ΣΥΡΙΖΑ: Σπριντ για τους «5» μετά το Διαρκές Συνέδριο - Πού «ποντάρουν» τώρα οι φιναλίστ

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 03 Σεπτεμβρίου 2023 10:32 ΣΥΡΙΖΑ: Σπριντ για τους «5» μετά το Διαρκές Συνέδριο - Πού «ποντάρουν» τώρα οι φιναλίστ

Σε μία βδομάδα το άνοιγμα της κάλπης για την προεδρία του κόμματος - Στα ύψη ο ανταγωνισμός μετά την είσοδο του Στέφανου Κασσελάκη - Τι δήλωσαν οι πέντε υποψήφιοι

Την επίσημη έναρξη της «μετα Τσίπρα» εποχής σηματοδότησαν επισήμως οι εργασίες του χθεσινού, Διαρκούς Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, δίνοντας το σήμα στους πέντε υποψήφιους αρχηγούς του, Έφη Αχτσιόγλου, Στέφανο Κασσελάκη, Νίκο Παππά, Στέφανο Τζουμάκα και Ευκλείδη Τσακαλώτο, για να βρεθούν στην αφετηρία της εκλογικής κούρσας.

Με απόσταση μιας εβδομάδας από το άνοιγμα της κάλπης και τα επίπεδα του ανταγωνισμού να ανεβαίνουν κατακόρυφα μετά την είσοδο του Στέφανου Κασσελάκη στον στίβο της διαδοχής, οι χθεσινές τοποθετήσεις των υποψήφιων Προέδρων στόχευαν ευθέως σε ειδικά κομματικά κοινά, αλλά και κοινωνικές ομάδες, καθώς ουδείς μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια πόσους από τους ψηφοφόρους και τα εγγεγραμμένα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα κινητοποιήσει η διαδικασία εκλογής νέου/νέας Προέδρου στις 10 Σεπτεμβρίου, με τον τελικό αριθμό των εκλεκτόρων να παραμένει γρίφος, αλλά και το κατεξοχήν ζητούμενο.

syriza-0

Μέχρι πρότινος, η προσέλευση περίπου 40.000 μελών ήταν μια «ρεαλιστική εκτίμηση» για αρκετούς στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου, η συμμετοχή, ωστόσο, του Στέφανου Κασσελάκη στη διαδικασία μένει να φανεί αν «σηκώνει κόσμο από τον καναπέ», όπως διατείνονται στελέχη που υποστηρίζουν με θέρμη την υποψηφιότητά του. Πάντως, χθες ο 35χρονος επιχειρηματίας κατέθεσε τις απαιτούμενες υπογραφές, ώστε και τυπικά να μετέχει της κούρσας, με αυτές των βουλευτών, Παύλου Πολάκη και Θεοδώρας Τζάκρη να φιγουράρουν στην κορυφή της λίστας, στην οποία ακολουθούν και τέως βουλευτές, με πρώτο τον ξάδελφο του απερχόμενου Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα. Αν και ο τελευταίος εμφανίζεται αμετακίνητος ως προς την στάση αυστηρής ουδετερότητας που τηρεί, παραμένοντας χθες στην Αίγινα μακριά από το Συνέδριο, εντούτοις η παρουσία του ξαδέλφου του, Γιώργου Τσίπρα στον κατάλογο των υποστηρικτών του Στέφανου Κασσελάκη δεν πέρασε απαρατήρητη από το σώμα του Συνεδρίου.

Στην μεγάλη εικόνα του Συνεδρίου, το ενδιαφέρον στελεχών και μελών αναφορικά με την νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ φαίνεται να έχει πολλαπλασιαστεί σε σχέση με την εκκίνηση της κούρσας, ιδίως όταν οι χθεσινές πολιτικές πλατφόρμες που παρουσίασαν οι πέντε υποψήφιοι απέβλεπαν στην ενίσχυση του ηγετικού τους προφίλ, μπροστά στο πλέον εξασκημένο, κομματικό ακροατήριο, δηλαδή τους 3.100 συνέδρους.

Με απόλυτη αλφαβητική σειρά, η Έφη Αχτσιόγλου τοποθετήθηκε πρώτη, με ένα εκτενές πολιτικό πλαίσιο, που ξεκινούσε από την ένταξή της στον ΣΥΡΙΖΑ, την πορεία ανόδου του κόμματος στην εξουσία, την αυτοκριτική και κατέληξε σε 4 στρατηγικά πεδία, στα οποία η αξιωματική αντιπολίτευση θα πρέπει, κατά την ίδια, να προηγηθεί σε πρωτοβουλίες. Επιχειρώντας να συντηρήσει τον αέρα φαβορί, αλλά και να απαντήσει στις επιθέσεις που δέχτηκε, κατήγγειλε μιντιακά και σοσιαλμιντιακά κέντρα, τα οποία φτάνουν ως τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, όπως είπε, ενώ πρότεινε ένα νέο μοντέλο λειτουργίας του κόμματος, βασισμένο στις δομές.

syriza-m2
 

Στην παρθενική του εμφάνιση σε εσωκομματική διαδικασία αυτού του επιπέδου, ο Στέφανος Κασσελάκης περιέγραψε την «νέα φορά Αριστερά», σε μια απόπειρα συνέχειας της «πρώτη φορά Αριστεράς» δηλαδή της διακυβέρνησης Τσίπρα, της οποίας επιθυμεί να κληρονομήσει, υπερβαίνοντας το «φράγμα» του 41% δηλαδή της εκλογικής επίδοσης της ΝΔ. Εκτός από συνεχιστής του Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Κασσελάκης έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως δεν συνιστά το κατάλληλο πρόσωπο για έναν ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ 10% και 15%, αποβλέποντας στην αύξηση της κοινωνικής απήχησης της Κουμουνδούρου, τη στιγμή που προσδιόρισε -όχι τυχαία- ως Κεντροδεξιό το ΠΑΣΟΚ. Τέλος, πρότεινε ένα μοντέλο «άμεσης δημοκρατίας» στο κόμμα, ξεκινώντας από τη διαμόρφωση των ψηφοδελτίων από τις τοπικές οργανώσεις.

Εκφραστής της «παράταξης της νίκης» υπήρξε η στρατηγική επιλογή του Νίκου Παππά, υπεραμυνόμενος με πάθος τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, για την οποία παρατήρησε ότι άργησε, καθώς θα έπρεπε να είχε εκκινήσει από το 2012, κατά τον ίδιο. Ο κ. Παππάς βλέπει το κόμμα του ως το σπίτι κάθε προοδευτικού πολίτη, έκανε ειδική αναφορά στους μικρομεσαίους ως ομάδα που χρήζει εκπροσώπησης για το κόμμα, απάντησε με «κόμμα των μελών» στην πρόταση της κ. Αχτσιόγλου, ενώ στόχευσε ευθέως το ακροατήριο του «δημοκρατικού πατριωτισμού», καθώς δεν φάνηκε διατεθειμένος να συναινέσει σε τυχόν συμφωνία της κυβέρνησης με την Τουρκία.

Βαθιά στα νερά της αυτοκριτικής βούτηξε από πλευράς του ο Στέφανος Τζουμάκας, περιγράφοντας την επανεκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη ως αποτέλεσμα λαθών και παραλείψεων του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Ακόμη, στάθηκε στην ανάγκη σχεδιασμού μας προοδευτικής στρατηγικής εξόδου από την κρίση, θέτοντας ως πρωταγωνιστικό ρόλο και φορέα υλοποίησης της αλλαγής, την αξιωματική αντιπολίτευση. Αναλύοντας τις διεθνείς συνθήκες, αλλά και τις προτεραιότητες της επόμενης περιόδου, επέμεινε στην ανάγκη για μια ηγεσία νίκης στο κόμμα.

Περισσότερο απαισιόδοξος για το ακροατήριο ή ρεαλιστής για άλλους, εμφανίστηκε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, που περιέγραψε τη διαδικασία ανάκαμψης του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ως δουλειά μυρμηγκιού σε βάθος χρόνου, πλαισιωμένη με ένα μελετημένο σχέδιο ανασυγκρότησης και με ορίζοντα επανόδου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ όχι νωρίτερα από το 2026. Ο κ. Τσακαλώτος υπεραμύνθηκε της αριστερής ταυτότητας του κόμματος προς επίτευξη της πολιτικής ηγεμονίας και απάντησε «φωτογραφίζοντας» τον κ. Κασσελάκη, κάνοντας λόγο για αμυντική στάση, από όποιους μιλούν για ένα κόμμα περίπου στο 8%.

Χωρίς ντιμπέιτ, με περιοδείες

Ο τελευταίος αποκρυστάλλωσε ακόμα χθες την άποψή του για το ντιμπέιτ, προτάσσοντας τη λύση μιας ανοιχτής συζήτησης εντός της Αριστεράς, γεγονός που μειώνει τις πιθανότητες διεξαγωγής του, με την τελευταία εβδομάδα να χαρακτηρίζεται από δεκάδες εμφανίσεις των πέντε υποψηφίων. Η βαρύτητα στην τελική ευθεία αναμένεται να δοθεί στην Κρήτη, όπου περιοδεύει αυτές τις ημέρες η κ. Αχτσιόγλου και μετέπειτα στην Αττική, όπου θα κορυφωθεί, κατά πληροφορίες, η προεκλογική καμπάνια των περισσότερων υποψηφίων.

«Πόλεμος» στα social media

 

Ελλείψει χρόνου, «φωτιά» αναμένεται να πάρουν τις επόμενες ώρες και τα πληκτρολόγια, καθώς η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αποδεικνύεται ως βασικό εργαλείο για ορισμένους από τους/τις υποψήφιους Προέδρους του κόμματος, αν και δεν έλειψαν χθες αναφορές με… νόημα, όπως αυτή της κ. Αχτσιόγλου που «φωτογράφιζε» τον Παύλο Πολάκη, κάνοντας λόγο για «έκρηξη αρρενωπότητας», ενώ σε «βαρβαρότητα» αναφέρθηκε και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας για τα μέσα, προτιμώντας τη δια ζώσης συνομιλία στην Αριστερά.

Ακόμη, ο κ. Τσακαλώτος εμφανίστηκε πιο χαλαρός όλων στυλιστικά, έχοντας επιλέξει γαλάζιο πουκάμισο και τζιν παντελόνι, ο κ. Τζουμάκας επέλεξε ένα ροζ πουκάμισο, ενώ η Έφη Αχτσιόγλου επέλεξε έναν casual shic συνδυασμό ασπρόμαυρου. Στα νέα ήθη της «μετά Τσίπρα» εποχής και η ενδυματολογική επιλογή του κ. Κασσελάκη, που φόρεσε μοντέρνο κοστούμι στις αποχρώσεις του μπλε, με μια ροζ γραβάτα, έστειλε σήμα… ρήξης με τις παραδόσεις του παλιού ΣΥΡΙΖΑ.

πηγή: protothema.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση