Χρωματιστά τιμολόγια: Πρεμιέρα με χρεώσεις και κάτω από 14 λεπτά ανά κιλοβατώρα

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 26 Δεκεμβρίου 2023 13:23 Χρωματιστά τιμολόγια: Πρεμιέρα με χρεώσεις και κάτω από 14 λεπτά ανά κιλοβατώρα

Η απάντηση σε ένα από τα ερωτήματα που απασχολεί έντονα τα νοικοκυριά -τι χρώμα τιμολόγιο ηλεκτρικού ρεύματος να διαλέξω- μπορεί πλέον να απαντηθεί με αρκετή ασφάλεια.

Καθώς έχουν απομείνει μόλις πέντε ημέρες για την ολοκλήρωση του μήνα και της χρονιάς, η απάντηση σε ένα από τα ερωτήματα που απασχόλησε και απασχολεί έντονα τα νοικοκυριά το τελευταίο διάστημα -τι χρώμα τιμολόγιο ηλεκτρικού ρεύματος να διαλέξω- μπορεί πλέον να απαντηθεί με αρκετή ασφάλεια.

Η τιμή χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος έχει πλέον συγκρατηθεί στα 103 ευρώ ανά μεγαβατώρα χωρίς να αποκλείεται -δεδομένων και των ήπιων καιρικών συνθηκών που κρατούν χαμηλά τη ζήτηση ρεύματος- και περαιτέρω πτώση μέχρι το τέλος της χρονιάς. Αυτό δημιουργεί ένα "δεδομένο" για τους καταναλωτές: το "πράσινο" τιμολόγιο θα βγει την Πρωτοχρονιά στην αγορά με τελική τιμή που θα ξεκινάει από τα 14 λεπτά και θα φτάνει μέχρι και τα 18 λεπτά.

 

Ο σχετικός συγκριτικός πίνακας των εταιρειών θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας με την αρχή της νέας χρονιάς και οι καταναλωτές που θα αποφασίσουν να παραμείνουν στο "πράσινο" τιμολόγιο θα κάνουν την επιλογή τους. Ασφαλώς, το κριτήριο δεν θα πρέπει να είναι μόνο η τελική τιμή. Θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους:

1. Αν η τελική τιμή προκύπτει ύστερα από την εφαρμογή μεγάλης έκπτωσης συνέπειας. Υπάρχει τέτοιο προϊόν στα πράσινα τιμολόγια. Ελοχεύει ο κίνδυνος, μια καθυστέρηση στην προθεσμία πληρωμής, να ανεβάσει την τελική τιμή κατά 8 λεπτά που σημαίνει αύξηση της τιμής κατά… 57%. Προσοχή λοιπόν στη συνταγή.

2. Αν διατίθεται χρέωση για νυχτερινό τιμολόγιο. Με τις συνθήκες που διαμορφώνονται στην αγορά, θα υπάρξει "πράσινο" νυχτερινό που θα χρεώνει προς 11 λεπτά τη μια κιλοβατώρα. Αν έχετε διπλό μετρητή, είναι κρίμα ένα σημαντικό μέρος της μηνιαίας κατανάλωσης να μην χρεώνεται με τη συγκεκριμένη χαμηλή τιμή.

3. Αν υπάρχει διαφορετική χρέωση για τις μεγάλες καταναλώσεις (πάνω από 500 κιλοβατώρες τον μήνα) συγκριτικά με τις μικρές.

Εκτός από το "πράσινο" που θα κυμαίνεται από τα 14 έως τα 17 λεπτά, υπάρχει πλέον και ένα εύρος για το "μπλε" που είναι το σταθερό. Αυτή τη στιγμή, στην αγορά κυμαίνεται από τα 15 έως τα 18 λεπτά. Για όσους θέλουν την ασφάλεια και να μην επηρεάζεται το ύψος τους λογαριασμού τους από το πώς θα κινείται η χρηματιστηριακή τιμή του ρεύματος, το μπλε τιμολόγιο μπορεί να δώσει λύση.

Η φθηνότερη πρόταση μπορεί να προϋποθέτει αλλαγή παρόχου και σίγουρα χρειάζεται έρευνα αγοράς. Καλύτερη εικόνα θα σχηματιστεί με την αλλαγή του έτους οπότε όλες οι εταιρείες θα έχουν ανοίξει πλέον τα χαρτιά τους. Καλύτερα όποιος θέλει να διαλέξει το μπλέ τιμολόγιο να κάνει λίγη ακόμη υπομονή καθώς το μπλέ προϋποθέτει και δέσμευση του πελάτη για έναν χρόνο.

Στα κίτρινα τιμολόγια, δεν υπάρχει ακόμη σαφής εικόνα. Αναμένεται πάντως ότι αρκετές εταιρείες θα βγουν πιο επιθετικά σε σχέση με τα πράσινα τιμολόγια για να κερδίσουν μερίδιο αγοράς. Τα αποκαλυπτήρια θα γίνουν επίσης με την αλλαγή του χρόνου και προβλέπεται ότι στα κίτρινα -τα οποία είναι κυμαινόμενα- θα έχουμε τελικές χρεώσεις λιανικής ακόμη και κάτω από τα 13-14 λεπτά.

πηγή: thetoc.gr

 

 

 

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση