Νομοσχέδιο για ΕΚΑΒ και e-ΕΦΚΑ: Υπέρ ΝΔ, κατά ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ – Αύριο η ψήφιση από την Ολομέλεια

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 26 Ιουλίου 2023 15:05 Νομοσχέδιο για ΕΚΑΒ και e-ΕΦΚΑ: Υπέρ ΝΔ, κατά ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ – Αύριο η ψήφιση από την Ολομέλεια

Επιφύλαξη για ΠΑΣΟΚ, Σπαρτιάτες, ΝΙΚΗ, Πλεύση Ελευθερίας.

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία και σε β’ ανάγνωση, επί των άρθρων και του συνόλου του, το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που προβλέπει την κύρωση της ΠΝΠ για την ενίσχυση, μέχρι 31 Αυγούστου, του ΕΚΑΒ, με μεικτά πληρώματα και τη συνδρομή του Πυροσβεστικού Σώματος, των Ενόπλων Δυνάμεων και τους ΟΤΑ, την παράταση μέχρι 31 Σεπτεμβρίου 2023, των διοικήσεων των νοσοκομείων και διατάξεις για τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ και Β΄ βαθμού.

Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν μόνο οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Καταψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ, ενώ ΠΑΣΟΚ, «Σπαρτιάτες», Ελληνική Λύση, ΝΙΚΗ και Πλεύση Ελευθερίας, επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν αύριο στην Ολομέλεια, οπότε και θα ολοκληρωθεί η συζήτηση και ψήφιση του.

Η εισηγήτρια της ΝΔ Κατερίνα Παπακώστα, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «πράξη ευθύνης της κυβέρνησης για την κάλυψη κατεπειγουσών αναγκών, κυρίως στα νησιά», διευκρινίζοντας ότι στόχος της ΠΝΠ δεν είναι να δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα της υποστελέχωσης του ΕΚΑΒ, αλλά να σώσει ανθρώπινες ζωές στις αυξημένες ανάγκες που προκύπτουν το καλοκαίρι.

Παράλληλα, απέρριψε τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ότι η ΝΔ σκόπιμα δεν προχωρά σε προσλήψεις μόνιμου και εξειδικευμένου προσωπικού, εμμένοντας στη πολιτική της ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ, κάνοντας λόγο για «ψέματα και προπαγάνδα που δεν έχουν καμία βάση».

Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκε ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Παναγιωτόπουλος, χαρακτηρίζοντας επικίνδυνη την ΠΝΠ για το ΕΚΑΒ και τονίζοντας ότι «είναι άμεση ανάγκη να γίνουν μόνιμες προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού και όχι να αντιμετωπίζονται πρόχειρα και αποσπασματικά οι μεγάλες ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα υγείας, τη στιγμή μάλιστα που στην πρωτοβάθμια υγεία αναμένεται μέσα στα επόμενα δύο χρόνια να συνταξιοδοτεί το 70% των γιατρών».

«Είναι πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να μην στηρίξει με προσλήψεις μόνιμου και εξειδικευμένου προσωπικού τις έντονες ελλείψεις του ΕΚΑΒ και να προχωρήσει στη στελέχωση του από άλλες υποστελεχωμένες υπηρεσίες από το Πυροσβεστικό Σώμα και τους ΟΤΑ», ανέφερε ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Γιάννης Τσίμαρης και πρόσθεσε:

«Αυτές οι πρόχειρες παρεμβάσεις δεν θα λύσουν τα προβλήματα και δεν θα καλύψουν τα υπαρκτά προβλήματα. Υποβιβάζετε τον διασώστη, σε ρόλο οδηγού. Δεν έχετε τη πολιτική βούληση να καλύψετε τις κενές οργανικές θέσεις με μόνιμο προσωπικό, για αυτό και επιλέγετε τη λύση των συνεχών παρατάσεων των συμβάσεων».

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, χαρακτήρισε εντελώς «αντιεπιστημονική και άκρως επικίνδυνη τη ρύθμιση για το ΕΚΑΒ» με την οποία, όπως είπε, «καλούνται άσχετα άτομα να αντιμετωπίσουν την διακομιδή ασθενών στα νοσοκομεία σε εξαιρετικά επείγουσες και απρόβλεπτες καταστάσεις».

«Για τις ανάγκες ενίσχυσης του τουριστικού κεφαλαίου και όχι των πραγματικών αναγκών που αντιμετωπίζουν τα νησιά μας με τις υποστελεχωμένες υπηρεσίες γίνεται αυτό», ανέφερε ο κ. Λαμπρούλης, ενώ επανέφερε την πρόταση του κόμματός του για ανοιχτούς διαγωνισμούς και γρήγορες διαδικασίες για την πρόσληψη μόνιμων γιατρών».

Ο ειδικός αγορητής του κόμματος «Σπαρτιάτες», Κωνσταντίνος Φλώρος, δήλωσε ότι το κόμμα του «είναι κατηγορηματικά αντίθετο στα μπαλώματα και στις πρόχειρες λύσεις που φέρνει η κυβέρνηση, αρνούμενη να αντιμετωπίσει σοβαρά και οριστικά τις μεγάλες ελλείψεις που υπάρχουν στο ΕΣΥ», ενώ επανέλαβε τις απόψεις του για την μη χρησιμότητα των εμβολίων, προκαλώντας την αντίδραση της εισηγήτριας της ΝΔ Κατερίνας Παπακώστα, που τις χαρακτήρισε επικίνδυνες παραφιλολογίες.

Η ειδική αγορήτρια της Ελληνικής Λύσης, Μαρία Αθανασίου, καταλόγισε στην κυβέρνηση «σκόπιμες ασάφειες και λογική νομοθέτησης με ΠΝΠ και ημίμετρα, σαν να διανύουμε περίοδο εμπόλεμης κατάστασης, αναβάλλοντας στην ουσία τη δρομολόγηση μόνιμων λύσεων».

Η ειδική αγορήτρια της ΝΙΚΗΣ, Ασπασία Κουρουπάκη, επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι οι αντιρρήσεις του κόμματος της στο νομοσχέδιο, «ενισχύθηκαν μετά τις τοποθετήσεις των αρμόδιων φορέων στην Επιτροπή, οι οποίοι το χαρακτήρισαν επικίνδυνο και δήλωσαν αντίθετοι στη μη στελέχωση του ΕΚΑΒ με μόνιμο εξειδικευμένο προσωπικό».

Ο ειδικός αγορητής της «Πλεύσης Ελευθερίας, Μιχαήλ Χουρδάκης, μίλησε για «εμβαλωματικές λύσεις» που δεν στοχεύουν στην ουσιαστική μόνιμη κάλυψη των αναγκών, αλλά παραπέμπουν σε παράταση εργασίας και πρόσληψη ατόμων χωρίς ειδικά προσόντα.

Πηγή: newsbeast.gr

 

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση