Σύννεφα σαν κύματα: Σπάνιο και εντυπωσιακό φαινόμενο Kelvin-Helmholtz στον ουρανό

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 09 Δεκεμβρίου 2022 12:48 Σύννεφα σαν κύματα: Σπάνιο και εντυπωσιακό φαινόμενο Kelvin-Helmholtz στον ουρανό

Ο Matt Taylor του BBC Weather λέει ότι οι εικόνες είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά και επικά παραδείγματα σύννεφων Kelvin-Helmholtz που έχει δει ποτέ.

Ένα σπάνιας ομορφιάς φαινόμενο καταγράφηκε στην πολιτεία Γουαϊόμινγκ των ΗΠΑ. Παρατηρητές τράβηξαν φωτογραφίες ενός σπάνιου σχηματισμού σύννεφων που στον ορίζοντα σαν κύμα στον ωκεανό.

Το φαινόμενο ήταν ορατό την Τρίτη πάνω από την κορυφογραμμή των βουνών Bighorn από την πόλη Sheridan.

Γνωστά ως «αστάθεια Kelvin-Helmholtz», σχηματίζονται όταν ένα ταχύτερο ρεύμα αέρα κινείται πάνω από τον ανερχόμενο αέρα από κάτω.

Η Rachel Gordon, η οποία φωτογράφησε το φαινόμενο, δήλωσε στο BBC News ότι τράβηξε τις εικόνες από την πίσω πόρτα του σπιτιού των γονιών της πριν τις δημοσιεύσει στη σελίδα του Facebook Wyoming through The Lens. «Ήταν μια στιγμή που προκαλούσε δέος. Χαίρομαι που και άλλοι μπορούν να απολαύσουν την εμπειρία αυτή τώρα».

Ο Matt Taylor του BBC Weather λέει ότι οι εικόνες είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά και επικά παραδείγματα σύννεφων Kelvin-Helmholtz που έχει δει ποτέ. «Μέρος της ομορφιάς των σύννεφων Kelvin-Helmholtz είναι ότι αναδεικνύουν πραγματικά τη ρευστότητα της ατμόσφαιρας», δήλωσε.

Ο σχηματισμός των νεφών πήρε το όνομά του από τους επιστήμονες Λόρδο Κέλβιν και Χέρμαν φον Χέλμχολτζ, οι οποίοι μελέτησαν τη φυσική προέλευση του φαινομένου.

Η εταιρεία Cloud Appreciation Society με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο περιγράφει τέτοιους σχηματισμούς ως κόσμημα στις συλλογές πολλών παρατηρητών σύννεφων. Γνωστά και ως σύννεφα fluctus, θεωρούνται ως πιθανή έμπνευση για τον πίνακα του Βαν Γκογκ Starry Night.

Πηγή: BBC Weather

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση