Μερίσματα ελληνικών τραπεζών: Τι εξετάζουν ο SSM και η ΕΚΤ

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024 19:29 Μερίσματα ελληνικών τραπεζών: Τι εξετάζουν ο SSM και η ΕΚΤ

Το “πράσινο φως” στις διανομές μερισμάτων από τις ελληνικές τράπεζες αναμένεται να δώσουν ύστερα από 10 χρόνια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και ο SSM.

Οι αποδόσεις για τους μετόχους θα είναι πιο μικρές από αυτές που είχαν ζητήσει οι τράπεζες, επισημαίνουν στο Bloomberg αρμόδιες πηγές του θέματος χωρίς να κατονομάζονται  καθώς όπως υποστηρίζουν δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις.
Υπενθυμίζεται πως το 2008 ήταν η τελευταία φορά που μεγάλη ελληνική τράπεζα πλήρωσε μέρισμα. Αυτό έγινε πριν την εκδήλωση της παγκόσμιας  χρηματοοικονομικής κρίσης και πριν από την έναρξη της κρίσης χρέους  στην Ελλάδα. ‘Έκτοτε έχει γίνει ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών στο πλαίσιο των προγραμμάτων διάσωσης της χώρας.

Τι θα κάνει η ΕΚΤ
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ΕΚΤ εκτιμάται πως θα επιτρέψει να διανεμηθούν τα μερίσματα  στις ελληνικές τράπεζες καθώς ο ρυθμός ανάπτυξης της  ελληνικής οικονομίας επιστρέφει σταδιακά στην ομαλότητα. Αυτό γίνεται μετά τη μείωση των «κόκκινων» δανείων και την ενίσχυση των τραπεζικών ισολογισμών της χώρας.

Οι συστημικές τράπεζες
Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες της Ελλάδας ( Eurobank, Πειραιώς, Εθνική και Alpha BankΑ) έχουν συμπεριλάβει στον σχεδιασμό τους τις διανομές μερισμάτων με την προϋπόθεση ότι θα το εγκρίνουν και οι αρμόδιες  αρχές.
Την ίδια στιγμή  οι ίδιες πηγές αναφέρουν στο Bloomberg πως  η ρυθμιστική αρχή εξετάζει τις εξελίξεις αναφορικά με τα  κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών.
Η  ΕΚΤ εξετάζει μεταξύ άλλων  τον ρόλο των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων στα κεφαλαιακά αποθέματα των ελληνικών  τραπεζών, τα κέρδη τους αλλά και  το εάν  θα γίνει μείωση των επιτοκίων το 2024.
Πηγή: enikonomia.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση