πηγή: thetoc.gr

 

 

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση