ΗΠΑ: Αυτός είναι ο 21χρονος Εθνοφρουρός που συνελήφθη για τη διαρροή απόρρητων εγγράφων του Πενταγώνου

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 13 Απριλίου 2023 21:49 ΗΠΑ: Αυτός είναι ο 21χρονος Εθνοφρουρός που συνελήφθη για τη διαρροή απόρρητων εγγράφων του Πενταγώνου

Στη σύλληψη του Εθνοφρουρού Τζακ Τεϊσέιρα προχώρησε το FBI για την αποκάλυψη εκατοντάδων διαβαθμισμένων εγγράφων του Πενταγώνου. Ποιος είναι ο νεαρός που προκάλεσε αναταραχή στις ΗΠΑ.

Τη σύλληψη ενός άνδρα κατά τη διάρκεια των ερευνών σε σπίτι που συνδέεται με την υπόθεση διαρροής απορρήτων εγγράφων του Πενταγώνου στο διαδίκτυο ανακοίνωσε το FBI.

Αμερικανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε στη συνέχεια ότι το FBI συνέλαβε τον 21χρονο Τζακ Τεϊσέιρα, μέλος της Εθνοφρουράς που φέρεται να ευθύνεται για τη διαρροή απόρρητων εγγράφων του Πενταγώνου.

 

Αμερικανός αξιωματούχος παραδέχθηκε νωρίτερα ότι οι ομοσπονδιακές αρχές είχαν αρχίσει την έρευνα στο σπίτι της μητέρας του 21χρονου.

Ποιος είναι ο Τζακ Τεϊσέιρα

Ο 21χρονος Τζακ Τεϊσέιρα είναι ο επικεφαλής της διαδικτυακής ομάδας στην οποία διέρρευσαν διαβαθμισμένα έγγραφα του Πενταγώνου και είναι μέλος της Εθνοφρουράς Αεροπορίας της Μασαχουσέτης, όπως αποκάλυψε σήμερα η εφημερίδα New York Times, επικαλούμενη συνεντεύξεις και έγγραφα τα οποία εξέτασε.

Ο 21χρονος ήταν ο επικεφαλής του Thug Shaker Central, μιας διαδικτυακής ομάδας με 20-30 μέλη, τα οποία μοιράζονταν την αγάπη τους για τα όπλα, ρατσιστικά memes και βιντεοπαιχνίδια.

Πόσο σημαντική είναι η υπόθεση για τις ΗΠΑ

Η έρευνα για τις διαρροές έχει προκαλέσει συγκρίσεις με την υπόθεση του Έντουαρντ Σνόουντεν, όπως σημειώνουν αναλυτές στους New York Times - όμως ο Σνόουντεν δεν δικάστηκε ποτέ σε δικαστήριο των ΗΠΑ και οι πρώην εισαγγελείς βλέπουν μεγαλύτερους παραλληλισμούς με τη δίωξη του 2018 στον εργολάβο στον χώρο της Άμυνας Reality Winner, ο οποίος καταδικάστηκε σε περισσότερα από πέντε χρόνια για τη διαρροή μιας έκθεσης πληροφοριών σχετικά με την ανάμειξη της Ρωσίας στις εκλογές του 2016.

Ωστόσο, εντοπίζεται μια βασική διαφορά: Σε αντίθεση με τη διαρροή στην Ουκρανία, η οποία αρχικά περιορίστηκε σε μια μικρή ομάδα διαδικτυακής συνομιλίας, στην υπόθεση του Winner η διαρροή έφτασε κατευθείαν στα Μέσα.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης είχε ξεκινήσει επίσημη προκαταρκτική έρευνα από την περασμένη εβδομάδα για τη διαρροή ενώ το Πεντάγωνο αξιολογεί επί του παρόντος τον αντίκτυπο της ίσως πιο επιζήμιας δημοσιοποίησης απόρρητων αμερικανικών εγγράφων εδώ και πολλά χρόνια.

Οι έρευνες του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τις διαρροές εθνικής ασφάλειας χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες - "εύκολες και δύσκολες", δήλωσε ο πρώην αναπληρωτής Γενικός Εισαγγελέας Rod Rosenstein, ο οποίος διετέλεσε επίσης Εισαγγελέας των ΗΠΑ για το Maryland, το οποίο περιλαμβάνει την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας στο Ft. Meade σύμφωνα με τους New York Times. "Οι δύσκολες είναι αυτές στις οποίες πρέπει να βρεις την πηγή. Οι εύκολες είναι αυτές που ξέρεις ποιος το διέρρευσε. Αυτό φαίνεται, αυτή τη στιγμή, να είναι εύκολο".

Το Πεντάγωνο με τη σειρά του έχει υποσχεθεί να επανεξετάσει την πολιτική του για τη χορήγηση άκρως απόρρητης εξουσιοδότησης.

Το πρόσωπο με τα αρχικά OG

Οι ομοσπονδιακές αρχές φέρονται να μην είχαν προσεγγίσει έναν σημαντικό μάρτυρα, ένα έφηβο μέλος της διαδικτυακής ομάδας που διαχειριζόταν ο διαρροέας, όπως σημειώνει ο Guardian. Ο έφηβος μίλησε στο Bellingcat, τον οργανισμό ερευνητικής δημοσιογραφίας, το Σαββατοκύριακο και πιο αναλυτικά στην Washington Post την Τετάρτη.

Περιέγραψε τον άνθρωπο που κρύβεται πίσω από τη διαρροή, που αναφέρεται με τα αρχικά OG, ως χαρισματικό ηγέτη που διαχειριζόταν την ομάδα, η οποία συνομιλούσε σε έναν διακομιστή που ονομαζόταν Thug Shaker Central. Η Post είδε ένα βίντεο με έναν άνδρα που αναγνωρίστηκε ως OG σε ένα σκοπευτήριο με ένα μεγάλο τουφέκι.

"Φωνάζει μια σειρά από ρατσιστικές και αντισημιτικές προσβολές στην κάμερα, και στη συνέχεια πυροβολεί αρκετές φορές έναν στόχο", αναφέρει η έκθεση. Ο OG είπε στους συναδέλφους του στην ίδια διαδικτυακή ομάδα ότι εργαζόταν σε μια στρατιωτική βάση, η οποία δεν κατονομάζεται στην έκθεση, όπου η δουλειά του περιελάμβανε τη διαχείριση μεγάλου όγκου απόρρητων πληροφοριών.

Τον Μάρτιο, μια παρτίδα των εγγράφων μοιράστηκε από ένα έφηβο μέλος του Thug Shaker Central σε έναν άλλο διακομιστή που ήταν αφιερωμένος στην παρακολούθηση ενός Φιλιππινέζου YouTuber που ονομάζεται WowMao, με ευρύτερο αναγνωστικό κοινό.

Ένας συντονιστής στον διακομιστή WowMao, γνωστός ως Kralj, περιέγραψε τον έφηβο που μοιράστηκε τα έγγραφα ως "στα τέλη της εφηβείας του, ένα καλό παιδί με καλή καρδιά".

"Θέλει απλώς να ενημερώσει τους φίλους του για πράγματα που βρίσκει στο διαδίκτυο, αλλά δεν ήθελε να διαρρεύσουν τα έγγραφα. Ήταν απλά κακή τύχη γι' αυτόν που τα έγγραφα ήταν αληθινά", πρόσθεσε ο Kralj.

Σύμφωνα με το έφηβο μέλος της ομάδας που πήρε συνέντευξη από την Post, ο OG "είχε μια σκοτεινή άποψη για την κυβέρνηση", παρουσιάζοντας την κυβέρνηση, και ιδιαίτερα τις διωκτικές αρχές και τις υπηρεσίες πληροφοριών, ως κατασταλτική δύναμη. Εξαγριωνόταν για την "κυβερνητική υπερβολή".

Η Post ανέφερε ότι οι λεπτομέρειες επιβεβαιώθηκαν ανώνυμα από άλλα μέλη της ομάδας και ότι είχε δει συνολικά 300 φωτογραφίες απόρρητων εγγράφων, τριπλάσιες από τον αριθμό που θεωρούνταν προηγουμένως ότι κυκλοφορούσαν.

Δήλωσε στην Post ότι ο OG "φαινόταν πολύ μπερδεμένος και χαμένος ως προς το τι να κάνει". "Έχει πλήρη επίγνωση του τι συμβαίνει και ποιες μπορεί να είναι οι συνέπειες", είπε. "Απλώς δεν είναι σίγουρος για το πώς να λύσει αυτή την κατάσταση... Φαίνεται αρκετά ταραγμένος γι' αυτό".

Στο τελευταίο του μήνυμα προς τα μέλη της ομάδας του, ο OG τους είπε να "κρατήσουν χαμηλούς τόνους και να διαγράψουν κάθε πληροφορία που θα μπορούσε ενδεχομένως να τον αφορά", συμπεριλαμβανομένων τυχόν αντιγράφων των απόρρητων εγγράφων.

Μπάιντεν: Δεν ανησυχώ για τη διαρροή

Μιλώντας σε δημοσιογράφους έξω από την κατοικία του Ιρλανδού προέδρου, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, ο Μπάιντεν δήλωσε: "Υπάρχει μια ολοκληρωμένη έρευνα σε εξέλιξη, όπως γνωρίζετε, με την κοινότητα των μυστικών υπηρεσιών και το υπουργείο Δικαιοσύνης, και πλησιάζουν".

Ολοένα και περισσότερα στοιχεία δείχνουν ότι ο διαρροέας ήταν ένας δυσαρεστημένος νεαρός με ρατσιστικές απόψεις και ενασχόληση με τα όπλα, ο οποίος ισχυριζόταν ότι εργαζόταν σε στρατιωτική βάση. Το άτομο μοιράστηκε φωτογραφίες των εγγράφων σε μια ομάδα συνομιλίας με περίπου δύο δωδεκάδες ενεργά μέλη, ξεκινώντας από πέρυσι και συνεχίζοντας μέχρι τον Μάρτιο.

"Δεν ανησυχώ για τη διαρροή", δήλωσε ο Μπάιντεν. "Ανησυχώ για το γεγονός ότι συνέβη. Αλλά δεν υπάρχει τίποτα νέο που να γνωρίζω και να έχει μεγάλη σημασία" είπε.

Το περιεχόμενο των εγγράφων

Ορισμένα από τα έγγραφα που διέρρευσαν χρονολογούνται μόλις από τον Μάρτιο και συζητούν την ανάπτυξη στρατευμάτων της Ουκρανίας, τα τρωτά της σημεία και τις προσπάθειες να εξοπλίσει τις δυνάμεις της πριν από την εαρινή αντεπίθεση.

Υπάρχουν επίσης στοιχεία για κατασκοπεία των ΗΠΑ σε συμμάχους και την απροθυμία τους να εξοπλίσουν την Ουκρανία, ενώ υπάρχει υλικό σχετικά με τις ρωσικές δυνάμεις και τη λήψη αποφάσεων στη Μόσχα που θα μπορούσε να βοηθήσει το Κρεμλίνο να κατανοήσει καλύτερα τα δυνατά και αδύνατα σημεία των προσπαθειών συλλογής πληροφοριών των ΗΠΑ στη Ρωσία.

Ορισμένα πρόσφατα αναφερόμενα έγγραφα δείχνουν γνώση των εσωτερικών διαμάχης μεταξύ των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών και του υπουργείου Άμυνας. Σε ένα έγγραφο που αναφέρουν οι New York Times, Αμερικανοί αξιωματούχοι περιγράφουν πώς η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) "κατηγόρησε το υπουργείο Άμυνας ότι προσπαθεί να συγκαλύψει την έκταση των ρωσικών απωλειών στην Ουκρανία".

Η FSB δήλωσε ότι οι επίσημες στατιστικές δεν περιλαμβάνουν τους νεκρούς και τους τραυματίες από την εθνική φρουρά ή δύο σημαντικές πολιτοφυλακές που συμμετείχαν στη μάχη, τους μισθοφόρους της Wagner και τους μαχητές που διαθέτει ο πολέμαρχος ηγέτης της Τσετσενικής Δημοκρατίας, Ραμζάν Καντίροφ. Η εκτίμηση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών ήταν ότι ο καυγάς κατέδειξε "τη συνεχιζόμενη απροθυμία των στρατιωτικών αξιωματούχων να μεταφέρουν τα κακά νέα στην ιεραρχία".

πηγή: Newsit.gr

 

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση