Η μεγαλύτερη βιβλιοθήκη της Κίνας με έκταση 140.000 τετραγωνικά μέτρα

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 20 Ιουνίου 2023 16:50 Η μεγαλύτερη βιβλιοθήκη της Κίνας με έκταση 140.000 τετραγωνικά μέτρα

Τα σχέδια για μια 140.000 τετραγωνικών μέτρων βιβλιοθήκη στη Wuhan της Κίνας έχει δώσει στη δημοσιότητα το ολλανδικό αρχιτεκτονικό γραφείο MVRDV.

Σχεδιασμένη σε συνεργασία με το κινεζικό πανεπιστημιακό ινστιτούτο αρχιτεκτονικού σχεδιασμού UAD, η Βιβλιοθήκη της Wuhan θα βρίσκεται δίπλα στην Ανισόπεδη Διάβαση Baofend και όταν ολοκληρωθεί θα είναι μια από τις μεγαλύτερες βιβλιοθήκες στην Κίνα.

Το εξαγωνικό σχήμα θα υψώνεται από ένα βάθρο καμπυλωτά προς μια κορυφή στη μικρότερη πλευρά του, η οποία βλέπει προς νότο. Οι εξωτερικοί τοίχοι της αρχιτεκτονικής δομής θα είναι μεγάλα παράθυρα καθόλη την εξωτερική επιφάνεια των τριών πλευρών των πολυπλευρικών «ανυψώσεών» της· οι άλλες τρεις «ανυψώσεις» θα χαρακτηρίζονται από «πρόσοψη-ράφι βιβλιοθήκης» και θα χρησιμοποιούν περσίδες οργανωμένες σε μοτίβo που παραπέμπει σε ράφια βιβλιοθήκης.

Κάθε μία από τις τρεις προσόψεις με υαλοπίνακες θα προσφέρει σε όσους είναι στο εσωτερικό της βιβλιοθήκης θέα προς διαφορετικά σημεία της πόλης, συμπεριλαμβανομένου του περιγράμματος στον ορίζοντα των κτηρίων της Central Business District, ενός πάρκου που είναι πλησίον και της πλατείας μπροστά από το ισόγειο.

Το τεράστιο κτήριο θα δημιουργεί ποικίλα περιβάλλοντα μελέτης, προσφέροντας χώρους ανάγνωσης και στούντιο, ενώ παράλληλα θα συνδέεται με το περιβάλλον του μέσω τριών μεγάλων ανοιγμάτων που προβάλλουν τη ζωή στο εσωτερικό των επιμέρους κτηρίων για να προσκαλέσουν τους επισκέπτες να εισέλθουν.

Ένα από τα πιο ξεχωριστά χαρακτηριστικά του, που αναμένεται να κατακτήσει το ενδιαφέρον του κοινού είναι η απαράμιλλη θέα, καθώς η εγκατάστασή της στη συμβολή δύο κύριων ποταμών της πόλης θα ενισχύσει την επαφή με τις ομορφιές της φύσης και το φως.

Η βιβλιοθήκη θα στεγαστεί στην κεντρική βιομηχανική περιοχή της πόλης και αναμένεται να διευκολύνει τους κατοίκους της, χάρη στις “έξυπνες” εφαρμογές, αλλά και στην εύκολη πρόσβασή τους σε επιστημονικές και τεχνολογικές πληροφορίες, αλλά και ερευνητικές πηγές.

Έχει δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στη δημιουργία μιας άνετης και ζεστής ατμόσφαιρας, χάρη στο παράθυρο που προσφέρει πανοραμική θέα στο κοντινό πάρκο, ενώ το αντίστοιχο καμπυλωτό, όπως παρατηρούμε και στις επίσημες φωτογραφίες, αγκαλιάζει την παρακείμενη πλατεία και δημιουργεί μια σύνδεση μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού χώρου.

Πηγή: naftemporiki.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση